Gospodarstvo

gospodarstvo 22:51

Newyorške borze končale v zelenem

Indeksi na newyorških borzah so današnje trgovanje sklenili v zelenem in tako zaznamovali konec težavnega tedna, v katerem so gospodarski podatki in smernice o zaslužkih podjetij nakazovali na zmanjšanje povpraševanja, poroča tiskovna agencija Reuters.

gospodarstvo 18:53

Potrošniško razpoloženje v ZDA januarja ponovno boljše

Indeks potrošniškega zaupanja v gospodarstvo, ki ga izračunava Univerza Michigan, je januarja v primerjavi z decembrom napredoval za devet odstotkov na vrednost 64,9 točke. Vrednost indeksa je z zgodovinskega vidika sicer še vedno nizka. Februarja 2020 je bila denimo vrednost pri 101 točki.

gospodarstvo 18:27

Evropske borze v zelenem, nafta in evro navzdol

Tečaji delnic na pomembnejših borzah v Evropi so se danes zvišali. Vlagatelji so po ocenah analitikov pozdravili novico iz ZDA, da se je letna stopnja inflacije, ki jo meri indeks cen osebne potrošnje (PCE), decembra lani znižala. Nafta se je pocenila, znižala se je tudi vrednost evra.

gospodarstvo 18:21

Ključni kazalnik inflacije v ZDA decembra navzdol

Ključni kazalnik inflacije v ZDA se je decembra zaradi nižjih stroškov blaga in energije znižal že tretji mesec zapored. Vendar pa ministrstvo za trgovino ZDA poroča, da je padla tudi potrošniška poraba. Oboje sicer po mnenju analitikov obeta, da bo centralna banka Federal Reserve (Fed) upočasnila tempo višanja obrestnih mer.

gospodarstvo 17:30

Na Ljubljanski borzi ta teden indeks ob tretjino odstotka

Na Ljubljanski borzi so vlagatelji ta teden sklenili za 4,2 milijona evrov prometa. Indeks najpomembnejših podjetij SBI TOP je v tem tednu izgubil nekaj več kot četrtino odstotka in se oblikoval pri 1111,22 točke.

Slovenija gospodarstvo 17:00

Za uvod v slovensko predsedovanje Alpski konvenciji srečanje z župani

Minister za naravne vire in prostor Uroš Brežan ter generalna sekretarka Alpske konvencije Alenka Smerkolj sta se danes v Bohinjski Bistrici srečala z župani slovenskih občin z območja Alpske konvencije. To je bil prvi večji dogodek dvoletnega slovenskega predsedovanja Alpski konvenciji, ki ji Slovenija sicer predseduje že četrtič.