EU VOLITVE 2019: Evropski poslanci so lahko izvoljeni tudi v drugi državi članici

pripravil Blaž Mohorčič

Ljubljana, 19. aprila - Svoboda gibanja državljanom EU poleg življenja in dela v drugih članicah unije omogoča tudi kandidiranje na evropskih volitvah v katerikoli državi članici. Maja se bo tako denimo za evropskega poslanca v Nemčiji potegoval nekdanji grški minister Janis Varufakis, listo stranke SAB pa bo na volitve popeljala Avstrijka Angelika Mlinar.

Belgija, Bruselj.
Nekdanji grški finančni minister Janis Varufakis.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Kandidati morajo za kandidiranje v drugi državi članici izpolnjevati določene pogoje. Med drugim morajo imeti v tej državi prijavljeno prebivališče in ne smejo kandidirati v nobeni drugi državi.

Trenutno so med 751 poslanci Evropskega parlamenta zgolj štirje, ki niso bili izvoljeni v svoji državi. Njihovo število bi se lahko v prihodnjem mandatu povečalo, saj je trenutno okoli 20 takšnih kandidatov, navaja spletni portal Politico. Ali bodo prišli v parlament, je odvisno od volivcev in tudi mesta na volilni listi.

Eden najbolj znanih med njimi je Grk Janis Varufakis, ki je postal razvpit kot grški finančni minister, ki se je sicer neuspešno boril za zmanjšanje dolžniškega bremena Grčije. Na koncu ga je premier Aleksis Cipras odstavil in z upniki v zameno za nadaljevanje finančne pomoči s sklonjeno glavo podpisal dogovor, ki je bil na mizi in ki še vedno od Grčije terja precejšnja odrekanja in varčevalne ukrepe.

S kandidaturo v Nemčiji želi Varufakis pokazati, da "ni spora med Severom in Jugom ali med Grki in Nemci, temveč je edini spor med naprednimi in avtoritarnimi politikami". "Volitve v Evropski parlament so edinstvena priložnost za kampanjo po celotni Evropi z enotnim programom za Evropo, kakršno želimo," je povedal nosilec liste skrajno levega Gibanja za demokracijo v Evropi 2025 (DiEM25).

Na tej listi je še hrvaški filozof Srećko Horvat, kandidati pa prihajajo tudi iz Avstrije in Poljske. Glede na trenutno podporo v anketah se jim verjetno ne bo uspelo prebiti v Bruselj oziroma Strasbourg.

Za mesto poslanke v Evropskem parlamentu se bo izven domovine potegovala tudi nekdanja evropska komisarka Neelie Kroes iz Nizozemske. Za kandidiranje v Belgiji se je odločila po tistem, ko je stranka nizozemskega premierja Marka Rutteja VVD, katere članica je, ni pozvala k sodelovanju na volitvah.

Odzvala se je vabilu vodje liberalcev (Alde) v Evropskem parlamentu Guyja Verhofstadta in njegove flamske liberalne stranke Open VLD. Verhofstadta je označila za zelo spoštovanega politika, ki se zaveda, za kaj se zavzema v politiki in Evropi. Glede na mesto na listi sicer Kroesova nima ravno velikih možnosti za izvolitev.

V Belgiji bo kandidiral tudi Francoz Nicolas Barnier, sicer sin glavnega pogajalca EU za brexit Michela Barnierja. "To se mi zdi moderno in popolnoma v skladu z bistvom samih evropskih volitev," je kandidat na listi liberalne stranke MR belgijskega premierja Charlesa Michela povedal za francoske medije.

S kandidatom iz druge države se lahko pohvali tudi stranka francoskega predsednika Emmanuela Macrona Naprej republika. Macron se je sicer zavzemal za čeznacionalne liste, a pri tem ni bil uspešen.

Njegovo stranko bo tako zastopal Italijan Sandro Gozi, ki je bil državni sekretar na italijanskem zunanjem ministrstvu, pristojen za evropske zadeve, v času vlade Mattea Renzija. Za kandidaturo v Franciji se je odločil, ker v svoji rodni Italiji "ne bi mogel v tolikšni meri zastopati potrebe po čeznacionalnosti, kot jo lahko kot Italijan, ki kandidira v Franciji".

Član Macronove stranke Ugo Lopez bo medtem kandidiral v Španiji za stranko Ciudadanos.

V Romuniji se bo za mesto evropskega poslanca potegoval nekdanji premier Moldavije, ki sploh ni članica EU, Iurie Leanca. Moldavec z romunskim državljanstvom bo kandidiral na listi stranke PRO Romania nekdanjega romunskega premierja Victorja Ponte.

Za svoj največji izziv vidi širitev EU na vzhod. "Na žalost smo še vedno soseda, in ne kandidatka. Ko sem od dobrega prijatelja (Ponte) prejel vabilo za sodelovanje na listi, sem ga takoj sprejel," je povedal.

Koroška Slovenka in trenutna avstrijska evroposlanka Angelika Mlinar (Alde) pa bo na evropskih volitvah nosilka liste Stranke Alenke Bratušek (SAB). Že maja lani se je odločila, da ne bo več kandidirala za svojo stranko Neos v Avstriji, ki jo je sama ustanovila, saj v njej ni imela več ustrezne podpore. "Vse svoje izkušnje, znanje in prepoznavnost zdaj ponujam Slovenkam in Slovencem in Sloveniji," je pojasnila konec marca na predstavitvi liste SAB v Ljubljani.

Mlinarjeva sicer ni članica stranke, ki jo vodi nekdanja slovenska premierka Alenka Bratušek. Nima slovenskega državljanstva, ima pa v Sloveniji, kjer je živela 13 let, prebivališče ter izpolnjuje vse pogoje za kandidaturo v Sloveniji.

blm/sk
© STA, 2019