Socialni demokrati (SD)

Predsednik: Dejan Židan

Leto ustanovitve: 1993 kot Združena lista socialnih demokratov (ZLSD); leta 2005 se je preimenovala v Socialne demokrate

Aktualno število poslancev v EP: 1 (Tanja Fajon)

Uspeh na dosedanjih volitvah v EP:
- 2004: 14,15% (1 poslanec)
- 2009: 18,43% (2 poslanca)
- 2014: 8,08% (1 poslanec)

Seznam kandidatov:

Tanja Fajon, 9. 5. 1971, aktualna evropska poslanka in podpredsednica stranke

Matjaž Nemec, 10. 4. 1980, aktualni poslanec DZ, predsednik odbora DZ za zunanjo politiko

Dominika Švarc Pipan, 9. 7. 1978, državna sekretarka na ministrstvu za pravosodje

Milan Brglez, 1. 9. 1967, aktualni poslanec v DZ, nekdanji predsednik DZ

Neva Grašič, 29. 9. 1987, podpredsednica Mladih evropskih Socialistov

Franc Hočevar, 4. 7. 1946, predsednik Foruma starejših SD, nekdanji direktor UKC Ljubljana

Ljubica Jelušič, 16. 6. 1960, profesorica na Fakulteti za družbene vede, nekdanja ministrica za obrambo

Aleksander Jevšek, 21. 7. 1961, župan Mestne občine Murska Sobota, nekdanji direktor kriminalistične policije

Samopredstavitev

Socialni demokrati hočemo drugačno, napredno, solidarno in pravično Evropo.

Socialni demokrati smo, kot edina politična stranka iz Slovenije, del družine Stranke evropskih socialistov in demokratov, naše poslanke in poslanci pa so in bodo članice in člani poslanske Skupine naprednega zavezništva socialistov in demokratov v Evropskem parlamentu (S&D).

Socialni demokrati hočemo Evropo, ki bo varen in dober dom za vse svoje državljanke in državljane. Hočemo Evropo, ki bo pravična, napredna in solidarna. Hočemo Evropo, kjer bodo na prvem mestu ljudje in okolje, Evropo brez populizma in homofobije, hočemo Evropo, vredno temeljev, na katerih je nastala.

Evropske poslanke in poslanci SD bodo zagovarjali nevtralnost interneta, pravično trgovino, zaščito delavcev, brezplačen dostop do programov vseživljenjskega učenja, svobodno kroženje idej in ljudi ter schengen brez notranjih kontrol.

EU mora prepovedati uvoz proizvodov, nastalih s pomočjo otroškega dela, uveljaviti brezpogojno vladavino prava in miroljubno zunanjo politiko. Evropo moramo zavarovati pred korupcijo, kriminalom in kibernetskimi napadi. Zahtevamo pravično obdavčitev ter prepoved davčnih odpustkov za korporacije.

Naša prioriteta pa ostajajo odprava prekarnosti, lažne samozaposlenosti ter enotna dolgotrajna oskrba. Izgraditi moramo vsem dostopne in brezplačne javne storitve (vzgoja, izobraževanje, zdravje) ter dejansko enakopravnost moških in žensk.

Enako plačilo za enako delo, evropska minimalna plača, vseevropski 35-urni delovnik, ambiciozna okoljska politika preprečevanja in prilagajanja podnebnim spremembam so napredni koraki, ki nas vodijo do socialdemokratske Evrope.