Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Kultura

kultura 9:00

Stojan Kerbler za STA: Moje vodilo je slikati s srcem

Stojan Kerbler je prvi klasični fotograf, ki prejme Prešernovo nagrado za življenjsko delo, pred tem je leta 1971, prav tako kot prvi fotograf, dobil nagrado zlata ptica za Portrete s ptujskih ulic. Je fotograf svojega okolja, Ptuja in Haloz, in že vseskozi zvest črno-belim posnetkom. "Slikam s srcem," je povedal v pogovoru za STA.

kultura 9:00

V Ljubljani bodo postavili spomenik jezuitu in diplomatu Hallersteinu

V Ljubljani bodo postavili spomenik rojaku Avguštinu Ferdinandu pl. Hallersteinu, jezuitu, matematiku, astronomu, kartografu in diplomatu iz 18. stol, ki je polovico življenja preživel na Kitajskem. Kopijo njegovega zvezdnega opazovalnika so izdelali na Kitajskem, za izdelavo podstavka je objavljen razpis na spletni strani Mestne občine Ljubljana.

svet kultura 9:00

Milko Šparemblek za STA: Plesalec je blago za najem

Letošnji veliki Prešernov nagrajenec, svetovno znani koreograf, plesalec in režiser, 91-letni Milko Šparemblek je med pogovorom za STA večkrat poudaril, da je "plesalec blago, ki ga je mogoče najeti". Meni, da so plesni koreografi izoblikovali klasično glasbo 20. stoletja in jo ustvarjajo tudi danes.

svet kultura 5:00

Mariah Carey med novimi člani dvorane slavnih glasbenih avtorjev

Znani so novi člani znamenite dvorane slavnih glasbenih avtorjev. Med njimi je glasbenica Mariah Carey, ki je ob novici povedala, da je to eno največjih priznanj v njeni karieri, hkrati pa je počaščena, da so jo postavili ob bok slovitim avtorjem. Nove člane bodo v dvorano sprejeli 11. junija, poroča nemška tiskovna agencija dpa.

kultura 18.1.2020 13:19

V Mini teatru psihološka študija o razpadu družine

V Mini teatru bo drevi ob 20. uri premiera predstave Sin francoskega dramatika Floriana Zellerja. V psihološki študiji o razpadu družine v režiji Eduarda Milerja nastopajo Polona Juh, Branko Šturbej, Gašper Lovrec, Saša Pavlin Stošić in Robert Waltl.

kultura 18.1.2020 12:40

Letos 50. podelitev Borštnikovega prstana

Na letošnjem Festivalu Borštnikovo srečanje, ki ga bo Maribor gostil konec oktobra, bodo podelili 50. Borštnikov prstan. To najpomembnejšo nagrado za igralsko umetnost v Sloveniji vsako leto izmenično podeljujejo igralcu ali igralki za življenjsko delo. Potem ko si ga je lani nadela Marinka Štern, bo šel letos na moško roko.