Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

kultura 13:05

Nova Gorica skupaj z Gorico za naziv Evropske prestolnice kulture

Med šestimi slovenskimi mesti, ki se potegujejo za naziv Evropske prestolnice kulture 2025, je tudi Nova Gorica. Ta je pripravila svojo kandidaturo skupaj z italijansko Gorico in jo predstavila na današnji novinarski konferenci. Tako ekipa, ki je pripravljala kandidaturo, kot oba župana so pred predstavitvijo komisiji optimistično razpoloženi.

kultura 10:14

V SEM razstava tradicionalnih in sodobnih hrvaških igrač

V Slovenskem etnografskem muzeju bodo drevi odprli gostujočo razstavo Etnografskega muzeja Zagreb z naslovom Hrvaške otroške igrače med tradicijo in sodobnostjo, s katero želijo slovenskim obiskovalcem razkriti pomemben del hrvaške dediščine. Razstavljenih bo okoli 300 otroških igrač, od tradicionalnih do sodobnih, ki jih v hrani zagrebški muzej.

kultura 9:26

V Mariboru simfonični koncert z Dubravko Tomšič Srebotnjak

V mariborski Dvorani Union bo nocoj s Simfoničnim orkestrom Slovenskega narodnega gledališča (SNG) Maribor pod taktirko Simona Krečiča nastopila legenda slovenskega pianizma Dubravka Tomšič Srebotnjak. S koncertom se želijo pokloniti ustvarjalnemu geniju dunajskega klasicizma in zgodnje romantike Ludwigu van Beethovnu.

svet kultura 6:00

Bong Joon-ho bo predstavil še črno-belo različico Parazita

Južnokorejski režiser Bong Joon-ho bo prihodnji teden v kinih predstavil še črno-belo različico s štirimi oskarji nagrajenega filma Parazit. Po besedah režiserja, ki občuduje črno-belo fotografijo, bo ogled nove različice filma za gledalce čudna in drugačna, intimnejša vizualna izkušnja, je pisala francoska tiskovna agencija AFP.

svet kultura 5:30

Leipziški knjižni sejem posvečen literaturi Jugovzhodne Evrope

Na mednarodnem knjižnem sejmu v Leipzigu, ki velja za enega osrednjih knjižnih dogodkov v Evropi, bodo letos namesto literature izbrane države predstavili knjige širše regije. V gosteh bodo tako države Jugovzhodne Evrope: Albanija, Bosna in Hercegovina, Bolgarija, Kosovo, Hrvaška, Črna gora, Severna Makedonija, Romunija, Srbija in Slovenija.

zanimivosti 5:00

Na dunajskem opernem plesu prvič istospolni par

V dunajski operi bodo danes pisali zgodovino. Na 64. opernem plesu, ki predstavlja vrhunec dunajske plesne sezone, se bo namreč prvič zavrtel tudi istospolni par. Med 144 debitantskimi pari iz 11 držav sta Nemki Sophie Grau in Iris Klopfer. Glavna gostja avstrijskega podjetnika Richarda Lugnerja pa bo tokrat italijanska igralka Ornella Muti.

svet kultura 0:30

S filmom My Salinger Year uvod v 70. Berlinale

S projekcijo filma My Salinger Year v režiji Philippeja Falardeauja se bo drevi v Berlinu začel 70. mednarodni filmski festival. V 11 dneh bodo na Berlinalu prikazali 340 filmov, od tega jih bo 18 v tekmi za glavne nagrade. Novi umetniški vodja Carlo Chatrian je napovedal, da bo festival poudarjal različnost. Nagrade bodo podelili 29. februarja.