EU VOLITVE: Obrazi evropskih strank

piše dopisnica STA iz Bruslja Petra von Wüllerstorff

Bruselj, 19. aprila - Evropske politične družine so izbrale enega ali več vodilnih obrazov, da bi tudi tako privabile Evropejce na volitve in izboljšale slabo volilno udeležbo. Ti naj bi bili tudi ključni kandidati za položaj predsednika Evropske komisije in druge visoke položaje v EU. Med glavnimi obrazi sta tudi dve Slovenki: Violeta Bulc in Violeta Tomić.

Francija, Strasbourg.
Seja evropskega parlamenta.
Foto: Thierry Monasse/STA
Arhiv STA

Bavarec Weber vodilni kandidat desnosredinske EPP

Najvplivnejša evropska politična družina, desnosredinska Evropska ljudska stranka (EPP) je za vodilnega kandidata izbrala Nemca Manfreda Webra, člana nemške Krščansko-socialne unije (CSU), ki je z veliko večino premagal bivšega finskega premierja Alexandra Stubba. To je bil sploh edini javni boj za položaj vodilnega kandidata.

45-letni Weber je evropski poslanec od leta 2004, od leta 2014 pa predsednik politične skupine EPP v Evropskem parlamentu. Maja lani se je v pogovoru za STA v prvi vrsti predstavil kot Bavarec z močno regionalno identiteto. Sicer pa se je opisal kot "prepričan Evropejec", ki ima rad dobro vsebinsko razpravo, nad vse pa postavlja kompromis.

Weber vodi kampanjo za "močno, pametno in prijazno Evropo", ki temelji na njegovi "turneji poslušanja". Močna Evropa se bori proti terorju in varuje svoje meje, pametna Evropa vsem zagotavlja enake življenjske standarde in tehnološke inovacije, prijazna Evropa pa bo zagotovila ogljično nevtralnost ter odpravila plačne razlike med moškimi in ženskami, je pojasnil ob sprožitvi kampanje.

Nizozemec Timmermans prvi obraz socialdemokratov

Druga največja evropska politična družina, socialdemokrati (S&D), so za vodilnega kandidata imenovali prvega podpredsednika komisije, Nizozemca Fransa Timmermansa, potem ko se je Slovak Maroš Šefčovič umaknil brez boja.

Timmermans se je februarja v pogovoru z STA Slovencem predstavil kot vnuk rudarja, ki je imel srečo, da je živel v številnih evropskih državah, tako da je Nizozemec s sedimenti Belgije, Francije, Italije, Avstrije ... Poudaril je, da je Evropejec po naravi.

Kot prioritete je naštel pošteno obdavčenje, pošteno minimalno plačo v vsaki članici, uvedbo evropske zakonodaje, ki bo zagotovila poštene pogodbe mladim, in cenovno sprejemljiva stanovanja.

Zmerni evroskeptiki ECR izbrali Čeha Zahradila

Tudi zmerni evroskeptiki, evropski reformisti in konservativci (ECR), ki so sedaj tretja največja skupina v Evropskem parlamentu, so izbrali enega vodilnega kandidata. To je Čeh Jan Zahradil, ki pa je ob imenovanju celo sam podvomil o konceptu. Pred petimi leti je ta politična skupina kandidaturo bojkotirala.

Zahradil je sicer znan zagovornik soglasja pri odločanju o zunanji politiki, davčnih temah in migracijskih vprašanjih v EU, saj je po njegovem prepričanju le tako mogoče preprečiti vsiljevanje francosko-nemške vizije evropske integracije preostalim članicam.

Liberalci na volitve s sedemčlansko ekipo, v njej tudi Bulčeva

Evropski liberalci (Alde) gredo na volitve s sedemčlansko ekipo, ki jo imenujejo Team Evrope. Kot prioriteto izpostavljajo reformo EU in boj proti nacionalistom, ki jo želijo uničiti.

V njej so najbolj priljubljena evropska komisarka Margrethe Vestager, ki velja tudi za glavno liberalno kandidatko za predsedniški položaj v komisiji, vodja liberalcev v parlamentu in bivši belgijski premier Guy Verhofstadt, evropska komisarka Violeta Bulc, bivša italijanska zunanja ministrica in nekdanja evropska poslanka Emma Bonino, Španec Luis Garicano, Nemka Nicola Beer ter Madžarka Katalin Cseh.

Bulčeva je ob potrditvi sodelovanja v ekipi izpostavila, da bo njihova glavna naloga spodbujati temeljne vrednote EU, ki so liberalne vrednote - človekove pravice, enakopravnost, vladavina prava in politična svoboda, saj so ti osnovni temelji trenutno tudi najbolj izzvani.

Zeleni in levica so izbrali po dva vodilna kandidata

Zeleni imajo tako kot pred petimi leti dva vodilna kandidata. Tokrat sta to Nemka Ska Keller, ki je bila njihova vodilna kandidatka že pred prejšnjimi volitvami, in Nizozemec Bas Eickhout.

Evropska levica, ki je pred petimi leti za vodilnega kandidata izbrala tedanjega vodjo grške opozicijske stranke Sirize Aleksisa Ciprasa, je tokrat prav tako imenovala dva vodilna kandidata. To sta slovenska poslanka Violeta Tomić in belgijski sindikalist Nico Cue.

Tomićeva je februarja za STA povedala, da je EU trenutno na razpotju, da za preživetje potrebuje obrat od kapitala k ljudem in radikalne spremembe ter da bi Evropa morala biti prijazna do vseh svojih državljanov.

Glavni obraz evroskeptikov Farage znova na volitve z novo stranko Brexit

Evroskeptična Evropa svobode in neposredne demokracije (EFDD), ki jo vodi Britanec Nigel Farage, pred petimi leti v procesu vodilnih kandidatov ni sodelovala in po pričakovanjih niti tokrat ne bo. Farage je sicer pred dnevi začel kampanjo s svojo novo stranko Brexit, saj bo na volitvah po preložitvi brexita do konca oktobra najverjetneje sodelovalo tudi Združeno kraljestvo.

Desničarji na volitve z Evropskim zavezništvom ljudstev in narodov

Italijanski notranji minister in predsednik stranke Liga Matteo Salvini je pred dnevi predstavil zavezništvo okoli desetih evropskih desnih populističnih strank za majske volitve. Imenovali so ga Evropsko zavezništvo ljudstev in narodov, njegov cilj pa je postati najmočnejša politična skupina v Evropskem parlamentu in spremeniti pravila Evrope.

Izpostavljajo prizadevanja za zaposlitve, družinsko politiko, varnost, zaščito okolja, prihodnost mladih, varovanje zunanjih evropskih mej in spoštovanje nacionalnih identitet.

pm/mc/aju/sk
© STA, 2019