Največ zanimanja za županski stolček v Mariboru

Ljubljana, 18. oktobra - Ob 19. uri se je iztekel rok za vložitev kandidatur za občinske svetnike in župane na lokalnih volitvah, ki bodo 18. novembra. Med mestnimi občinami je največ zanimanja za županski stolček v Mariboru, ki si ga želi voditi kar 18 kandidatov, najmanj pa v Murski Soboti, kjer bo aktualni župan imel le enega izzivalca.

Maribor, občina.
Mestna občina Maribor.
Foto: Vesna Pušnik Brezovnik/STA
Arhiv STA

Med 11 mestnimi občinami sta le dve takšni, kjer je z gotovostjo moč trditi, da bo prišlo do menjave v vodstvu, saj aktualna župana ne kandidirata več. To sta kranjski župan Boštjan Trilar in ptujski Miran Senčar. V Kranju kandidira osem, na Ptuju pa kar devet kandidatov, med njimi tudi nekdanji župan Štefan Čelan.

V vseh drugih mestnih občinah pa aktualni župani računajo na vnovični mandat. Med temi je tudi župan prestolnice Zoran Janković, ki samozavestno napoveduje vnovično zmago v prvem krogu. Načrte mu bodo med drugim poskušali prekrižati aktualni poslanec SDS Anže Logar, ki ga podpirajo še NSi, SLS in LNBP, nekdanji poslanec SMC Dragan Matić ter kandidat Levice - humanitarec in ustanovitelj društva Petka za nasmeh Milan Jakopovič, ki je javnosti postal znan po prizadevanjih za brezplačna šolska kosila za socialno ogrožene otroke. Za županski stol pa se bo v Ljubljani skupaj potegovala deseterica kandidatov.

Še več pa si jih želi županovanja v štajerski prestolnici. Ob pričakovanem ostrem dvoboju med aktualnim županom Andrejem Fištravcem in njegovim predhodnikom Francem Kanglerjem lahko lovoriko odnese tudi kdo tretji od še 16 kandidatov. Med bolj znanimi so podjetnik Saša Arsenovič, ki velja za močnega tekmeca, vodja Zedinjene Slovenije Andrej Šiško, ki naj bi se za župansko mesto ponovno potegoval kar iz pripora, ter nekdanji poslanec DeSUS Uroš Prikl.

V Celju se obeta tekma med dvema nekdanjima vodjema SLS - aktualnim županom Bojanom Šrotom (Celjska županova lista), ki se poteguje za že šesti mandat, ter predsednikom celjskega mestnega odbora SLS Markom Zidanškom. Sicer pa je kandidatov skupaj sedem.

V Slovenj Gradcu bo imel aktualni župan Andrej Čas tri protikandidate, Matej Arčon pa v Novi Gorici pet. V Mestni občini Novo mesto bo ponovljena bitka med zdajšnjim županom Gregorjem Macedonijem in njegovim tekmecem izpred štirih let, Jožetom Kobetom, kandidatom Gospodarsko aktivne stranke. Sicer pa so v Novem mestu kandidature vložili štirje kandidati.

Precej protikandidatov Borisu Popoviču se je nabralo tudi v Kopru, med vidnejšimi pa je nekdanji tesni Popovičev sodelavec Gašpar Gašpar Mišič. Poleg njega med vidnimi imeni najdemo še Aleša Bržana, Olgo Franca, Marijana Križmana in Silvana Radina. V Kopru sicer kandidira skupaj 13 kandidatov.

Sicer pa je med skupaj 87 kandidati v 11 mestnih občinah komaj 11 kandidatk.

Kandidati bodo imeli od petka, ko se začenja volilna kampanja, čas prepričati volivce, da glas oddajo prav njim. Kandidature bodo uradne po potrditvi na občinskih volilnih komisijah, najpozneje 28. oktobra, javno jih morajo objaviti do 2. novembra.

moz/tz/tvr/apo
© STA, 2018