Zanimivosti

zanimivosti 27.2.2024 15:12

98-letnica iz Nove Gorice zaradi volitev prepotovala več kot tisoč kilometrov

98-letna Mercede Porcu iz Nove Gorice je zaradi nedeljskih deželnih volitev na Sardiniji prepotovala več kot tisoč kilometrov, da bi v rojstnem Decimomannu pri Cagliariju oddala svoj glas. Ker pa njeni domači niso vedeli nič o njeni nameri, so njeno izginotje prijavili policiji, poroča tržaški časnik Primorski dnevnik.

svet 27.2.2024 14:28

V več francoskih šolah preizkušajo uniforme

Več sto učencev na nekaj šolah na jugu Francije ta teden v okviru nacionalnega eksperimenta preizkuša nošenje šolskih uniform. Če se bodo v poskusnem obdobju izkazale za uspešne, bodo v skladu z načrti francoske vlade uniforme, ki doslej v Franciji niso bile stalnica, leta 2026 postale obvezne.

zanimivosti 26.2.2024 15:05

V Indiji vlak brez strojevodje prevozil 70 kilometrov

Na severu Indije je v nedeljo tovornik vlak speljal brez strojevodje in se ustavil šele po več kot 70 kilometrih. Indijske železnice so napovedale preiskavo incidenta, v katerem ni bil nihče poškodovan.

svet 26.2.2024 9:37

Talibani osvobodili zaprtega avstrijskega ekstremista

Talibanske oblasti v Afganistanu so v nedeljo po devetih mesecih izpustile zaprtega avstrijskega skrajno desnega aktivista Herberta Fritza. 84-letni Avstrijec je doslej večkrat obiskal Afganistan - domnevno tudi zato, da bi dokazal, da gre za varno državo, v katero bi lahko vračali begunce, poročajo tuje tiskovne agencije.

zanimivosti 22.2.2024 11:59

Kitajska sklenila nov dogovor z ameriškim živalskim vrtom glede pand

Kitajska je z ameriškim živalskim vrtom sklenila nov dogovor o izposoji pand v okviru svoje diplomacije s pandami, kar nakazuje na izboljšanje odnosov med državama, poroča nemška tiskovna agencija dpa. Poleti bi se lahko v kalifornijskem mestu razveselili prihoda dveh pand iz Kitajske.