Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Lokalne volitve 2018

O volitvah

Stališča županskih kandidatov v mestnih občinah

Lokalne volitve 2018

Slovenija 11.11.2018 8:50

Med županskimi kandidati tudi imena iz sveta športa in estrade

Med 688 kandidati, ki se bodo prihodnji teden pomerili v tekmi za županski stolček, je tudi nekaj medijsko prepoznavnih imen, nekatera od teh ne prihajajo iz sveta politike. Na seznamu tako najdemo znana športna, novinarska in imena iz sveta estrade, se je pa za kandidaturo odločilo tudi več sedanjih in nekdanjih poslancev.

Slovenija 11.11.2018 8:50

Prihodnji teden odločanje o novih vodstvih občin

Sredi prihodnjega tedna bo na posebnih voliščih na sedežih občinskih volilnih komisij že mogoče oddati glas na sedmih lokalnih volitvah, splošno glasovanje o kandidatih za župane in občinske svetnike pa bo v nedeljo. Za župansko funkcijo se v 212 občinah poteguje 688 kandidatov. Kjer v prvem krogu župana ne bodo izvolili, bo drugi krog 2. decembra.

Slovenija gospodarstvo 7.11.2018 12:59

Lokalne volitve spodbujajo gospodarsko rast

Župani se želijo pred lokalnimi volitvami pokazati v lepi luči pred volivci, zato takrat občine običajno povečajo obseg investicij. To pa spodbuja gospodarsko rast, ugotavljajo na Gospodarski zbornici Slovenije (GZS). Po teh ocenah volilno leto prispeva h gospodarski rasti na ravni Slovenije okoli pol odstotka bruto domačega proizvoda.

Slovenija 18.10.2018 20:48

Največ zanimanja za županski stolček v Mariboru

Ob 19. uri se je iztekel rok za vložitev kandidatur za občinske svetnike in župane na lokalnih volitvah, ki bodo 18. novembra. Med mestnimi občinami je največ zanimanja za županski stolček v Mariboru, ki si ga želi voditi kar 18 kandidatov, najmanj pa v Murski Soboti, kjer bo aktualni župan imel le enega izzivalca.

Slovenija 25.8.2018 9:00

Lokalne volitve: Plače poklicnih županov večinoma dobre tri tisočake bruto

Kot je razvidno iz portala plač javnih uslužbencev, je bila maja najvišja plača ljubljanskega župana Zorana Jankovića, le malo za njim je mariborski župan Andrej Fištravec. STA objavlja seznam poklicnih županov in njihove bruto plače v maju 2018 ter seznam nepoklicnih županov v mandatu 2014 - 2018.

Slovenija 25.8.2018 9:00

Lokalne volitve: Okoli tri četrtine županov svojo funkcijo opravlja poklicno

V 212 slovenskih občinah je v iztekajočem se mandatu 150 županov svojo funkcijo opravljalo poklicno, ostalih 62 pa je občine vodilo nepoklicno in je za to prejemalo nadomestilo. Kot pojasnjujejo na ministrstvu za javno upravo, se vsak župan v skladu z zakonodajo sam odloči, ali bo funkcijo opravljal poklicno ali nepoklicno.

Slovenija 18.8.2018 9:00

Lokalne volitve: Večina občin nekatere naloge nalaga skupnim občinskim upravam

Slovenske občine se v želji po racionalizaciji opravljanja nekaterih nalog že leta odločajo tudi za povezovanje v tako imenovane skupne občinske uprave. V letu 2017 je bilo v Sloveniji organiziranih 52 skupnih občinskih uprav, v katere sta bili vključeni 202 občini. Le deset občin je takih, ki niso bile vključene v nobeno skupno občinsko upravo.

Slovenija 5.8.2018 9:00

Lokalne volitve: Lokalna samouprava usmerjena v reševanje konkretnih težav

Strokovnjak Miro Haček ocenjuje, da je lokalna samouprava v Sloveniji v 24 letih pokazala zavidljiv razvoj, a ostaja stalen konflikt med občinami in državo. Uroš Pinterič ob tem opozarja na zmanjševanje finančne avtonomije občin, oba pa ugotavljata, da je na lokalni ravni veliko manj strankarskega prerivanja in več reševanja konkretnih težav.