Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

svet kultura 5.6.2020 14:15

Po umoru Floyda poraslo zanimanje za knjige s protirasistično vsebino

V Veliki Britaniji in ZDA so po umoru Georgea Floyda in množičnih protestih proti rasizmu, ki so sledili, zaznali porast prodaje knjig s protirasistično vsebino. Pri različnih ponudnikih so namreč zabeležili večje povpraševanje po knjigah, ki jih podpisujejo Reni Eddo-Lodge, Ijeoma Oluo in Layla F. Saad, navaja The Guardian.

kultura 5.6.2020 13:59

V Plečnikovi hiši razstava o skritih detajlih Plečnikovih tržnic

Plečnikova hiša se vrača z novo občasno razstavo o arhitekturnem načrtovanju ter mojstrstvom obrtniške izvedbe izgradnje Plečnikovih tržnic. Razstava, ki si jo bo mogoče ogledati od sobote, ponuja skrite detajle arhitekture osrednje ljubljanske tržnice. Avtorsko jo podpisuje Irena Vesel iz Zavoda za varstvo kulturne dediščine (ZVKDS).

svet kultura 5.6.2020 12:06

Beethovnova obletnica združila umetnice in umetnike za zaščito podnebja

Letošnja 250-letnica rojstva nemškega skladatelja Ludwiga van Beethovna je na pobudo družbe Beethoven Jubiläums in Organizacije združenih narodov umetnike po svetu nagovorila, naj se pustijo navdihniti njegovi 6. simfoniji in zavzamejo odločno držo do zaščite podnebja. Prve projekte bodo predstavili na današnji svetovni dan okolja.

kultura 5.6.2020 10:54

V Mestni galeriji Nova Gorica prostorska postavitev Uršule Berlot

Mestna galerija Nova Gorica bo razstavno sezono 2019/20 sklenila z razstavo uveljavljene slovenske umetnice Uršule Berlot. Njeno prostorsko postavitev Telesni razlom/Bodyfraction bodo odprli ob 19. uri, umetnico in njeno delo pa bo predstavil umetnostni zgodovinar Tomislav Vignjević, so sporočili iz Kulturnega doma Nova Gorica.

kultura 5.6.2020 10:21

V UGM Studiu mladi o spolzkem terenu med zasebnim in javnim prostorom

V mariborskem UGM Studiu bodo danes odprli razstavo Hej, kje si zdaj?, ki predstavlja projekte mladih avtorjev Sare Bezovšek, Lee Culetto, Vida Merlaka in Danila Milovanovića. V njih govorijo o spolzkem terenu med zasebnim in javnim prostorom, med intimnim in družbenim, med realnim in virtualnim prostorom.

kultura 5.6.2020 10:07

Od danes spet študij v čitalnicah Nuka

Potem ko je Nacionalni inštitut za javno zdravje v četrtek objavil posodobljena priporočila za preprečevanje širjenja okužbe z virusom v knjižnicah, čitalnicah in arhivih, je Narodna in univerzitetna knjižnica (Nuk) danes odprla vrata svojih čitalniških prostorov. Uporabnikom je na voljo 80 čitalniških mest in štiri računalniške delovne postaje.

kultura 5.6.2020 9:27

Predstavili analizo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji

V Muzeju za arhitekturo in oblikovanje (MAO) so predstavili prvo celovito statistično analizo kulturnega in kreativnega sektorja v Sloveniji. Po podatkih je v tem sektorju zaposlenih sedem odstotkov celotne delovne sile oziroma skoraj 52.000 posameznikov. Analiza bo lahko podlaga za nadaljnje oblikovanje politik na tem področju.