Lokalne volitve: Za odločitev o županu doslej še ni bil potreben žreb

Ljubljana, 29. novembra - V nedeljskem drugem krogu županskih volitev se bosta v vsaki od 56 občin, kjer v prvem krogu niso izvolili župana, pomerila najuspešnejša kandidata iz prvega kroga. Če bi se volivci razdelili natanko na polovico in vsakemu namenili enako število glasov, bo o novem županu odločil žreb. Na dosedanjih volitvah se to še ni zgodilo.

Kamnik.
Volitve, volilna skrinjica.
Foto: Anže Malovrh/STA
Arhiv STA

Možnosti, da bi oba kandidata dobila povsem enako število glasov, so sicer majhne, a ker takšnega izida ni mogoče povsem izključiti, zakon v tem primeru predvideva žreb. To velja tako za volitve županov, kot tudi za volitve članov občinskih svetov in svetov krajevnih skupnosti, kjer tudi pogosteje pride v poštev.

Med županskimi kandidati pa po podatkih ministrstva za javno upravo žreba na dosedanjih volitvah še ni bilo. V preteklosti so bili sicer nekajkrat blizu temu.

Leta 2010 je denimo na žreb kazalo v Mirni peči, kjer sta bila kandidata po prvem štetju glasov povsem izenačena, a je po ponovnem štetju uradni izid pokazal, da je eden od njiju dobil dva glasova več, in mu je zato tudi pripadlo župansko mesto.

Z glasom prednosti je leta 2014 že v prvem krogu županski stolček v občini Kobilje osvojil Robert Ščap. V drugem krogu pred štirimi leti pa je tekmeca le z dvema glasovoma več ugnal postojnski župan Igor Marentič.

Tesnim izidom smo bili ponekod priča tudi v letošnjem prvem krogu volitev. V Borovnici je Bojan Čebela zmagal le z dvema glasovoma več od polovice oddanih glasovnic. V tem primeru sicer ni bil v igri žreb, saj bi se Čebela v primeru, da bi dobil dva glasova manj, z najbližjim zasledovalcem pomeril v drugem krogu. V Gornjem Gradu pa sta se izmed štirih kandidatov v drugi krog uvrstila Anton Špeh in Stanko Ogradi, ki sta imela v prvem krogu rezultat z le dvema glasovoma razlike.

spc/np
© STA, 2018