Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

STApodkast

Gospodarstvo

gospodarstvo 25.9.2021 15:14

Teš 6 zaradi napake na elektro filtru čez vikend zaustavljen

Blok šest Termoelektrarne Šoštanj (Teš) bo zaradi napake na elektro filtru ta vikend zaustavljen, so sporočili iz Teša. V času zaustavitve bloka bo električno in toplotno energijo zagotavljal peti blok, po potrebi pa tudi plinski enoti. Takšne napake se po pojasnilih Teša zaradi načina delovanja in funkcije elektro filtra lahko pojavijo večkrat.

gospodarstvo 25.9.2021 9:57

Direktorica Huaweija v ZDA dosegla dogovor s tožilstvom

Glavna finančna direktorica kitajskega tehnološkega velikana Huawei Meng Wanzhou je v petek z ameriškim zveznim tožilstvom dosegla dogovor, po katerem je priznala krivdo za manjše obtožbe, za prevaro zaradi prodaje tehnologije Iranu pa je ne bodo preganjali. Zaradi tega se je že lahko odpravila na pot domov na Kitajsko brez zaporne kazni v ZDA.

gospodarstvo 25.9.2021 9:35

Slovenska smučišča se z upanjem na boljšo sezono pripravljajo na zimo

Smučarski centri po Sloveniji so sredi priprav na prihajajočo zimsko sezono. Pomanjkanje snega in epidemija so zadnji dve zimi terjali visok finančni davek, kljub temu pa povsod z optimizmom čakajo na novo zimo. Večjih investicij ni bilo, izjema je Kranjska Gora, kjer je stekla postavitev nove štirisedežnice Vitranc 2.

gospodarstvo 25.9.2021 9:30

Predsednica žičničarjev Božič Badalič za STA: Slovenski smučarski centri bi nova zaprtja težko preživeli (intervju)

Slovenski smučarski centri so sredi priprav na prihajajočo sezono. Po dveh izrazito slabih zimah, zadnji predvsem zaradi epidemije, si želijo vnovične rasti obiska. Nikakor pa ne želijo, da bi se smučišča spet zapirala, saj marsikateri center brez pomoči države v tem primeru ne bi več preživel, pravi predstavnica žičničarjev Manuela Božič Badalič.

gospodarstvo 25.9.2021 9:20

Škotsko podjetje BSW Timber razmišlja o postavitvi žage v osrednji Sloveniji

Škotsko podjetje BSW Timber, ki je leta 2018 načrtovalo postavitev velike žage na Gomilskem, a je lani od te namere odstopilo, zdaj razmišlja o gradnji žage v osrednji Sloveniji. Škoti vodijo resne pogovore o dveh morebitnih lokacijah za gradnjo lesnega centra, je za STA povedal predstavnik podjetja Janez Mazej.

Slovenija gospodarstvo 25.9.2021 8:58

Komunalno podjetje Velenje v ozelenitev sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline

Komunalno podjetje Velenje je pričelo izvajati projekt Preobrazba sistema daljinskega ogrevanja Šaleške doline. V njegovem okviru naj bi s predvideno vključitvijo alternativnih virov do leta 2024 na letni ravni dosegli še do okoli 20 odstotkov toplote, proizvedene posredno ali neposredno iz obnovljivih virov energije.

gospodarstvo 25.9.2021 8:41

Lani pobranih za skoraj petino manj okoljskih davkov

Okoljski davki, plačani leta 2020 v državni proračun, so znašali 1309,2 milijona evrov, kar je 18,4 odstotka manj kot leto prej. Največji delež, 81 odstotkov, so prispevali davki na energijo, skoraj dve tretjini davkov pa so plačala gospodinjstva.