EU VOLITVE: Časovnica dogajanja po evropskih volitvah

Ljubljana, 17. maja - Državljani članic EU bodo na volišča odšli med 23. in 26. majem. Največ jih bo volilo prav 26. maja, ko bodo po 23. uri zvečer znani prvi izidi volitev. Že 28. maja se bodo na izrednem vrhu sestali voditelji članic, novi Evropski parlament pa bo imel ustanovno zasedanje julija. Sledi predvidena časovnica dogajanja po volitvah.

Ljubljana.
Volišče, volitve, volivci, glasovanje, oddaja glasu.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

26. maj - Po 23. uri, ko se zaprejo zadnja volišča v EU, bodo znani prvi neuradni izidi volitev oziroma okvirna sestava novega sklica Evropskega parlamenta.

27. maj - V Evropskem parlamentu bo steklo oblikovanje političnih skupin.

28. maj - Predvidoma bo potekal sestanek konference predsednikov Evropskega parlamenta, na kateri bo skušal parlament zagotoviti večino v podporo enemu od vodilnih kandidatov za predsedniški položaj v Evropski komisiji.

28. maj - Voditelji članic EU se bodo sešli na izrednem srečanju, na katerem bodo sprožili proces imenovanj na visoke položaje v institucijah EU.

20. junij - Redno junijsko zasedanje Evropskega sveta, na katerem se bodo voditelji članic EU morda že dogovorili o kandidatu za novega predsednika Evropske komisije. Predsednika komisije v skladu s pogodbo EU predlagajo voditelji članic unije s kvalificirano večino ob upoštevanju izida volitev.

2. julij - V Strasbourgu se bo na ustanovnem zasedanju zbral Evropski parlament. Poslanci bodo na zasedanju izvolili novega predsednika parlamenta.

15. julij - Začelo se bo drugo plenarno zasedanje Evropskega parlamenta, na katerem bi poslanci lahko izvolili novega predsednika Evropske komisije. Parlament predsednika komisije, ki ga predlaga Evropski svet, izvoli z absolutno večino.

september/oktober - V Evropskem parlamentu bodo predvidoma potekala zaslišanja kandidatov za evropske komisarje, ki jih bodo predlagale članice EU. Evropski parlament bo nato na plenarnem zasedanju potrjeval celotno komisarsko ekipo.

31. oktober - Izteče se mandat sedanji Evropski komisiji in njenemu predsedniku Jean-Claudu Junckerju. To je tudi datum, do katerega naj bi Velika Britanija zapustila EU.

30. november - Izteče se mandat predsednika Evropskega sveta Donalda Tuska.

sk/sk
© STA, 2019