Lokalne volitve

O volitvah

Stališča županskih kandidatov v mestnih občinah

Lokalne volitve 2018

Slovenija 30.11.2018 11:33

Lokalne volitve: Volilna udeležba v 2. krogu doslej vsakokrat nižja

V nedeljo se bodo volivci v 56 občinah znova podali na županske volitve, saj v 1. krogu nihče od kandidatov ni prejel zadostne podpore. Volilna udeležba v 2. krogu je bila doslej vsakokrat za nekaj odstotnih točk nižja od udeležbe v 1. krogu. Po še neuradnih podatkih je v letošnjem 1. krogu na volitve prišlo 51,18 odstotka volivcev.

Slovenija 30.11.2018 11:33

Analitika pred drugim krogom volitev: Očitna selitev kampanje na splet

Volilna kampanja na lokalni ravni se precej razlikuje od tiste na državni ravni, saj se osredotoča na konkretne lokalne teme, volivci so tudi bolj angažirani. Tokrat je precej očitna selitev kampanje na splet, tudi negativne, ugotavljata urednika Rok Čakš in Tanja Starič, ki pred drugim krogom izpostavlja kampanji v Mariboru in Kopru.

Slovenija 30.11.2018 9:19

Lokalne volitve: Nekje za izvolitev potrebujejo nekaj sto, drugje več tisoč glasov

Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo v 56 občinah, ki so po velikosti različne in imajo različno število volilnih upravičencev. Županski kandidati morajo za izvolitev zbrati glas več od tekmeca, glede na velikost občine pa bo verjetno največ glasov potreboval novi župan Maribora, najmanj pa novi župan občine Kostel.

Slovenija 29.11.2018 13:24

V nedeljo bo župane dobilo še 56 občin

V dobri četrtini slovenskih občin bo v nedeljo drugi krog županskih volitev. Na volišča se bodo odpravili povsod tam, kjer v prvem krogu noben od županskih kandidatov ni dobil večine glasov. Izbirali pa bodo med kandidatoma, ki sta bila v prvem krogu najuspešnejša.

Slovenija 29.11.2018 9:19

Lokalne volitve: Za odločitev o županu doslej še ni bil potreben žreb

V nedeljskem drugem krogu županskih volitev se bosta v vsaki od 56 občin, kjer v prvem krogu niso izvolili župana, pomerila najuspešnejša kandidata iz prvega kroga. Če bi se volivci razdelili natanko na polovico in vsakemu namenili enako število glasov, bo o novem županu odločil žreb. Na dosedanjih volitvah se to še ni zgodilo.

Slovenija 19.11.2018 18:05

Med strankami največ županov SLS, največ svetnikov SDS

Po nedeljskih volitvah SLS ohranja primat med strankami po številu županov, tudi SD se je s prvim krogom že približala številu županov izpred štirih let. Povečala je tudi število svetnikov, enako zmagovalka svetniških volitev SDS. Število svetnikov je upadlo pri SMC in DeSUS, slab rezultat glede na volitve v DZ sta zabeležili še SAB in Levica.

Slovenija 19.11.2018 2:28

V treh četrtinah občin župana dobili že v prvem krogu, ponekod tudi presenečenja

Nedeljske lokalne volitve so potrdile prevlado nekaterih županov, med njimi Zorana Jankovića v Ljubljani, Bojana Šrota v Celju in Bojana Kontiča v Velenju. Presenečenje pa je verjetni drugi krog županske bitke v Kopru, kjer se bosta pomerila Boris Popovič in Aleš Bržan. Drugi krog bo tudi v Mariboru, a brez sedanjega župana Andreja Fištravca.

