Izteka se kampanja pred lokalnimi volitvami

Ljubljana, 16. novembra - Pred nedeljskimi lokalnimi volitvami lahko kandidati in njihovi podporniki le še današnji dan izkoristijo za nabiranje volilnih glasov. Zaključuje se namreč volilna kampanja, ob polnoči pa bo nastopil volilni molk, ko bo vsakršno nagovarjanje volivcev prepovedano. Volilni molk bo veljal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri.

Drenov grič.
Lokalne volitve, volišče, glasovnica, volilna skrinjica.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Tudi zadnji dan volilne kampanje bodo kandidati po vsej državi izkoristili za prepričevanje volivcev, predvsem z osebnim stikom z volivci, potekala pa bodo tudi še zadnja soočenja županskih kandidatov.

Nagovarjanje volivcev je mogoče še do polnoči, ko bo nastopil volilni molk. Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah. V nočeh s petka na soboto in s sobote na nedeljo lahko morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. V soboto in nedeljo čez dan od 7. do 19. ure pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

V nedeljo bodo sicer volivke in volivci v vseh 212 občinah odločali o novih županih, občinskih svetnikih ter ponekod tudi članih svetov krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti za prihodnje štiriletno obdobje.

V enomesečni kampanji je večina kandidatov pri nabiranju glasov stavila na osebni stik z volivci. Svoja stališča so predstavljali na raznih soočenjih, na stojnicah ter preko družbenih omrežij. V kampanji so izpostavljali predvsem svoja stališča o nadaljnjem razvoju občin, občinskih projektih in njihovem financiranju ter drugih perečih problemih, ki obremenjujejo lokalna okolja.

Aktualna občinska vodstva pa so predvolilni čas izkoristila za rezanje trakov ob odpiranju novih pridobitev v občinah, od cestne infrastrukture do novih vrtcev in šol. Na to so opozorili tudi v Transparency International Slovenia, kjer so v analizi ugotovili, da se jasno kaže trend povečanja investicij občin v novogradnje in obnove v letu volitev. Značilnost letošnjih volitev je bila tudi samopromocija županov v občinskih glasilih, na kar je opozorilo tudi računsko sodišče.

Ponekod je bilo predvolilno dogajanje tudi precej burno. V Mariboru je bila volilna kampanja dodobra razgreta ne le zaradi rekordnega števila kandidatov za župana in dejstva, da je eden od njih za zapahi, ampak tudi zaradi dogajanja na družbenih omrežjih, kjer se je bil pravi boj. Vmešavanje v županske volitve v občini Komen pa je kohezijskega ministra Marka Bandellija stalo ministrskega položaja.

mo/apo
© STA, 2018