Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Gospodarstvo

gospodarstvo 11:16

Savdski Aramco v potencialno največjo prvo javno ponudbo delnic v zgodovini

Savdski energetski velikan Aramco bo v prvi javni ponudbi delnic (IPO) na borzi ponudil 1,5-odstotni lastniški delež. Zanj namerava iztržiti med 24 in 25,6 milijarde dolarjev, s čimer je skupna vrednost podjetja ocenjena na 1710 milijard dolarjev. To bi lahko postal največji postopek IPO v zgodovini, poroča francoska tiskovna agencija AFP.

gospodarstvo 11:05

Iskratel ob rasti dobička išče strateškega partnerja

Kranjska skupina Iskratel je lani ustvarila 4,02 milijona evrov čistega dobička, kar je 21,2 odstotka več kot predlani. Da bi lahko sledili trendom, so napovedali preobrazbo organizacije in poslovnega modela, čemur sledi tudi povečanje sredstev za naložbe. Del strategije razvoja skupine je tudi pridobitev strateškega partnerja.

gospodarstvo 10:42

V devetih mesecih 2,17 milijarde evrov prilivov od izvoza potovanj

Slovenski turizem je od januarja do septembra letos vknjižil 2,17 milijarde evrov prilivov od izvoza potovanj. To je 2,4 odstotka več kot v enakem obdobju lani. Gledano le v septembru so se prilivi zmanjšali, podatke Banke Slovenije povzema Slovenska turistična organizacija (STO).

gospodarstvo 10:25

LPP bo za povračilo prispevkov voznikom potreboval šest milijonov evrov

Ljubljanski potniški promet (LPP) bo spoštoval odločitev vrhovnega sodišča in vsem 684 voznikom, ne samo 53 tožečim, plačal prispevke za poklicno zavarovanje za nazaj, so za STA povedali v LPP. Ta strošek ocenjujejo na približno šest milijonov evrov, finančnih sredstev za to pa nimajo rezerviranih, so priznali.

gospodarstvo 10:09

Ministrstvo poziva vinogradnike k prijavi grozdja in vina

Ministrstvo za kmetijstvo, gozdarstvo in prehrano vinogradnike in vinarje poziva k prijavi pridelka grozdja, vina pa tudi zalog. Pridelek so dolžni na upravni enoti do 20. novembra prijaviti tisti, ki obdelujejo vsaj 0,1 hektar vinogradov, pa tudi tisti, ki obdelujejo manjšo površino, če pridelke tržijo.

gospodarstvo 9:52

Večina ponudnikov plina ne vidi razlogov za višanje cen

Cene plina v zadnjih tednih padajo, zato večina ponudnikov plina v Sloveniji do konca leta ne namerava zvišati cen za uporabnike. Nekaj pa jih bo z decembrom cene kljub temu zvišalo, med razlogi pa navajajo rast cen plina na svetovnih borzah v prvem letošnjem četrtletju.