Lokalne volitve: V drugi krog nekateri s prednostjo več kot 25 odstotnih točk, drugi tesno skupaj

Ljubljana, 27. novembra - Pred drugim krogom županskih volitev kandidati vodijo kampanjo, da bi si zagotovili večino glasov. Medtem ko je nekaterim zmaga v prvem krogu ušla le za nekaj glasov, so nekateri drugi prejeli manj kot petinsko podporo. Razlika med prvo- in drugovrščenim je bila ponekod manj kot 0,2 odstotne točke, ponekod pa celo več kot 25 odstotnih točk.

Kamnik.
Volitve, volilna skrinjica.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Med županskimi kandidati, ki so se v 56 občinah uvrstili v drugi krog, je bil izvolitvi v prvem krogu najbližje brežiški kandidat Ivan Molan. Podprlo ga je 49,82 odstotka volivcev. Za izvolitev v prvem krogu mu je tako zmanjkalo 20 glasov.

Manj kot dve odstotni točki sta za zmago v prvem krogu zmanjkali tudi Francu Horvatu v Tišini (49,63 odstotka), Danilu Kacijanu v Cankovi (49,42 odstotka), Martinu Rebolju v Moravčah (49 odstotkov) in Francu Vovku v Dolenjskih Toplicah (48,39 odstotka).

Visok delež prejetih glasov v prvem krogu sicer še ne zagotavlja zmage v drugem, saj gre za novo glasovanje in novo štetje glasov.

Največjo prednost iz prvega kroga, ki prav tako še ni zagotovilo za slavje, ima sicer kandidat za tržiškega župana Borut Sajovic. Zbral je 47,52 odstotka glasov, njegov najbližji zasledovalec Pavel Rupar pa več kot 28 odstotnih točk manj, in sicer 19,14 odstotka glasov.

Tudi v občini Tišina je bila razlika med prvouvrščenima Francem Horvatom in Ivanom Horvatom več kot 25 odstotnih točk. Več kot 20 odstotnih točk sta bila narazen tudi prvouvrščena Stanko Rojko in Dušan Zagorc v Gornji Radgoni, Egon Repnik in Damir Pekič v Miklavžu na Dravskem polju, Ivan Molan in Igor Zorčič v Brežicah, Andrej Kavšek in Maja Kocjan v Črnomlju ter Matija Čakš in David Stupica v Šmarju pri Jelšah.

Med mestnimi občinami v drugi krog z največjo razliko iz prvega odhaja Boris Popovič v Kopru, ki je s 44,58 odstotka glasov uvrstil dobrih 14 odstotnih točk pred Aleša Bržana. Približno 14 odsotnih točk je bila razlika tudi med najboljšima v Slovenj Gradcu, kjer je Tilen Klugler prejel 47,70 odstotka, Andrej Čas pa 33,70 odstotka glasov.

Najbližje po številu glasov med mestnimi občinami pa sta bila z razliko približno treh odstotnih točk in pol ptujska kandidata Nuška Gajšek, ki je prejela 28,10 odstotka glasov, in Štefan Čelan s 24,64 odstotka. Med mariborskima kandidatoma Aleksandrom Arsenovičem in Francem Kanglerjem pa je bilo sedem odstotnih točk razlike.

Sicer pa je bil najtesnejši izid med prvouvrščenima v občini Gornji Grad, Anton Špeh je bil s 43,17 odstotka glasovi le 0,15 odstotne točke pred Stankom Ogradijem. Manj kot 0,5 odstotne točke je bilo razlike tudi med kandidatoma Tomažem Gantarjem in Đeniom Zadkovićem v Piranu, Blažem Račičem in Tomažem Mencingerjem na Jesenicah ter Evgenijem Komljancem in Danilom Markočičem v Izoli.

Izid Komljanca je z 18,04 odstotka tudi najnižji izid zmagovalca prvega kroga, ki se je uvrstil v drugi krog, njegov prvi zasledovalec Markočič pa je prejel 17,68 odstotka glasov.

spc/np
© STA, 2018