Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

Slovenija svet kultura 23.9.2020 17:12

Odbor ministrov Sveta Evrope za priznanje manjšinskih jezikov v Sloveniji

Hrvaški, nemški in srbski jezik bi morali biti priznani kot manjšinski jeziki, ki se tradicionalno govorijo v Sloveniji, je zapisano v priporočilih Odbora ministrov Sveta Evrope Slovenji. Odbor se je med drugim zavzel tudi za zagotavljanje zadostnih sredstev za televizijske programe v madžarskem in italijanskem jeziku.

kultura 23.9.2020 16:17

V ljubljanski Drami satirična drama Matjaža Zupančiča na temo nacizma

V ljubljanski Drami bodo v petek in soboto krstno uprizorili avtorski projekt Matjaža Zupančiča Nova rasa. Predstava, ki vključuje prvine satirične drame, grozljivke, kabareta in črne komedije, ponuja Zupančičevo satirično obravnavo nacizma, ki ga poskuša osvetliti s pomočjo dveh konceptov: ideologije čiste rase in pojma izrojene umetnosti.

kultura 23.9.2020 15:09

Umetniki pozvali k ustanovitvi 4. programa nacionalne televizije

Slovenski umetniki s predlagateljem in prvopodpisanim pesnikom Alešem Štegrom so danes na državni zbor in vlado naslovili poziv za ustanovitev 4. programa nacionalne televizije, programa za umetnost in izobraževanje. Obenem so pričeli z zbiranjem podpisov za podporo predlogu.

kultura 23.9.2020 14:13

Gledališče Celje s premiero Zellerjeve komedije Laž

V Gledališču Celje bodo ponovno z dvojno zasedbo v petek in potem še 2. oktobra uprizorili drugo premiero v 70. slavnostni sezoni. Gre za prvo slovensko uprizoritev komedije Laž Floriana Zellerja. Komedija govori o tem, kako pomembno je zaupanje, ki ga človek izgubi, ko svojo ljubljeno osebo ujame na laži.

kultura 23.9.2020 13:38

Elektroakustična opera Iden nominirana na mednarodnem festivalu Prix Italia

Elektroakustična opera Iden režiserke in soscenaristke Saške Rakef, soscenaristke Tine Kozin in skladateljice Bojane Šaljić Podešva je bila nominirana za mednarodni festival radijske, televizijske in spletne produkcije Prix Italia, ki se bo začel v četrtek. Iden je primer raziskovalnega projekta, ki sestopi z radijskih valov v prostor.

kultura 23.9.2020 13:37

Ministrstvo odgovarja na sedem zahtev kulturnikov

Z ministrstva za kulturo so posredovali odziv na dopis s sedmimi zahtevami, ki so jih kulturniki v ponedeljek naslovili na ministra Vaska Simonitija. O prvi zahtevi, naj minister opravlja tekoče posle, so zapisali, da Simoniti deluje skladno z zakonom in svoje delo opravlja zelo odgovorno, nadalje pa so podali še njihov pogled na druge zahteve.