Svet

svet 20:30

V ukrajinskem napadu na Belgorod trije mrtvi

V ukrajinskem napadu z brezpilotnim letalnikom v vasi Počajevo v ruski regiji Belgorod so bile ubite tri osebe, še tri pa ranjene, je danes sporočil guverner regije Vjačeslav Gladkov. Pojasnil je, da je dron v vasi, ki je od meje z Ukrajino oddaljena manj kot pet kilometrov, zadel avtomobil, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

svet 20:08

Trump s pritožbo nad 355-milijonsko kazen zaradi poslovnih prevar

Nekdanji predsednik ZDA Donald Trump je danes vložil pritožbo na odločitev sodišča v New Yorku, ki mu je izreklo 355 milijonov dolarjev kazni v tožbi newyorške pravosodne ministrice Letitie James zaradi poslovnih prevar, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

svet 19:58

Vrhovno sodišče ZDA odloča o ustavnosti omejevanja spletnih vsebin

Vrhovno sodišče ZDA danes posluša argumente glede zakonov zveznih držav Teksas in Florida, ki sta uvedli omejitve na moderiranje vsebin na družbenih medijih, poročajo ameriški mediji. Tožniki zagovarjajo potrebo po nadzoru morebitnih sovražnih vsebin, državi, ki ju vodita konservativni vladi, pa na to gledata kot na zamejevanje svobode govora.

svet 19:54

Macron na srečanju evropskih voditeljev pozval h krepitvi podpore Ukrajini

Vedenje Rusije postaja vse bolj agresivno tako na politični ravni kot na fronti, je na današnjem srečanju visokih predstavnikov držav v Parizu, ki se ga udeležuje tudi premier Robert Golob, izjavil francoski predsednik Emmanuel Macron. Zaveznice je ob tem pozval k okrepitvi pomoči Ukrajini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

svet 18:46

Palestinski premier Štajeh podal odstop

Palestinski premier Mohamed Štajeh je danes predsedniku Mahmudu Abasu podal svoj odstop in odstop celotne vlade. Pojasnil je, da se je za to odločil zaradi dogodkov, povezanih z agresijo v Gazi in zaostrovanjem razmer na okupiranem Zahodnem bregu ter v Jeruzalemu, poročajo tuje tiskovne agencije. Abas je odstop že sprejel.

svet 18:32

Madžarski parlament izvolil novega predsednika države

Madžarski parlament je danes za novega predsednika države izvolil odhajajočega predsednika ustavnega sodišča Tamasa Sulyoka. Ta je po glasovanju že prisegel, položaj pa bo prevzel 5. marca. S tem bo nadomestil Katalin Novak, ki je odstopila 10. februarja po aferi s sporno pomilostitvijo, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

svet 17:05

Izrael prvič po začetku vojne v Gazi napadel cilje v vzhodnem Libanonu

Izraelske sile so danes prvič po začetku vojne v Gazi napadle cilje šiitskega islamističnega gibanja Hezbolah v vzhodnem Libanonu, pri čemer sta bila ubita dva pripadnika gibanja, so povedali libanonski varnostni viri. Hezbolah, ki ga podpira Iran, pa je medtem sporočil, da je danes na jugu države sestrelil izraelski brezpilotni letalnik.