Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

šport 8:24

James po selitvi v Los Angeles vse bližje nastopu v Space Jam 2

Čeprav še ni jasno, ali je LeBron James s selitvijo v Los Angeles k ekipi Lakers kaj bližje osvojitvi naslova v severnoameriški košarkarski ligi NBA, je jasno, da je vsekakor bližje Hollywoodu in posledično nastopanju v filmih. Tako bo kmalu zaigral v nadaljevanju košarkarskega filma Space Jam.

kultura 8:00

Kinotečno jesen bo zaznamovala retrospektiva filmov Ingmarja Bergmana

V Slovenski kinoteki bodo mesec dni na ogled filmi Ingmarja Bergmana, s katerimi se bodo gledalci "potopili v temačne globine duha in želja ter v hladne, tihe in osamljene tolmune človeških odnosov". Retrospektivo Bergman 100! bosta nocoj odprla kratka filma Karinin obraz in Stimulantia (epizoda Daniel) ter dokumentarec Farö Dokument.

svet kultura 6:00

Arhiv Georga Orwella vpisan v Unescov register svetovnega spomina

Zasebni arhiv angleškega pisatelja Georgea Orwella je bil dodan v Unescov register svetovnega spomina, ki je namenjen ohranjanju dokumentarne dediščine človeštva, piše britanski The Guardian. Z londonske univerze, ki je hranila arhiv, so sporočili, da so pri Unescu z gesto prepoznali pomen in izjemno univerzalno vrednost Orwellovega pisanja.

svet kultura 5:30

Američani izgubljajo apetit za branje leposlovja, a ne tudi za poezijo

Nova raziskava vladne agencije National Endowment for the Arts, o kateri je poročal The Guardian, kaže, da je število odraslih bralcev, ki posegajo po romanih in kratkih zgodbah, v ZDA upadlo. V primerjavi z letom 2008 je ta delež upadel za več kot pet odstotkov, med nebralci pa so pretežno ženske, afriški Američani in mladostniki.

svet kultura 5:00

Za obnovo brazilskega Narodnega muzeja bo potrebno desetletje

Za obnovo brazilskega Narodnega muzeja v Rio de Janeiru, ki je pogorel v začetku septembra, bodo po oceni organizacije Unesco potrebovali deset let. Oceno je Unesco podal na podlagi primerjave s podobnimi primeri. Požar, katerega vzrok zaenkrat ostaja neznan, je poleg samega poslopja uničil tudi večino neprecenljive muzejske zbirke.

kultura 5:00

Maribor od danes v znamenju festivala klasične glasbe

S koncertom rezidenčnega orkestra festivala pod umetniškim vodstvom Nicolasa Altstaedta, ki se bo predstavil z deli angleškega velikana Edwarda Elgarja ter v Londonu nastalo simfonijo Josepha Haydna, se v Mariboru danes začenja devetdnevni Festival Maribor. Letošnji niz koncertov vrhunske klasične glasbe bo v znamenju moči glasbe in strasti srca.