Lokalne volitve: Nekje za izvolitev potrebujejo nekaj sto, drugje več tisoč glasov

Ljubljana, 30. novembra - Drugi krog županskih volitev bo v nedeljo v 56 občinah, ki so po velikosti različne in imajo različno število volilnih upravičencev. Županski kandidati morajo za izvolitev zbrati glas več od tekmeca, glede na velikost občine pa bo verjetno največ glasov potreboval novi župan Maribora, najmanj pa novi župan občine Kostel.

Kamnik.
Volitve, volilna skrinjica.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

V Mestni občini Maribor, ki je največja med občinami, v katerih bo v nedeljo drugi krog županskih volitev, je nekaj več kot 90.500 upravičencev. Potrebno število glasov za izvolitev na župansko funkcijo je seveda odvisno od volilne udeležbe. Glas za županskega kandidata je v prvem krogu oddalo 45.019 volilnih upravičencev oziroma približno 49,8 odstotka. Če bi se drugega kroga udeležilo enako število volivcev in bi bili vsi glasovi veljavni, bi Saša Arsenovič (SMC) ali Franc Kangler (NLS) za izvolitev potrebovala 22.510 glasov.

V občini Kostel pa bo za izvolitev potrebnih bistveno manj glasov, saj je tam volilnih upravičencev 577. Volilna udeležba v prvem krogu je bila s približno 71,6 odstotka med najvišjimi v državi. Če bo tudi v drugem krogu na volišča prišlo 413 volivcev, bo za izvolitev Ivana Črnkoviča oziroma Valentina Južniča, ki kandidirata kot neodvisna kandidata, potrebnih 207 glasov.

Toda v drugem krogu je udeležba praviloma nižja kot v prvem, če bo tako tudi tokrat, bo za izvolitev torej potrebnih manj glasov.

V prvem krogu volitev so sicer volivci med že izvoljenimi župani najmanj glasov namenili Ludviku Orbanu, ki je kandidiral s podporo volivcev in bil edini kandidat za župana občine Hodoš. Veljaven glas zanj je ob približno 63-odstotni udeležbi oddalo 134 volivcev, vseh volilnih upravičencev v občini je sicer 265, kar je najmanj med vsemi občinami.

Župansko tekmo pa je v prvem krogu z najmanj glasovi dobila Alenka Kovač (SMC), zanjo je glasovalo 148 občanov Osilnice od 286, ki so oddali glas na volitvah, in od 351, ki imajo v tej občini volilno pravico.

Največje število glasov pa je v prvem krogu za izvolitev potreboval župan prestolnice Zoran Janković (LZJ), za katerega je glasovalo 61.236 volivcev. V Ljubljani je sicer 227.473 volilnih upravičencev, glas za župana jih je tokrat oddalo 102.526.

spc/moz
© STA, 2018