Zeleni Slovenije (Zeleni)

Predsednik: Andrej Čuš

Leto ustanovitve: 1989 kot Zeleni Slovenije; marca 2018 se je preimenovala v stranko Andrej Čuš in Zeleni Slovenije; septembra 2019 pa je prišlo do združitve zelenih strank in preimenovanja v Zeleni Slovenije

Aktualno število poslancev v EP: 0

Uspeh na dosedanjih volitvah v EP:
- 2004 (SMS in Zeleni): 2,3% (0 poslancev)
- 2009 (Združeni zeleni): 0,73% (0 poslancev)
- 2014: 0,83% (0 poslancev)

Seznam kandidatov:

Gorazd Pretnar, 19. 7. 1956, mikrobiolog in ekolog

Nada Pavšer, 16. 4. 1948, ustanoviteljica slovenske mreže ekošol

Mirko Brnič Jager, 11. 1. 1954, dolgoletni mestni svetnik v Ljubljani

Katarina Dea Žetko, 28. 9. 1968, okoljska aktivistka

Dragan Djukić, 1. 11. 1955, občinski svetnik v Medvodah

Ines Deželak, 20. 9. 1986, predsednica Zelenih Slovenije v Celju

Gregor Horvatić, 21. 12. 1977, občinski svetnik v Domžalah

Zorica Škorc, 23. 11. 1955, predsednica Društva za socialno gerontologijo Slovenije

Samopredstavitev

Zeleni si bomo prizadevali za oblikovanje politik na znanstvenih dokazih ter znanju, s čimer se pomembno distanciramo od politik, ki temeljijo na teorijah zarot in ustrahovanju.

Na volitve poslank in poslancev za Evropski parlament se podajamo zato, da pridobimo mesto vsaj enemu kandidatu Zelenih Slovenije, ki bo ambasador slovenskega okolja in bo pravočasno opozarjal na okoljsko škodljive projekte, ki kandidirajo za EU sredstva, in se zavzel za projekte (gospodarstvo) trajnostnega razvoja. Naš cilj je prav tako, da Sloveniji pripade komisarsko mesto, pristojno za okolje.

Neustrezni gradbeni posegi in dejavnosti, ki se umeščajo na vodovarstvenih območjih, območjih naravnih virov in biotsko značilnih habitatov, na kmetijskih zemljiščih najvišje kategorije, dokazujejo, da okoljska zakonodaja RS okolju ne zagotavlja ustrezne zaščite. Najbolj občutljiva in za človeka življenjsko pomembna območja so prepuščena samovolji ozko usmerjenih pridobitnih interesov. Zato Zeleni predlagamo pripravo učinkovite okoljske zakonodaje varovanja okolja, ki bo podlaga zakonom, s katerimi se posega v okolje in prostor RS.

Izvolitev poslanca Zelenih v EP pomeni, da bo RS v Evropskem parlamentu končno dobila zagovornika slovenskega okolja in naravnih virov ter nadzornika, ki bo v interesu RS pravočasno posredoval proti politikam in projektom, ki ogrožajo okolje ter zdravje in življenja prebivalcev Slovenije.