Stranka Alenke Bratušek (SAB)

Predsednica: Alenka Bratušek

Leto ustanovitve: 2014 kot Zavezništvo Alenke Bratušek; leta 2016 se je preimenovala v Zavezništvo socialno-liberalnih demokratov, leta 2017 pa v Stranko Alenke Bratušek

Aktualno število poslancev v EP: 0

Uspeh na dosedanjih volitvah v EP:
stranka doslej še ni sodelovala na evropskih volitvah

Seznam kandidatov:

Angelika Mlinar, 29. 6. 1970, avstrijska evropska poslanka (Neos)

Jernej Pavlič, 18. 1. 1984, generalni sekretar SAB in vodja kabineta ministrice za infrastrukturo

Olga Belec, 16. 7. 1968, državna sekretarka na uradu za Slovence v zamejstvu in po svetu

Andrej Rajh, 30. 3. 1979, aktualni poslanec v DZ

Đorđe Berak, 22. 7. 1976, akademski glasbenik in profesor violine

Mateja Zupan, 23. 11. 1985, podpredsednica stranke ROK, inženirka cestnega prometa

Andrej Šušmelj, 8. 8. 1965, profesor biologije

Nina Mauhler, 19. 1. 1972, državna sekretarka na ministrstvu za infrastrukturo

Samopredstavitev

Zahtevni izzivi, ki so pred Evropsko unijo in svetom, terjajo, da se z njimi soočajo politiki z veliko znanja, izkušnjami in pogumom. V SAB smo prepričani, da je to tisto, kar Evropska unija in Slovenija v teh zahtevnih časih potrebujeta - prave ljudi na pravem mestu ob pravem času.

Najbolj usposobljena za to nalogo je po našem mnenju dr. Angelika Mlinar, koroška Slovenka, doktorica mednarodnega prava, v obdobju 2014-2018 podpredsednica evropske stranke Zavezništva liberalcev in demokratov za Evropo (Alde) in ena najdejavnejših in najuspešnejših poslank tega mandata evropskega parlamenta.

Nosilka liste SAB za evropske volitve pooseblja vse, kar je in za kar se zavzema stranka SAB in kar hočejo slovenski državljani. Kot koroška Slovenka je dr. Angelika Mlinar veliko naredila za Slovenijo in Slovenstvo, poleg tega je prav zaradi zatiranja, ki ga je bila deležna kot pripadnica slovenske manjšine, neomajna zagovornica vladavine prava, človekovih pravic in enakopravnosti žensk. Njeno dosedanje delo, izkušnje, odločnost in nenazadnje tudi njena vseevropska prepoznavnost so garancija, da se bosta v Evropi bolj slišala slovenska beseda in slovenski prav in da bo Unija ostala tisti del sveta, kjer je najbolje živeti.

Na naši močni listi so kandidati z vseh koncev Slovenije, saj je le tako možno zagotoviti, da se tudi v Evropi slišijo pogledi vseh naših državljanov. Zaslužimo si močno podporo in smo prepričani, da bo tudi v novem mandatu evropskega parlamenta dr. Angelika Mlinar vidna in pomembna slovenska poslanka skupine Alde.