Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

kultura 11:23

Selma Skenderović iz Kopra je uršljanka leta 2020

Naziv uršljanka leta 2020 si je z drzno pisavo, v kateri samosvoje prepleta različne sloge in se pri tem suvereno loteva težkih tem, kot so brezdomstvo, sovražnost, tesnoba in potrošniška miselnost, prislužila Selma Skenderović iz Kopra. Zmagovalko 19. festivala mlade literature Urška so razglasili na petkovi sklepni prireditvi festivala.

kultura 10:45

Niko Grafenauer ob jubileju: Vsaka oblast bi morala ceniti umetnost

Pesnik, prevajalec in družbenokritični intelektualec Niko Grafenauer danes praznuje 80 let. V pogovoru za STA je dejal, da čas epidemije doživlja kot tretjo svetovno vojno, zaradi karantene pa tudi ni povsem na tekočem z aktualnimi razmerami v kulturi. A kot poudarja, "mora vsaka oblast - leva, desna, progresivna ali nazadnjaška - ceniti umetnost".

kultura 9:00

Ptuj na čelu evropskega projekta ArcheoDanube

Ptujska občina je kot vodilni partner ob strokovni pomoči Znanstveno raziskovalnega središča Bistra julija začela dve leti in pol trajajoč evropski projekt ArcheoDanube, namenjen predstavitvi arheoloških parkov v mestnih območjih kot orodju za lokalni trajnostni razvoj. V najstarejšem mestu se bodo osredotočili na dediščino rimske Petovione.

kultura 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Pri mariborski založbi Litera so izdali pesniško zbirko Tine Kozin z naslovom Nebo pod vodo, pri Beletrini pa roman madžarskega pisatelja Laszla Krasznahorkaija Svet gre naprej. Založba Miš je izdala slikanico Ivana Mitrevskega Kdo se boji zobozdravnikov.

svet kultura 8:00

Primorska gledališča v prazničnem decembru s predstavami za otroke

Z vstopom v praznični december, ki bo letos vse prej kot običajen, bo projekt Koprodukcije primorskih gledališč, pri katerem sodelujejo SNG Nova Gorica, Gledališče Koper in Slovensko stalno gledališče Trst, nadaljeval nekoliko drugače. Izbor predstav bo decembra posvečen najmlajšemu občinstvu in mladini, so sporočili iz tržaškega gledališča.

svet kultura 6:00

Jaz sem Frenk režiserja Metoda Pevca na dveh mednarodnih festivalih

Celovečerni igrani film Jaz sem Frenk režiserja in scenarista Metoda Pevca bo v tem mesecu prikazan na 33. mednarodnem festivalu AFI European Union Showcase v ZDA ter na 30. filmskem festivalu v nemškem Cottbusu. Oba festivala letos beležita virtualni izdaji.

svet kultura 5:00

Novoletni koncert Dunajskih filharmonikov tokrat z virtualnim aplavzom

V Avstriji so zaradi slabih epidemioloških razmer do 7. januarja prepovedali vse koncerte z občinstvom. Kljub temu ljubitelji klasične glasbe ne bodo ostali brez tradicionalnega novoletnega koncerta Dunajskih filharmonikov. Ti bodo sicer igrali pred praznim avditorijem, gledalci jih bodo preko malih zaslonov lahko nagradili z virtualnim aplavzom.