Kultura

kultura 7:00

Kipar Mirsad Begić praznuje 70 let

Slovenski kipar in risar Mirsad Begić danes praznuje 70 let. Begić sodi med najizrazitejše in najbolj lirične predstavnike mladega slovenskega kiparstva, t. i. kiparstva čutnega inkarnata, ki se je razvilo v 80. letih 20. stoletja. Je avtor številnih javnih plastik in ambientalnih postavitev.

svet kultura 6:00

Angleški pop zvezdnik Harry Styles bo pel na letošnji podelitvi grammyjev

Britanski pop zvezdnik Harry Styles bo to nedeljo nastopil na podelitvi grammyjev. Kot so sporočili organizatorji, bodo poleg 28-letnega pevca na podelitvi laskavih glasbenih nagrad na odru nastopili še Bad Bunny, Mary J. Blige in Lizzo. Gala prireditev v Los Angelesu bo vodil 38-letni komik Trevor Noah, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

svet kultura 5:00

Berlinale bo počastil direktorico fotografije Caroline Champetier

Filmski festival v Berlinu bo počastil francosko direktorico fotografije Caroline Champetier, so sporočili z Berlinala. Na letošnji izdaji, ki se bo začela 16. februarja, bo prejela festivalsko kamero, s katero se poklonijo osebnostim in institucijam, ki so zaslužne za edinstven prispevek k filmu in so povezane s tem festivalom.

kultura 30.1.2023 17:07

Annie Leibovitz rezidenčna umetnica podjetja Ikea

Ameriška fotografinja Annie Leibovitz bo postala rezidenčna umetnica švedskega podjetja Ikea. Ena najbolj znanih fotografinj bo kmalu začela pripravljati serijo fotografij, ki bodo prikazovale življenje ljudi v njihovih domovih.

Slovenija kultura 30.1.2023 14:45

Objavljeni predlogi za dve novi poglavji Pravopisa 8.0

Inštitut za slovenski jezik Frana Ramovša pri ZRC SAZU je objavil predloge dveh novih poglavij za Pravopis 8.0, in sicer Slovnični oris za pravopis ter O prevzemanju iz posameznih jezikov. Javna razprava o tem je odprta do 20. februarja, potem ko so predlagane rešitve prejšnji teden predstavili strokovni javnosti.

svet kultura 30.1.2023 13:57

Umrl pevec in tekstopisec diskografske hiše Motown Barrett Strong

Pri 81 letih je umrl Barrett Strong, ki je pel prvo uspešnico diskografske hiše Motown iz Detroita Money (That's What I Want). Sodeloval je tudi pri klasikah zasedbe The Temptations in Marvina Gayea. Leta 1972 je osvojil grammyja za najboljšo rhythm & blues skladbo Papa Was A Rollin' Stone, ki so jo izvajali The Temptations.

svet kultura 30.1.2023 13:48

Na Hrvaškem odkrili slavolok, posvečen rimskemu cesarju Trajanu

V Dalmaciji je upokojeni hrvaški arhitekt Božo Kokan po poročanju hrvaškega časnika Večernji list odkril slavolok, posvečen rimskemu cesarju Trajanu. Šlo naj bi za najdbo svetovnega pomena in prvi slavolok rimskemu cesarju, ki so ga odkrili na Hrvaškem. Slavolok je stal na križišču dveh najpomembnejših starorimskih cest na vzhodni obali Jadrana.