Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

kultura 13:47

V Šentjakobskem gledališču bo zasedalo dvanajst jeznih mož

V Šentjakobskem gledališču bo v petek premiera predstave Dvanajst jeznih mož ameriškega dramatika in scenarista Reginalda Rosea. Priredbo in režijo podpisuje Ira Ratej, ki jo je, kot je povedala na današnji novinarski konferenci, v predstavi zanimalo predvsem vprašanje odgovornosti. Danes namreč živimo v času, ko se ji izogibamo.

kultura 13:01

Združenje dramskih umetnikov Slovenije ustanovilo Sklad Jerneja Šugmana

Združenje dramskih umetnikov Slovenije (Zdus) je ob 100-letnici delovanja ustanovilo sklad Jerneja Šugmana. V spomin na lani preminulega igralca, njegovo umetniško in pedagoško delo ter etično držo želi zlasti mladim, nadarjenim dramskim ustvarjalcem omogočiti letno štipendiranje bodisi za nadaljnje izobraževanje ali samostojno umetniško delo.

kultura 11:37

Solo Rosane Hribar Orlandina: Intimna pripoved o konstantnem prehajanju

Koreografinja in plesalka Rosana Hribar bo v petek v Plesnem teatru Ljubljana (PTL) premierno uprizorila plesni solo Orlandina, ki sloni na romanu Virginije Woolf z naslovom Orlando. Koreografijo sola je prevzela priznana makedonska koreografinja Risima Risimkin, saj si je Rosana Hribar želela korenitega posega v svoj avtorski izraz.

kultura 10:11

Za kritiško sito nominirane tri pesniške zbirke

Društvo slovenskih literarnih kritikov je za nagrado kritiško sito letos nominiralo tri pesniške zbirke. Te so Naval (Škuc) Kristine Hočevar, Maršal (Beletrina) Milana Jesiha in Liebestod (Goga) Miklavža Komelja. Dobitnika nagrade bodo razglasili 19. aprila v sklopu Slovenskih dnevov knjige.

kultura 10:00

V Plesnem forumu Celje premiera monodrama Kontrabas

V Plesnem forumu Celje bo nocoj ob 20. uri v okviru gledališkega cikla Ti gledaš premiera monodrame Kontrabas, ki jo bo izvedel celjski kontrabasist Miha Firšt. Monodramo Kontrabas Patricka Süskinda, avtorja svetovno uspešnega romana Parfum, pa so že v letu nastanka na nemških gledaliških odrih izvedli več kot petstokrat.

svet kultura 6:00

Avtor znanih muzikalov Andrew Lloyd Webber dopolnil 70 let

Angleški skladatelj Andrew Lloyd Webber je ustvaril nekaj najbolj znane glasbe za gledališče vseh časov. Njegovi uspešni muzikali, kot so Mačke, Evita, Jesus Christ Superstar in Fantom iz opere, so stalnica odrov po svetu, po zaslugi ljubljanskega poletnega festivala jih je slišalo tudi slovensko občinstvo. Danes praznuje 70. rojstni dan.

svet kultura 5:30

V Torinu na dražbo memorabilije Stanleyja Kubricka

Avkcijska hiša Aste Bolaffi v Torinu bo 27. marca dala na dražbo predmete, povezane z legendarnim filmskim režiserjem Stanleyjem Kubrickom. Predmeti so iz zbirke njegovega nekdanjega asistenta Emilia D'Alessandra in njegove žene Janette. Med njim je žametni jopič v barvi burgundca, ki ga je v kultnem filmu Izžarevanje nosil Jack Nicholson.