Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Svet

svet 10:49

Modi ob dnevu neodvisnosti o cepivu in novi infrastrukturi

Indijski premier Narendra Modi je v današnjem govoru ob dnevu neodvisnosti napovedal izboljšave v zdravstvu in infrastrukturi. Med drugim je dejal, da indijski znanstveniki razvijajo tri vrste cepiva zoper novi koronavirus, ki so trenutno na različnih stopnjah razvoja in bi lahko bila v nekaj mesecih na voljo za množično proizvodnjo.

svet 10:02

V Avstraliji skromnejše spominjanje na konec vojne

V Avstraliji so danes obeležili 75. obletnico konca druge svetovne vojne v Aziji in na Pacifiku, a le z manjšo slovesnostjo. Ob spomeniku v Canberri, kjer so se zbrali redki še živeči veterani in nekaj uradnih predstavnikov, je premier Scott Morrison dejal, da je bil 15. avgust dan "velike zmage, ki je spremenila potek zgodovine".

svet 9:56

Varnostni svet ZN zavrnil predlog ZDA za podaljšanje embarga Iranu

Varnostni svet ZN je v petek zavrnil ameriški predlog resolucije za podaljšanje embarga na prodajo orožja Iranu, ki bo v skladu z iranskim jedrskim sporazumom iz leta 2015 potekel oktobra. Za resolucijo je poleg ZDA glasovala le Dominikanska republika, Rusija in Kitajska sta bili proti, kar 11 držav pa se je vzdržalo.

svet kultura 9:46

Hrvaški glasbenik Kićo Slabinac v kritičnem stanju

Hrvaški pevec Krunoslav Kićo Slabinac je moral na operacijo srca, položaj pa se je zapletel in so ga morali dati v umetno komo, njegovo stanje pa je kritično in se bori za življenje, so poročali hrvaški mediji.

svet 9:28

Zaščitne maske obvezne tudi na Elizejskih poljanah

Pariške oblasti so spričo naraščanja števila okužb z novim koronavirusom razširile ukrep obveznega nošenja zaščitnih mask na prostem še na nekatere druge predele francoske prestolnice. V petek je pariška policija sporočila, da so maske med drugim obvezne na območju slovitega muzeja Louvre in na Elizejskih poljanah.

svet 9:17

Japonska se spominja padlih v vojni

Na Japonskem so danes ob 75. obletnici kapitulacije in konca druge svetovne vojne obeležili spomin na okoli 3,1 milijona padlih vojakov in civilnih žrtev. Premier Shinzo Abe je na osrednji slovesnosti izrazil upanje, da se tragedije vojne ne bodo nikoli ponovile, cesar Naruhito pa je izrazil globoko obžalovanje zaradi vojne preteklosti države.

svet kultura 6:00

V letu 2021 velika razstava o impresionizmu

V londonski Narodni galeriji v sodelovanju s pariškim Muzejem Orsay za leto 2021 pripravljajo veliko razstavo o impresionizmu. Med vrhunci postavitve, s katero želijo izpodbijati tudi uveljavljene klišeje o tem umetniškem obdobju, bodo tri slike Clauda Moneta, na katerih so upodobljeni njegovi znameniti lokvanji, poroča britanski The Guardian.