Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

O volitvah

Stališča list o aktualnih temah

Dosedanje volitve

Evropske volitve 2019

svet 21.5.2019 10:58

V EU od četrtka do nedelje volitve 751 poslancev Evropskega parlamenta

Okoli 427 milijonov volivcev v 28 državah v EU bo od 23. do 26. maja izbiralo 751 poslancev Evropskega parlamenta. V večini držav bodo volitve v nedeljo, ko bodo pozno zvečer že znani prvi obrisi novega parlamenta. Tudi v Sloveniji bodo volitve osmih evropskih poslancev potekale v nedeljo.

Slovenija 19.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o vladavini prava

Stranke in liste, ki kandidirajo na evropskih volitvah, večinoma zagovarjajo spoštovanje vladavine prava. Nekatere v primeru hudih kršitev evropskih vrednot podpirajo tudi aktiviranje 7. člena pogodbe o EU. Ob tem jih več opozarja, da pri evropskih vrednotah ne bi smeli imeti dvojnih meril.

Slovenija 19.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o podnebju

Podnebne spremembe in spopadanje z njimi je eno od pomembnejših vprašanj, s katerimi se soočajo Slovenija, EU in svet. Stranke in liste, ki kandidirajo na evropskih volitvah, se strinjajo, da je treba varovati okolje, a za to predlagajo različne ukrepe.

Slovenija 18.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o uvedbi skupne evropske vojske

Francoski predsednik Emmanuel Macron in nemška kanclerka Angela Merkel sta predstavila idejo o uvedbi skupne evropske vojske, ki bi zmanjšala odvisnost EU od ZDA pri zagotavljanju varnosti. Stranke in liste, ki nastopajo na evropskih volitvah, imajo do tega različna stališča: nekatere evropsko vojsko podpirajo, druge so odločno proti.

Slovenija 18.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o socialnih ukrepih

Stranke in liste, ki bodo kandidirale na evropskih volitvah konec prihodnjega tedna, predlagajo različne ukrepe za krepitev socialnega vidika politik EU. Nekatere podpirajo poglobitev socialne unije in sprejetje minimalnih standardov na področju sociale na ravni EU, čemur druge nasprotujejo.

svet 17.5.2019 15:16

V Bruslju razgrnili koreografijo volilnih dni in noči

Čez šest dni se začnejo evropske volitve. Najprej bodo v četrtek volili Britanci in Nizozemci, nato v petek Irci in Čehi, v soboto Latvijci, Maltežani in Slovaki, v nedeljo pa še državljani preostalih 21 članic EU, tudi Slovenci. Prvo projekcijo sedežev v Evropskem parlamentu je pričakovati v nedeljo okoli 23.15.

svet 17.5.2019 6:59

EU VOLITVE: Izzivi EU po volitvah

EU se bo morala po volitvah najprej lotiti zapletene visoke kadrovske kombinatorike, in to ob pričakovani okrepitvi evroskeptičnih sil, kar lahko povzroči institucionalno krizo. Največji izzivi v prihodnjem političnem ciklu bodo sicer predvidoma varnost, migracije, digitalizacija, podnebne spremembe in krepitev vloge unije na svetovnem odru.

svet 17.5.2019 6:59

EU VOLITVE: Časovnica dogajanja po evropskih volitvah

Državljani članic EU bodo na volišča odšli med 23. in 26. majem. Največ jih bo volilo prav 26. maja, ko bodo po 23. uri zvečer znani prvi izidi volitev. Že 28. maja se bodo na izrednem vrhu sestali voditelji članic, novi Evropski parlament pa bo imel ustanovno zasedanje julija. Sledi predvidena časovnica dogajanja po volitvah.

Slovenija 16.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o mladih in starejših

Stranke in liste, ki bodo sodelovale na majskih evropskih volitvah, so za urejanje področja mladih in starejših izpostavile precej različne ukrepe in prednostna področja, ki bi jih morala Evropska unija urediti oziroma nadgraditi. Imajo pa skoraj vse svoje predloge in ideje za izboljšanje tega področja.

Slovenija 16.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o gospodarskih ukrepih EU po krizi

Ukrepi, ki so jih ustanove EU sprejele po finančni in gospodarski krizi, niso dovolj povečali odpornosti unije na morebitno novo krizo, meni večina strank in list, ki bodo kandidirale na evropskih volitvah konec maja.

Slovenija 15.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o prioritetah slovenskega predsedovanja EU

Slovenija bo v drugi polovici 2021 predsedovala Svetu EU. Vlada še ni predstavila vsebinskih prioritet predsedovanja, stranke in liste, ki kandidirajo na evropskih volitvah, pa izpostavljajo različne. Imajo tudi različne poglede, kako in ali sploh lahko Slovenija predsedovanje izkoristi za uresničevanje svojih interesov.

Slovenija 15.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o brexitu

Stranke in liste, ki kandidirajo na evropskih volitvah, brexita oz. dogajanja v zvezi z njim, pa tudi njegovih domnevnih posledic večinoma ne ocenjujejo pozitivno. Omenjajo raznolike vzroke za odločitev Britancev za izstop iz EU, različno je tudi njihovo mnenje o tem, ali bi Združenemu kraljestvu lahko sledile druge članice.

