Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

kultura 0:30

Danes bo znan dobitnik Jenkove nagrade

V Prešernovem gledališču Kranj bodo danes razglasili dobitnico oziroma dobitnika Jenkove nagrade. V ožji izbor za nagrado, ki jo Društvo slovenskih pisateljev podeljuje za najboljšo pesniško zbirko zadnjih dveh let, so se uvrstile zbirke Nine Dragičević, Sergeja Harlamova, Francija Novaka, Zorana Pevca in Kaje Teržan.

kultura 23.10.2019 21:29

Akademija za glasbo slovesno obeležila 80-letnico

Akademija za glasbo Univerze v Ljubljani je s slovesnostjo v Cankarjevem domu obeležila 80-letnico visokošolskega in 100-letnico višješolskega glasbenega izobraževanja v Sloveniji. Profesorica Darja Koter je izpostavila bogato zgodovino akademije, 80 let pa po njenih besedah dokazuje, da so na dobri poti in lahko z optimizmom zrejo v prihodnost.

kultura 23.10.2019 18:14

V Ljubljani simpozij o sv. Hieronimu z več kot 100 strokovnjaki iz 18 držav

V prostorih SAZU se je popoldne začel simpozij Hieronymus noster v prevodu Naš Hieronim, ki se ga udeležuje več kot 100 strokovnjakov iz 18 držav. Po besedah predsednika organizacijskega odbora Mirana Špeliča je to verjetno največji simpozij na svetu, posvečen našemu rojaku, znanemu kot velikem prevajalcu in piscu pisem, ki je umrl pred 1600 leti.

kultura 23.10.2019 16:18

Komorni godalni orkester SF ovadil nekdanjega umetniškega vodjo Klemna Hvalo

Predsednik društva Komorni godalni orkester Slovenske filharmonije (SF) Boris Šinigoj je podal kazensko ovadbo zoper donedavnega umetniškega vodjo orkestra Klemna Hvalo zaradi suma zlorabe društvenih sredstev in njihovega prenosa na osebni račun. Kot je povedal za STA, gre za kakšnih 50.000 evrov sredstev, natančno številko bo treba še ugotoviti.

kultura 23.10.2019 16:16

Sprehod skozi čas združil šolarje, starostnike in lutke

V Lutkovnem gledališču Maribor (LGM) so v sodelovanju s Francoskim inštitutom v Sloveniji in Goethe-Institutom Ljubljana izvedli medgeneracijski projekt Sprehod skozi čas. V njem nastopajo učenci Osnovne šole Toneta Čufarja in varovanci Doma Danice Vogrinec, ki so z Juliko Mayer in Mylene Benoit raziskovali odnos med preteklostjo in sedanjostjo.

kultura 23.10.2019 14:28

Jubilejni Liffe z Abelom Ferraro, poklonom Agnes Varda in močno slovensko udeležbo

V goste 30. Ljubljanskega mednarodnega filmskega festivala (Liffe) prihaja Abel Ferrara, z retrospektivo se bodo poklonili letos preminuli režiserki Agnes Varda, velika režiserska imena bodo ponovno zastopana skozi ves program, močna pa bo slovenska udeležba. V tekmi za vodomca je film Zgodbe iz kostanjevih gozdov v režiji Gregorja Božiča.

kultura 23.10.2019 13:45

Pri Mladinski knjigi štirje novi prevodni romani

Pri Mladinski knjigi so predstavili štiri romane: delo francoskega pisatelja Mathiasa Enarda Cona, postavljeno v širši sredozemski prostor, roman z elementi kriminalke priznane dramatičarke Yasmine Reza Babilon, knjigo indijske bookerjeve nagrajenke Arundhati Roy Ministrstvo za najvišjo srečo in roman Sally Rooney Normalni ljudje.