Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

STApodkast

Kultura

kultura 12:14

Rupel za Delo o pripravah na knjižni sejem v Frankfurtu

V. d. direktorja Javne agencije za knjigo RS (Jak) Dimitrij Rupel je slab mesec pred knjižnim sejmom v Frankfurtu za Delo dejal, bo letošnja udeležba bolj ali manj klasična in konvencionalna. V letu 2023, ko bo Slovenija častna gostja sejma, pa bo treba dati pečat in velik del njegovih skrbi je, kot pravi, posvečen temu.

kultura 11:00

Na gradu Rajhenburg instalacija Drevo Mateje Kavčič

Na podstrešju okroglega stolpa gradu Rajhenburg pri Brestanici bodo drevi ob 18. uri odprli razstavo Drevo slikarke Mateje Kavčič. Gre za ambientalno postavitev iz naravnega gradiva oziroma umetničino osebno drevo, ki ga je umestila med tramovje grajskega podstrešja in kulturno dediščino tako prepletla s sodobno umetnostjo.

kultura 10:00

Na prvem koncertu za zlati abonma CD Mlada nemška filharmonija

V Cankarjevem domu bodo gostili koncert Mlade nemške filharmonije pod vodstvom dirigenta Andreja de Ridderja, kot solist bo nastopil pianist Kit Armstrong. S prvim koncertom zlatega abonmaja v sezoni 2021/22 bodo filharmoniki začeli jesensko turnejo po Evropi. Zazvenela bodo dela Brycea Dessnerja, Nicole Lizee, W. A. Mozarta in Roberta Schumanna.

kultura 9:00

V Španskih borcih premiera plesne predstave Movements 9

V Španskih borcih bo ob 20. uri premiera plesne predstave Mateja Kejžarja z naslovom Movements 9. Kejžar je navdih za predstavo dobil od britanskega producenta elektronske glasbe Floating Points, pri katerem se je navdušil nad albumom Promises. Predstavo sofinancira Mestna občina Ljubljana, na ogled pa bo tudi 27. in 28. septembra.

kultura 8:30

V ljubljanski Drami Požigalci v viziji Jana Krmelja

V SNG Drama Ljubljana bodo drevi krstno uprizorili satirično dramo Požigalci, ki jo je režiser Jan Krmelj ustvaril kot priredbo besedila Maxa Frischa Dobrnik in požigalci. Krmelj je pri pisanju teksta izhajal iz močnega občutka, da je konec že tukaj. Predstava se namreč začne na pogorišču in podaja retrospektiven pogled na Frischevo dramo.

kultura 8:00

V Stari elektrarni Beton Ltd. s predstavo Hoppla, wir leben.

Kolektiv Beton Ltd. bo danes in v nedeljo v Stari mestni elektrarni - Elektro Ljubljana izvedel delo z naslovom Hoppla, wir leben. Izgubljena gesta lastnega odstopa. Člani kolektiva so delo označili kot predstavnino. Po besedah enega od članov Branka Jordana gre za enkratni dogodek, ki bo potekal neprekinjeno 29 ur.

kultura 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Pri založbi KUD Apokalipsa so izdali knjižico z naslovom Eseji in zgodbe Milana Dekleve, pri Mladinski knjigi je v zbirki Esenca izšla knjiga Billa Brysona Človeško telo: Vodnik za stanovalce, pri založbi Zala pa mladinski roman Milijonček za prijaznost norveškega avtorja Arnfinna Koleruda v prevodu Darka Čudna.