Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

kultura 11:59

Nagrada piranesi galeriji Galerie n09 - z33 v belgijskem mestu Hasselt

Mednarodno nagrado piranesi 2018 na letošnjih Piranskih dnevih arhitekture je žirija namenila galeriji Galerie n09 - z33 v belgijskem mestu Hasselt, ki jo je načrtovala arhitektka Francesca Torzo. Žirija je podelila še mednarodni priznanji in študentsko priznanje piranesi. Podelitev nagrad bo drevi na prireditvi v razstavišču Monfort v Portorožu.

kultura 11:30

Olmo Omerzu za STA: Ko avto med zimskim pobegom postane edino zatočišče

Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe) bo nocoj sklenila projekcija češkega igranega celovečerca Zimske muhe, ki ga podpisuje slovenski režiser Olmo Omerzu. V ospredju filma sta najstnika Mara in Heduš. Portret prijateljstva v ranljivem obdobju odraščanja gledalca na koncu prepusti vprašanjem: Kdo sta fanta, odkod izhajata in kam bežita?

kultura 10:30

Donacije galerijam nalagajo tudi veliko odgovornost

Donacije v galerijah, ki so STA posredovala podatke, predstavljajo okoli polovico fundusa. Bogatijo zbirke, a je, kot opozarja umetnostna zgodovinarka Beti Žerovc, potrebna izdelana politika sprejemanja donacij in sprejemi se morajo dogajati le na podlagi strokovnih odločitev. Kustos Tevž Logar opozarja na problematiko plačila za umetnikovo delo.

kultura 10:30

Donacije predstavljajo pomemben delež v zbirkah slovenskih galerij

Z donacijami pridobljena dela predstavljajo pomemben delež v zbirkah slovenskih galerij. V javnih zavodih, ki so STA posredovali podatke - Mednarodni grafični likovni center (MGLC), Moderna galerija in MSUM Ljubljana ter Umetnostna galerija Maribor (UGM) -, se ta giblje med 40 in 60 odstotkov.

kultura 9:57

Umrla je sopranistka Tatjana Kralj

V petek je umrla sopranistka Tatjana Kralj, so sporočili iz SNG Opera in balet Ljubljana. Sopranistka se je po začetni mednarodni karieri vrnila v Slovenijo in bila od leta 1972 do upokojitve leta 1988 članica ljubljanske operne hiše.

kultura 9:00

Novogoriška glasbena scena v znamenju harmonike

Novogoriško Kulturno umetniško društvo (KUD) KREA pripravlja jesenski cikel štirih koncertov pod naslovom HARMONIKAda. Koncerti, z izjemo glasbeno-gledališke predstave Tesla, ki bo v Kulturnem domu Nova Gorica, bodo potekali med 17. in 24. novembrom v prostorih Kulturnega centra Mostovna v Solkanu.

kultura 8:00

Na hitro prelistano: Novosti na domačem knjižnem trgu

Pri založbi Učila International je izšla knjiga Zgodbe za fante, ki si drznejo biti drugačni Bena Brooksa, pri založbi Modrijan pa delo Bibavica pisateljice Mirane Likar. Pri Mladinski knjigi je izšla kuharica Jamieja Oliverja 5 sestavin.