Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

kultura 16:04

UO Prešernovega sklada predstavil predloge za posodobitev zakona o Prešernovi nagradi

Upravni odbor (UO) Prešernovega sklada je ob današnji razgrnitvi letošnjih nagrajencev predstavil ključne pripombe, ki bi jih veljalo umestiti v nov zakon o Prešernovi nagradi, ki je do 8. februarja v javni razpravi. Zavzema se za razširitev strokovnih komisij s sedanjih štirih na šest, vsaka bi predlagala po eno "veliko" in dve "mali" nagradi.

kultura 15:19

Po mnenju odvetnika stavkovnega odbora orkestra SF je stavka legitimna

Po mnenju odvetnika stavkovnega odbora orkestra Slovenske filharmonije (SF) Dina Bauka, stavkovnega odbora in stavkajočih orkestrašev je stavka orkestra SF legitimna. Vprašanje legitimnosti stavkovne zahteve po odstopu direktorja SF Damjana Damjanoviča je namreč v neposredni odvisnosti od vprašanja, ali mesto direktorja zaseda kompetentna oseba.

kultura 14:59

Prihodnji teden znana usoda Mariborske knjižnice

Mariborski mestni svetniki bodo prihodnji teden na izredni seji razpravljali o projektih, ki jih bo občina prijavila na razpise za sredstva iz mehanizma celostnih teritorialnih naložb (CTN). Takrat bodo morali odločili, ali bo v ta nabor šla tudi obnova osrednje enote Mariborske knjižnice na Rotovškem trgu.

kultura 13:46

Novogoriško gledališče že 40 let gosti Amaterski mladinski oder

V Slovenskem narodnem gledališču Nova Gorica bodo v četrtek ob 40. obletnici delovanja Amaterskega mladinskega odra (AMO) premierno uprizorili predstavo Bogovi, dajte, da bom tak ... ter pripravili krajšo slovesnost. Med mladimi igralci in drugimi sodelavci AMO so, kot v preteklosti, tudi tokrat taki, ki bodo življenje posvetili odrskim deskam.

kultura 12:20

V SMG avtorski projekt o apokalipsah človeškega vsakdanjika

V Slovenskem mladinskem gledališču (SMG) bodo v nedeljo premierno predstavili avtorski projekt Človek, ki je gledal svet. Namen ustvarjalcev predstave, ki so tudi avtorji besedila, je bil spregovoriti o svetu in človeku. Vprašanje, ki ga načenjamo, je vprašanje prihodnosti in vprašanje vztrajanja v življenju, kakršno je, pravi režiser Žiga Divjak.

zanimivosti 12:17

Slovenski pisatelj Mate Dolenc sodeluje pri oživljanju dalmatinskega otoka Biševo

Skupina hrvaških, italijanskih in slovenskih avtorjev, med katerimi je tudi pisatelj Mate Dolenc, je pripravila projekt iOtok, s katerim želijo ohraniti življenje na dalmatinskem otoku Biševo nedaleč od Visa. Prek interaktivnega projekta na spletu bodo predstavili zimske zgodbe preostalih 13 prebivalcev otoka, ki je znan po Modri špilji.

svet kultura 6:00

Igralka Betty White z najdaljšo televizijsko kariero praznuje 95 let

Pred 95 leti se je na današnji dan rodila ameriška igralka Betty White, ki se lahko pohvali z enim najdaljših stažev v Hollywoodu ter z najdaljšo televizijsko kariero, za kar je bila leta 2014 vpisana v Guinnessovo knjigo rekordov. Najbolj znana je po vlogi naivne Rose v seriji Zlata dekleta, ki so jo predvajali med letoma 1985 in 1992.