Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

kultura 20.2.2017 21:30

V Slovenski kinoteki podelili Štigličeve nagrade

Društvo slovenskih režiserjev je v Slovenski kinoteki podelilo Štigličeve nagrade za dosežke na področju filmske in televizijske režije. Za življenjsko delo je bil nagrajen Filip Robar Dorin, podelili pa so tudi nagrade Štigličev pogled za režijo avdiovizualnih del, prvič predvajanih leta 2016.

svet kultura 20.2.2017 19:02

Hollywood morda na sodišče zaradi diskriminacije režiserk

Poročilo ameriške komisije za enake zaposlitvene možnosti je pokazalo, da ameriška filmska industrija diskriminira režiserke, zato namerava komisija po določenih virih, ki jih navajajo ameriški mediji, uporabiti pravna sredstva proti največjim hollywoodskim studiem, piše britanski BBC.

svet 20.2.2017 17:27

Pariškega tatu umetnin obsodili na osem let zapora

Pariško sodišče je danes na osem let zapora obsodilo tatu umetnin Vjerana Tomića, ki je maja 2010 vdrl v pariški muzej moderne umetnosti in ukradel pet slik svetovno priznanih slikarjev v vrednosti 109 milijonov evrov. Na zaporno kazen so obsodili še dva njegova pomočnika. Slik do danes niso našli, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

kultura 20.2.2017 15:00

V pripravi jezikovna strategija Univerze v Ljubljani

Kolegij rektorja Univerze v Ljubljani je potrdil sklep o oblikovanju delovne skupine za pripravo jezikovne strategije. Skupina bo oblikovala predloge rešitev za optimalno kombinacijo uporabe in razvoja slovenskega jezika na univerzi ob hkratnem stopnjevanju njene vključenosti v mednarodni prostor. Strategija bo sprejeta predvidoma do konca leta.

kultura 20.2.2017 14:17

Novosti KUD Logos: Od kontemplacije do poezije

Založba KUD Logos je predstavila novosti z letnico 2016. Tri se povezujejo z duhovnostjo in krščanstvom, ena od njih tudi s kapitalizmom v postmodernem času. Četrto prevodno delo izhaja iz arabske književnosti, peta knjiga pa je študija Alena Širce o slovenski baročni literaturi. Še dve prevodni deli sta posvečeni poeziji.

kultura 20.2.2017 13:39

Pri Celjski Mohorjevi nova knjiga Viktorja Frankla o smislu

Pri Celjski Mohorjevi družbi so predstavili knjigo avstrijskega psihiatra in ustanovitelja logoterapije Viktorja Frankla Preslišani krik po smislu: Psihoterapija in humanizem. O knjigi sta spregovorila strokovnjaka s področja logoterapije Jože Ramovš in Sebastjan Kristovič. Oba sta poudarila, da je Frankl pri vsem izhajal iz dobrega in vrednega.

kultura 20.2.2017 13:20

Mednarodni dan materinščine letos osredotočen na pomembnost večjezične izobrazbe

Unesco je 21. februar razglasil za mednarodni dan maternega jezika. Letos bo potekal na temo Z večjezično izobrazbo k trajnostno naravnanim prihodnostim. Generalna direktorica Unesca Irina Bokova je ob tem pozvala, da se potencial večjezičnega izobraževanja prizna na vseh področjih. Dan materinščine bo zaznamovalo več prireditev.