Slovenija 16.11.2018 0:30

Izteka se kampanja pred lokalnimi volitvami

Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami lahko kandidati in njihovi podporniki le še današnji dan izkoristijo za nabiranje volilnih glasov. Zaključuje se namreč volilna kampanja, ob polnoči pa bo nastopil volilni molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Volilni molk bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

Slovenija 15.11.2018 14:00

V nedeljo na voliščih oddaja glasov za župane in svetnike

V 212 slovenskih občinah bodo v nedeljo izbirali nova vodstva. Na približno 3200 voliščih se bo lahko dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev izreklo o novih županih in občinskih svetnikih. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, pa bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Slovenija 11.11.2018 8:50

Med županskimi kandidati tudi imena iz sveta športa in estrade

Med 688 kandidati, ki se bodo prihodnji teden pomerili v tekmi za županski stolček, je tudi nekaj medijsko prepoznavnih imen, nekatera od teh ne prihajajo iz sveta politike. Na seznamu tako najdemo znana športna, novinarska in imena iz sveta estrade, se je pa za kandidaturo odločilo tudi več sedanjih in nekdanjih poslancev.

Slovenija 11.11.2018 8:50

Prihodnji teden odločanje o novih vodstvih občin

Sredi prihodnjega tedna bo na posebnih voliščih na sedežih občinskih volilnih komisij že mogoče oddati glas na sedmih lokalnih volitvah, splošno glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike pa bo v nedeljo. Za župansko funkcijo se v 212 občinah poteguje 688 kandidatov. Kjer v prvem krogu župana ne bodo izvolili, bo drugi krog 2. decembra.

Slovenija gospodarstvo 7.11.2018 12:59

Lokalne volitve spodbujajo gospodarsko rast

Župani se želijo pred lokalnimi volitvami pokazati v lepi luči pred volivci, zato takrat občine običajno povečajo obseg investicij. To pa spodbuja gospodarsko rast, ugotavljajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Po teh ocenah volilno leto prispeva h gospodarski rasti na ravni Slovenije okoli pol odstotka bruto domačega proizvoda.

Slovenija 18.10.2018 20:48

Največ zanimanja za županski stolček v Mariboru

Ob 19. uri se je iztekel rok za vložitev kandidatur za občinske svetnike in župane na lokalnih volitvah, ki bodo 18. novembra. Med mestnimi občinami je največ zanimanja za županski stolček v Mariboru, ki si ga želi voditi kar 18 kandidatov, najmanj pa v Murski Soboti, kjer bo aktualni župan imel le enega izzivalca.

Slovenija 25.8.2018 9:00

Lokalne volitve: Plače poklicnih županov večinoma dobre tri tisočake bruto

Kot je razvidno iz portala plač javnih uslužbencev, je bila maja najvišja plača ljubljanskega župana Zorana Jankovića, le malo za njim je mariborski župan Andrej Fištravec. STA objavlja seznam poklicnih županov in njihove bruto plače v maju 2018 ter seznam nepoklicnih županov v mandatu 2014 - 2018.

Slovenija 25.8.2018 9:00

Lokalne volitve: Okoli tri četrtine županov svojo funkcijo opravlja poklicno

V 212 slovenskih občinah je v iztekajočem se mandatu 150 županov svojo funkcijo opravljalo poklicno, ostalih 62 pa je občine vodilo nepoklicno in je za to prejemalo nadomestilo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, se vsak župan v skladu z zakonodajo sam odloči, ali bo funkcijo opravljal poklicno ali nepoklicno.

Slovenija 18.8.2018 9:00

Lokalne volitve: Večina občin nekatere naloge nalaga skupnim občinskim upravam

Slovenske občine se v želji po racionalizaciji opravljanja nekaterih nalog že leta odločajo tudi za povezovanje v tako imenovane skupne občinske uprave. V letu 2017 je bilo v Sloveniji organiziranih 52 skupnih občinskih uprav, v katere sta bili vključeni 202 občini. Le deset občin je takih, ki niso bile vključene v nobeno skupno občinsko upravo.

Slovenija 5.8.2018 9:00

Lokalne volitve: Lokalna samouprava usmerjena v reševanje konkretnih težav

Strokovnjak Miro Haček ocenjuje, da je lokalna samouprava v Sloveniji v 24 letih pokazala zavidljiv razvoj, a ostaja stalen konflikt med občinami in državo. Uroš Pinterič ob tem opozarja na zmanjševanje finančne avtonomije občin, oba pa ugotavljata, da je na lokalni ravni veliko manj strankarskega prerivanja in več reševanja konkretnih težav.