Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Levica

Koordinator: Luka Mesec

Leto ustanovitve: leta 2017 z združitvijo strank Iniciativa za demokratični socializem in TRS; leta 2014 sta omenjeni stranki skupaj z Demokratično stranko dela in četrto skupino nastopili na volitvah kot Koalicija združena levica

Aktualno število poslancev v EP: 0

Uspeh na dosedanjih volitvah v EP:
- 2014: 5,47% (0 poslancev)

Seznam kandidatov:

Violeta Tomić, 22. 1. 1963 aktualna poslanka v DZ, spitzenkandidatka Evropske levice

Sašo Slaček Brlek, 21. 5. 1983, raziskovalec na Fakulteti za družbene vede

Ana Štromajer, 10. 6. 1988, strokovna sodelavka v Mladinskem svetu Slovenije

Danijel Rebolj, 27. 8. 1956, nekdanji rektor Univerze v Mariboru

Urška Lipovž, 7. 9. 1989, podiplomska študentka sociologije, receptorka v Muzeju sodobne umetnosti

Lovro Centrih, 14. 2. 1986, samostojni podjetnik

Alma Rekić, 27. 5. 1981, kuharska mojstrica

Luka Mesec, 1. 7. 1987, aktualni poslanec v DZ, koordinator Levice

Samopredstavitev

Brez temeljitih sprememb Evropska unija nima prihodnosti. Reši jo lahko le ambiciozen načrt prenove v smeri demokratizacije njenega delovanja, vzpostavitve socialne unije in evropskega zelenega New Deala. Zato gremo v Levici na volitve z volilnim programom za Evropo ljudi, ne kapitala!

Naši cilji so:

Demokracija namesto vladavine kapitala - doslej so v EU odločali kapital, neizvoljene institucije in velike države. Ključno besedo morajo dobiti ljudje in izvoljeni predstavniki.

Socialna Evropa - prizadevamo si za vzpostavitev evropske listine socialnih pravic, za skrajšanje delovnika, za ponovno uveljavitev standarda polne in varne zaposlitve.

Evropski zeleni New Deal - prizadevamo si za ambiciozen evropski investicijski načrt v obnovljive vire energije, izgradnjo evropske mreže hitrih železnic, zelene tehnologije, boj proti podnebnim spremembam.

Konec Evrope dveh hitrosti - le s povečanjem kohezijskih sredstev lahko manj razvite regije začnejo dohitevati razvitejše.

Trajnostno kmetijstvo in dobrobit živali - evropska kmetijska politika spodbuja industrijsko pridelavo in velike kmete. Na prvo mesto je treba postaviti trajnostno kmetijstvo, varno hrano in dobrobit živali.

Ukinitev davčnih oaz - zavzemamo se za uvedbo skupnih minimalnih davčnih standardov, ki bi odpravili davčne oaze znotraj EU, kot sta Luksemburg ali Ciper.

Politika miru in nenasilja - prizadevamo si za umik z vseh vojaških operacij zunaj Evrope, razen v mirovnih, namesto tega pa je treba povečati sredstva, namenjena vzpostavlju miru in stabilnosti v soseščini.