V Bruslju razgrnili koreografijo volilnih dni in noči

Bruselj, 17. maja - Čez šest dni se začnejo evropske volitve. Najprej bodo v četrtek volili Britanci in Nizozemci, nato v petek Irci in Čehi, v soboto Latvijci, Maltežani in Slovaki, v nedeljo pa še državljani preostalih 21 članic EU, tudi Slovenci. Prvo projekcijo sedežev v Evropskem parlamentu je pričakovati v nedeljo okoli 23.15.

Šempeter pri Gorici.
Volitve, oddaja glasu, glasovnica, volilna skrinjica, volišče, volivec.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Evropski parlament vodi intenzivno volilno kampanjo pod geslom Tokrat grem volit in s ključnim sporočilom, da demokracija ni samoumevna. Z volilnim filmom o rojstvu otroka z naslovom Izberi svojo prihodnost, ki si ga je po navedbah parlamenta ogledalo več kot 13 milijonov ljudi, organizatorji kampanje nagovarjajo srca volivcev.

Volilno udeležbo poskušajo po Evropi spodbuditi z najrazličnejšimi ukrepi. Na Danskem organizirajo pohod na volišča s podnebno aktivistko Greto Thunberg. Na Nizozemskem organizirajo zabavo pod geslom Tokrat sem volil, ki se je bodo lahko udeležili le tisti z dokazom, da so volili.

25.000 dejavnih prostovoljcev pomaga Evropskemu parlamentu spodbujati Evropejce, naj gredo volit. V kampanji pa sodeluje tudi veliko znanih športnikov in umetnikov, veliko nevladnih organizacij, nogometnih zvez ter tudi zasebna podjetja.

Podjetje skuterjev Lime v dvanajstih članicah organizira brezplačne vožnje na volišča. Platformo thistimeimvoting.eu spodbuja celo spletna aplikacija za zmenke Tinder. Spotify pa je oblikoval poseben volilni seznam skladb, ki vključuje po eno pesem iz vsake članice, tudi Siddhartino Medrevesa.

426 milijonov Evropejcev bo odločilo o novem Evropskem parlamentu in s tem vplivalo na izbiro novega predsednika Evropske komisije, ki za izvolitev potrebuje absolutno večino evropskih poslancev, to je 376 od 751. Po volitvah bo v torek dopoldne sestanek konference predsednikov, ki jo sestavljajo predsednik parlamenta in vodje političnih skupin, zatem pa še izredni vrh EU.

V parlamentu so danes predstavili tudi koreografijo volilnih dni in dolge volilne noči, ki jih v parlamentu opisujejo kot "veliko zabavo demokracije". Volilna noč bo po napovedih trajala v zgodnje jutranje ure, do približno 4. ure. Pred parlamentom in na bližnjem trgu Luksemburg bo ves čas pestro dogajanje, odprta bo Hiša evropske zgodovine, zvečer bo tudi koncert.

Plenarna dvorana se bo prelevila v veliko novinarsko sobo. Akreditiranih je že okoli 1200 novinarjev. Že od začetka aprila deluje posebna volilna spletna stran www.election-results.eu, na kateri bodo na voljo podatki o posameznih volitvah in vseevropske projekcije sedežev v prihodnjem parlamentu ter tudi orodje za primerjavo tokratnih izidov s preteklimi.

Kar se tiče novic, se bo glavno dogajanje začelo v nedeljo ob 18. uri, a zanesljivih informacij o sestavi prihodnjega Evropskega parlamenta ni pričakovati pred 23. uro, ko bo volišča kot zadnja zaprla tudi Italija. Prvo projekcijo sedežev v Evropskem parlamentu je pričakovati okoli 23.15. Šele po 23. uri je pričakovati tudi zanesljive informacije o evropski volilni udeležbi.

Parlament bo ocene nacionalnih volilnih podatkov objavljal od 18. ure. Prve projekcije sedežev, ki bodo temeljile na ocenah volilnih podatkov iz 12 držav in podatkih o predvolilnih namerah iz 16 držav, naj bi objavili ob 20.15. Prvo zanesljivo projekcijo sedežev v Evropski parlament oziroma prve začasne izide evropskih volitev pa lahko pričakujemo okoli 23.15.

Po 20. uri je pričakovati prvi krog političnih izjav - pred medije naj bi stopili vodje političnih skupin v Evropskem parlamentu. Objavi prve projekcije okoli 23.15 pa naj bi sledil še drugi krog političnih izjav - pred novinarje naj bi prišli vodilni kandidati evropskih strank, ki se potegujejo za položaj predsednika Evropske komisije.

Evropski parlament bo kljub nameri brexita pri komunikaciji volilnih izidov ves čas upošteval tudi britanske evroposlance. Velika Britanija je še vedno članica unije in na volitvah sodeluje, tako da bodo vključeni v izide, čeprav je brexit trenutno preložen do konca oktobra, kar pomeni, da bo, če se ta scenarij uresniči, prihodnji parlament večji del mandata brez britanskih poslancev.

pm/mc
© STA, 2019