Slovenija 14.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o renacionalizaciji politik EU

Stranke in liste, ki se bodo potegovale na majskih evropskih volitvah, imajo precej različna mnenja glede renacionalizacije določenih politik EU. Nekatere se za to močno zavzemajo, druge odločno nasprotujejo, določene pa ne vidijo potrebe po spremembah.

svet 13.5.2019 8:26

STA soočenje: Liste o prihodnosti EU (tema)

Evropska unija potrebuje prenovo, saj potrebujemo drugačno Evropo, kot jo imamo sedaj, se v zvezi s prihodnostjo povezave strinjajo stranke in liste, ki kandidirajo na evropskih volitvah. A imajo zelo različne poglede na to, kako naj bi bila videti prenovljena unija in kaj bi morale biti njene prioritete.

Slovenija 12.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o finančni perspektivi 2021-2027

V Evropski uniji se pripravlja naslednja večletna finančna perspektiva za obdobje od leta 2021 do 2027. Večina strank in list iz Slovenije nasprotuje zmanjševanju sredstev za kmetijstvo in kohezijo, imajo pa različna stališča glede prioritetnih področij, ki bi si zaslužila evropska sredstva.

Slovenija 11.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o črpanju evropskih sredstev

Ena od tem v predvolilni kampanji je tudi črpanje evropskih sredstev. Večina strank in list, ki bodo kandidirale na volitvah, se zavzema za poenostavitev postopkov za pridobitev sredstev. Nekatere pri tem poudarjajo pomen nadzora nad porabo teh sredstev.

Slovenija 9.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o arbitraži in vstopu Hrvaške v schengen

Hrvaška mora pred vstopom v schengensko območje izpolnjevati vse pogoje, na prvem mestu je spoštovanje mednarodnega prava. Tako je v zvezi z vprašanjem, ali naj Slovenija podporo vstopu Hrvaške v schengen povezuje s spoštovanjem arbitražne razsodbe o meji, ocenila večina strank in list, ki kandidirajo na evropskih volitvah.

svet 8.5.2019 8:57

Weber in Timmermans na soočenju z nasprotnimi stališči o terorizmu in okolju

Glavna kandidata za predsednika prihodnje Evropske komisije Manfred Weber iz Evropske ljudske stranke (EPP) in Frans Timmermans iz vrst evropskih socialistov (PES) sta se v torek soočila na nemški televiziji ARD, pri čemer so se pokazale jasne razlike med njima na področjih terorizma, okolja in mladih.

Slovenija 8.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o schengenski meji

Prehajanje meja med državami brez nadzora je za državljane EU ena od najbolj otipljivih prednosti članstva v EU, a številne države, tudi slovenska soseda Avstrija, že dlje časa ohranjajo začasni nadzor. Nekaterim kandidatnim listam se zdi takšen nadzor neupravičen, druge pa v njem vidijo znak nezaupanja do slovenske politike.

Slovenija 7.5.2019 6:59

STA soočenje: Liste o migracijski politiki EU

Migracije so bile v zadnjih letih eden glavnih izzivov v EU in obenem jabolko spora med članicami. Tudi stranke in liste iz Slovenije, ki se bodo potegovale za osem poslanskih sedežev v Evropskem parlamentu, bi se izziva lotile na različne načine, razdeljene so tudi pri iskanju krivcev za migrantsko krizo.

svet 19.4.2019 6:59

EU VOLITVE 2019: Evropski poslanci so lahko izvoljeni tudi v drugi državi članici

Svoboda gibanja državljanom EU poleg življenja in dela v drugih članicah unije omogoča tudi kandidiranje na evropskih volitvah v katerikoli državi članici. Maja se bo tako denimo za evropskega poslanca v Nemčiji potegoval nekdanji grški minister Janis Varufakis, listo stranke SAB pa bo na volitve popeljala Avstrijka Angelika Mlinar.

svet 19.4.2019 6:59

EU VOLITVE: Koncept vodilnih kandidatov na preizkušnji

Kampanja evropskih strank za volitve v Evropski parlament se že drugič opira na sporen koncept vodilnih kandidatov, ki pa je na vse bolj majavih temeljih. Ali bo koncept preživel, bo odvisno od tega, kdo bo zasedel predsedniški položaj v Evropski komisiji.

svet 19.4.2019 6:59

EU VOLITVE: Obrazi evropskih strank

Evropske politične družine so izbrale enega ali več vodilnih obrazov, da bi tudi tako privabile Evropejce na volitve in izboljšale slabo volilno udeležbo. Ti naj bi bili tudi ključni kandidati za položaj predsednika Evropske komisije in druge visoke položaje v EU. Med glavnimi obrazi sta tudi dve Slovenki: Violeta Bulc in Violeta Tomić.

svet 12.4.2019 6:59

EU VOLITVE 2019: V minulem institucionalnem ciklu očitna krepitev vloge voditeljev

V iztekajočem se petletnem institucionalnem ciklu je očitna krepitev vloge voditeljev članic EU na račun drugih institucij, kot sta Evropska komisija in Evropski parlament. Temelj za to je postavila lizbonska pogodba, ki je Evropski svet formalizirala kot institucijo, a znatno ga je okrepil brexit, ko je postavil pod vprašaj evropski projekt.

svet 15.3.2019 6:59

EU VOLITVE: Evropski poslanci se združujejo v politične skupine

Izvoljeni evropski poslanci se v Evropskem parlamentu združujejo v politične skupine glede na politično prepričanje. Spodaj sledi pregled števila evropskih poslancev po skupinah na dan prvega zasedanja v letih 2009 in 2014 oz. glede na projekcije za prihajajoče evropske volitve v maju.