Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Gospodarstvo

Slovenija gospodarstvo 13:54

Klampferjeva za STA: Plače morajo omogočati dostojno življenje

Ministrica za delo Ksenija Klampfer kot enega glavnih izzivov ministrstva na področju brezposelnosti vidi motiviranje dolgotrajno brezposelnih. Hkrati pa je vse večji izziv pomanjkanje ustreznih kadrov, za kar že sprejemajo ustrezne ukrepe, je povedala v pogovoru za STA. Plače pa morajo omogočati dostojno življenje brez socialnih prejemkov, meni.

gospodarstvo 13:10

Lastnik Zare povečal prihodke in dobiček

Španski tekstilni velikan Inditex, ki ima med drugim v lasti verigo modnih trgovin Zara, je v prvih devetih mesecih tekočega poslovnega leta, od februarja do oktobra, ob 18,4 milijarde evrov prihodkov ustvaril 2,4 milijarde evrov čistega dobička. Prihodki so bili na letni ravni za tri odstotke višji, dobiček pa za štiri.

gospodarstvo 12:54

Še en inštitut znižal napoved nemške rasti

Spričo mračnega svetovnega gospodarstva je zdaj tudi Nemški inštitut za ekonomska raziskovanja (DIW) znižal napoved rasti obsega bruto domačega proizvoda Nemčije. Vendar pa je nevarnost recesije zelo majhna, je v Berlinu dejal glavni ekonomist pri DIW Claus Michelsen. Pod črto je nemško gospodarstvo še vedno v razmeroma dobrem položaju.

gospodarstvo 12:37

IATA zaradi negotovosti glede brexita svari pred kaosom

Letalski potniki in gospodarstvo morajo v primeru izstopa Združenega kraljestva iz EU brez dogovora spomladi prihodnje leto računati na resne motnje v letalskem prometu, so posvarili v združenju letalskih prevoznikov IATA. Tveganje, da bo brexit brez dogovora povzročil velike težave v letalski industriji, je veliko, so poudarili.

gospodarstvo 11:55

Industrijska proizvodnja v območju evra in celotni EU oktobra z rastjo

Vrednost industrijske proizvodnje se je oktobra po sezonsko prilagojenih podatkih tako v območju z evrom kot v celotni EU zvišala za 0,2 odstotka, je danes objavil evropski statistični urad Eurostat. Medletno se je v območju z evrom povečala za 1,2 odstotka, v EU pa za 1,3 odstotka. Slovenija je na mesečni ravni zabeležila drugo najvišjo rast.

gospodarstvo 11:38

Indeks SBI TOP pada

Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP danes na Ljubljanski borzi pada. V prvi kotaciji ga navzdol potiskajo delnice Intereurope, Zavarovalnice Triglav, Petrola, Telekoma Slovenije in Krke. Od danes indeks sestavljajo tudi delnice NLB, s katerimi pa se danes še ni trgovalo.

gospodarstvo 11:28

Podravsko gospodarstvo tudi letos v znamenju rasti

Podravsko gospodarstvo je, tako kot zadnjih nekaj let, tudi v letu 2018 poslovalo stabilno. To bodo sicer šele po novem letu pokazali rezultati poslovanja podjetij, na Štajerski gospodarski zbornici pa pričakujejo, da bodo leto zaznamovali višji prihodki in višja dodana vrednost na zaposlenega ter manj brezposelnih.