Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

svet kultura 8.7.2020 15:50

Nova sezona tržaškega gledališča zaznamovana z glasbo in zgodbami o ženski moči

V Slovenskem stalnem gledališču (SSG) v Trstu imajo pripravljen program za sezono 2020/2021, ki so jo naslovili Časovne esence - Čudovita faza 2. Na odru bodo zaživele moderne in večne zgodbe, ki se gibljejo med vsakdanom in idealom, več predstav bo posvečenih ženskim likom. Sezono bo odprla nova koprodukcija primorskih gledališč Stoletje mjuzikla.

kultura 8.7.2020 15:42

Na Prangerju o prevajanju slovenske poezije v nemščino

V okviru festivala Pranger, ki združuje pesnike, kritike in prevajalce poezije, je danes v Ljubljani potekal pogovor o prevajanju slovenske poezije v nemščino. Pripravili so ga v luči priprav Slovenije na častno gostjo Frankfurtskega knjižnega sejma leta 2023. Sodelujoči so se strinjali, da mora biti poezija kakovostna, za Nemce pa tudi logična.

svet kultura 8.7.2020 15:29

Sorrentino bo posnel film za Netflix

Z oskarjem nagrajeni italijanski režiser Paolo Sorrentino bo pod okriljem Netflixa posnel film E stata la mano di Dio, je najavo povzela nemška tiskovna agencija dpa. Sorrentino je navdušen, da bo ponovno snemal v rodnem Neaplju, natanko 20 let po tem, ko je v tem mestu posnel svoj celovečerni prvenec L'uomo in piu.

kultura 8.7.2020 13:27

Grossmannov festival se v 16. izdaji kot epidemija širi v Ormož

Grossmannov festival fantastičnega filma in vina bo v 16. izdaji dvodelen. Od 10. do 12. julija bo namreč potekal v Ormožu, kjer bodo na odprtju prikazali film Korporacija Mateja Nahtigala, nato pa se 14. julija z uvodnim filmom Vsi proti vsem Andreja Košaka seli še v Ljutomer. Skupno bo na festivalu prikazanih skoraj 30 žanrskih celovečercev.

svet kultura 8.7.2020 12:25

Ringo Starr 80 let obeležil virtualno z uspešnicami Beatlov

Britanski bobnar, pevec in kitarist Ringo Starr je praznovanje 80. rojstnega dne v torek obeležil s spletno zabavo, ki so jo popestrili njegovi zvezdniški kolegi. Z njimi in s številnimi klasičnimi glasbenimi uspešnicami Beatlov je zbiral denarna sredstva za različne namene, med drugim za gibanje Črna življenja štejejo (Black Lives Matter).

svet kultura 8.7.2020 10:55

V Londonu prva vrata ponovno odpira Nacionalna galerija

Nacionalna galerija kot prva med večjimi londonskimi muzeji in galerijami danes ponovno odpira vrata za obiskovalce. Priporočena je uporaba mask, obvezna sta omejevanje socialnih stikov in rezervacija vstopnic. V Veliki Britaniji sicer po treh mesecih vrata postopoma odpirajo različne ustanove, v juliju jih bo odprla tudi galerija Tate Modern.

kultura 8.7.2020 10:32

Europa Nostra pripravljena za reševanje Plečnikovega stadiona

Organizacija Europa Nostra je ministru za okolje in prostor Andreju Vizjaku, ministru za kulturo Vasku Simonitiju in ljubljanskemu županu Zoranu Jankoviću poslala pismo, v katerem pojasnjuje svoja stališča o projektu Bežigrajski športni park. V njem je izrazila tudi pripravljenost za sodelovanje s slovenskimi upravnimi organi v iskanju rešitve.