Kultura

kultura 20:10

Sklenjena pogodba za prenovo stare mitnice v Senožečah

V Senožečah so danes podpisali pogodbo med Občino Divača in izvajalci obnove mitnice iz 13. stoletja, kjer so nekoč morali plačevati pristojbine trgovci na poti med jadransko obalo in notranjostjo celine. V stavbi nameravajo urediti muzej prevozništva in tovorništva. Vrednost celotnega projekta skupaj z DDV je ocenjena na 2,7 milijona evrov.

svet kultura 16:45

Nemčija sprožila preiskavo zaradi obsodb Izraela na Berlinalu

Nemčija je sprožila preiskavo zaradi "enostranskih" izjav nagrajencev letošnjega Berlinala glede vojne v Gazi, je danes povedala vladna predstavnica za stike z javnostmi. Obtožbe, izrečene na račun ravnanj Izraela v palestinski enklavi, obsoja tudi kancler Olaf Scholz, poročajo tuje tiskovne agencije.

kultura 13:30

Padla prva klapa igranega celovečerca Luke Marčetića Dekle noči

V Škofji Loki je konec tedna padla prva klapa celovečernega igranega filma Dekle noči scenarista in režiserja Luke Marčetića. Ta je film opisal kot "komično in absurdno zgodbo o čudakih, ki pa v tem filmu niso postavljeni v ozadje zgolj kot nek humorističen element, ampak so tokrat postavljeni v samo ospredje".

svet kultura 11:26

Francoski igralec Gerard Depardieu z novo obtožbo spolnega napada

Francoski igralec Gerard Depardieu se sooča z novo obtožbo spolnega napada. Tožbo proti francoski filmski legendi je zaradi domnevnega spolnega napada med snemanjem filma leta 2021 vložila danes 53-letna scenografinja, je v nedeljo za francosko tiskovno agencijo AFP povedala njena odvetnica Carine Durrieu-Diebolt.

svet kultura 10:27

Izrael namignil na možnost izstopa z Evrovizije

Izrael je v nedeljo opozoril, da obstaja možnost, da ne bo sodeloval na letošnjem tekmovanju za pesem Evrovizije, če bodo organizatorji - Evropska radiodifuzna zveza (EBU) - zavrnili besedilo pesmi njihove predstavnice Eden Golan kot preveč politično. Pevka Eden Golan naj bi maja v Malmöju na Švedskem nastopila s pesmijo October Rain.

kultura 10:00

Ljubezen, umetnost in vandranje tudi na gledališkem sprehodu po stari Ljubljani

Slovenski gledališki inštitut (Slogi) je v okviru letošnjega Festivala ljubezni, umetnosti in vandranja pripravil vodeni ogled po stari Ljubljani, na katerem je bilo v dobri uri in pol pod vodstvom energične in znanja polne vodičke, Slogijeve kustosinje pedagoginje Sandre Jenko mogoče izvedeti vse o zgodovini gledališča v slovenski prestolnici.

kultura 9:27

V CD Angleški komorni orkester z violinistom Julianom Rachlinom

V Gallusovi dvorani Cankarjevega doma (CD) bo drevi za zlati abonma nastopil Angleški komorni orkester pod vodstvom mednarodno priznanega violinista in dirigenta Juliana Rachlina. Slednji se bo tokrat predstavil v obeh vlogah; izvedel bo Mozartov violinski koncert v G-duru ter dirigiral Mozartovo Haffnerjevo in Mendelssohnovo Italijansko simfonijo.