Stranka modernega centra (SMC)

Predsednik: Miro Cerar

Leto ustanovitve: 2014 kot Stranka Mira Cerarja, leta 2015 se je preimenovala v Stranko modernega centra

Aktualno število poslancev v EP: 0

Uspeh na dosedanjih volitvah v EP:
stranka doslej še ni sodelovala na volitvah

Seznam kandidatov:

Gregor Perič, 12. 3. 1984, aktualni poslanec v DZ

Helena Cvikl, 13. 11. 1959, direktorica Višje strokovne šole za gostinstvo in turizem Maribor

Janja Sluga, 15. 5. 1974, aktualna poslanka v DZ

Miha Rebolj, 22. 9. 1977, nekdanji hokejski reprezentant

Branislav Rajić, 9. 5. 1962, aktualni poslanec v DZ

Bojana Cvahte, 6. 11. 1948, nekdanja sekretarka na ministrstvu za delo

Vesna Ugrinovski, 4. 7. 1981, v. d. generalne direktorice na ministrstvu za okolje in prostor

Aleš Prijon, 3. 10. 1963, državni sekretar na ministrstvu za okolje in prostor

Samopredstavitev

SMC je socialno-liberalna stranka, ki se bori za svobodno, razvojno naravnano družbo, ki nepopustljivo brani človekove pravice in dostojanstvo posameznika ter gradi sodobno, evropsko Slovenijo. Kot liberalna stranka s socialnim čutom deluje povezovalno in združevalno.

V slovenskem prostoru delujemo na podlagi štiriletne izkušnje vodenja vlade, ki je v Slovenijo vrnila optimizem prihodnosti. Tokratne evropske volitve vidimo kot prelomne, saj so na pohodu rušilne populistične sile, ki želijo Evropo vrniti v neke druge čase: ko se človekove pravice in temeljne svoboščine niso spoštovale in ko so evropski narodi na okopih stali drug proti drugemu.

SMC prisega na svobodno voljo in pobudo posameznika, spoštujemo kritično ustvarjalnost in bogastvo idej civilne družbe, iz katere SMC izhaja. Smo aktivna članica zavezništva ALDE, ki je po vseh kazalcih tista sila evropske prihodnosti, ki lahko prepreči nevarnost obeh skrajnih polov evropske politike. Evropska unija je za nas tisti garant, ki preprečuje, da bi sila večjega prevladala nad močjo argumentov manjšega, argument moči pa nad vladavino prava.

Zavzemamo se za Slovenijo kot socialno pravičnejšo, visoko razvito evropsko državo, članico jedrne skupine EU. Naša vizija je pravična Slovenija, v katere razvoju aktivno sodelujemo vsi državljani - in smo zato tudi vsi upravičeni do kakovostnega življenja v njej. Tri temeljne vrednote socialno-liberalne proevropske SMC so svoboda, solidarnost in suverenost v njihovem najširšem pomenu.