V nedeljo na voliščih oddaja glasov za župane in svetnike

pripravila Maja Oprešnik

Ljubljana, 15. novembra - V 212 slovenskih občinah bodo v nedeljo izbirali nova vodstva. Na približno 3200 voliščih se bo lahko dobrih 1,7 milijona volilnih upravičencev izreklo o novih županih in občinskih svetnikih. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele, pa bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških in četrtnih skupnosti.

Ljubljana.
Volilna skrinjica.
Foto: Stanko Gruden/STA
Arhiv STA

Počasi se zaključuje tudi volilna kampanja pred nedeljskimi volitvami. V petek opolnoči se bo začel volilni molk, ki bo trajal vse do zaprtja volišč v nedeljo ob 19. uri. Na ministrstvu za notranje zadeve bo delovala dežurna služba, kamor bodo lahko državljani sporočali podatke o domnevnih kršitvah.

V nočeh s petka na soboto in s sobote na nedeljo lahko morebitne kršitve sporočajo na telefonsko številko 080 12 00. V soboto in nedeljo čez dan od 7. do 19. ure pa bo kršitve volilnega molka mogoče sporočati na telefonsko številko 080 21 13.

Še danes pa v nekaterih občinah poteka tudi predčasno glasovanje, kjer lahko oddajo svoj glas tisti, ki jih v nedeljo ne bo v kraju stalnega prebivališča.

Volivcem v roke najmanj dve glasovnici, pred glasovanjem pomembno prebrati navodila

V nedeljo bo glasovanje potekalo na približno 3200 voliščih, ki bodo odprta med 7. in 19. uro. Volivci morajo s seboj prinesti osebni dokument, če bodo imeli s seboj tudi obvestilo, ki so ga prejeli po pošti, pa bo imel volilni odbor lažje delo pri iskanju po volilnem imeniku. Preden bo odbor volivcu izročil glasovnice, se bo moral ta podpisati v volilni imenik.

Volivec bo ob prihodu na volišče prejel najmanj dve glasovnici - za volitve župana in člane občinskega sveta. V občinah, ki imajo ustanovljene ožje dele in bodo potekale tudi volitve v svete krajevnih, vaških ter četrtnih skupnosti, pa bodo dobili posebno glasovnico še za te volitve.

Kot poudarjajo na ministrstvu za javno upravo, je pomembno, da volivec pred obkrožanjem številke pred kandidatom ali kandidatno listo prebere navodilo na glasovnici.

Volitve v občinske svete namreč v večjih občinah potekajo po proporcionalnem, v manjših pa po večinskem volilnem sistemu. Pri proporcionalnih volitvah se glasuje o listah kandidatov, volivec pa lahko na glasovnici pri listi, za katero je glasoval, označi kandidata, ki mu daje prednost pred ostalimi (preferenčni glas). V občinah, kjer občinske svete volijo po večinskem načelu, pa se glasuje o posameznih kandidatih.

V nedeljo zvečer že jasna slika o novih vodstvih občin

V nedeljo bodo že čez dan znani podatki o volilni udeležbi do 11. in do 16. ure, po začetku štetja glasovnic pa bodo volilne komisije sproti objavljale rezultate. Prvi delni izidi glasovanja bodo tako znani po 19.30, ko bo slika o novoizvoljenih vodstvih 212 občin že bolj ali manj jasna.

Podatki o volilni udeležbi bodo dostopni na posebni spletni aplikaciji ministrstva za javno upravo, katere novost je tokrat tudi prilagoditev za tablične računalnike in pametne telefone. Izide volitev bo objavljala tudi STA na posebni podstrani, do tedaj pa spremlja volilno kampanjo na povezavi https://www.sta.si/lokalne-volitve-2018/.

K rezultatom glasovanja na voliščih bodo prišteli še glasove s predčasnega glasovanja, k temu pa bodo občinske volilne komisije dan po volitvah prištele še glasove, prispele po pošti. Poročilo o izidu glasovanja pa morajo pripravili najpozneje 24. novembra.

V občinah, v katerih v nedeljo nihče izmed županskih kandidatov ne bo dobil večinske podpore, se bosta najuspešnejša kandidata pomerila v drugem krogu volitev. Ta je predviden za 2. december.

Za 212 županskih stolčkov 688 kandidatov

Na tokratnih volitvah se za županski stolček v 212 občinah poteguje 688 kandidatov, med njimi je 588 moških in sto žensk. Najstarejši med kandidati šteje 78 let, najmlajši pa 24.

V enajstih mestnih občinah je kandidatov za župana 87, največje zanimanje za županovanje je v Mariboru, kjer je letos kandidatov 18. Najmanj kandidatov pa je med mestnimi občinami v Murski Soboti, kjer se bosta za zmago pomerila dva.

Prav tako po dva kandidata sta poleg Murske Sobote še v 59 občinah, kar pomeni, da bo odločitev o novem županu v teh občinah v nedeljo dokončna in ne bo potreben drugi krog. Kar 36 županskih kandidatov pa ima že zagotovljen nedeljski uspeh, saj so v svojih občinah edini županski kandidati.

Za okoli 3400 mest v občinskih in mestnih svetih je kandidatov 22.313, od tega je žensk 10.198. Najstarejši med kandidati je star 96 let, najmlajši pa 18.

V občinah, kjer prebivajo pripadniki italijanske in madžarske narodne skupnosti ter romske skupnosti, bodo v občinski svet volili tudi predstavnike teh skupnosti. Za ta mesta se poteguje 60 kandidatov, med njimi 17 žensk.

Po podatkih ministrstva za notranje zadeve ima na letošnjih lokalnih volitvah na dan 2. november volilno pravico 1.701.282 volivcev. Nekateri volivci pa imajo še dodatno volilno pravico, in sicer ima 2734 volivcev priznano pravico voliti predstavnike italijanske narodne skupnosti, 5651 madžarske narodne skupnosti in 3070 romske skupnosti v občinskih svetih.

Tokratne lokalne volitve so sedme po vrsti. Prvič smo v samostojni Sloveniji v organe občin volili decembra 1994, ko je bilo občin precej manj. V naslednjem dobrem desetletju se je število občin z začetnih 147 povečalo na 210, pozneje pa sta bili ustanovljeni še dve. Najmlajša je občina Ankaran.

mo/moz
© STA, 2018