Predsedniške volitve 2017

Borutu Pahorju drugi mandat

Slovenija 14.12.2017 14:32

Pahor v drugi predsedniški mandat

Predsednik republike Borut Pahor, ki je bil novembra ponovno izvoljen na to funkcijo, bo v soboto, 23. decembra, nastopil svoj drugi petletni mandat. Dan prej bo pred poslanci zaprisegel na slavnostni seji državnega zbora.

Slovenija 14.12.2017 14:32

Borut Pahor - novi stari predsednik

Borut Pahor ostaja edini, ki je okusil moč funkcij predsednika DZ, vlade in države. Slednje mu je uspelo dvakrat. Maneken, turistični vodič in učitelj plavanja je bil v študentskih letih, preden je obete v diplomaciji zamenjal za delovanje v slovenski politiki. Kot so pokazale zadnje predsedniške volitve, se mu je ta odločitev obrestovala.

Slovenija 14.12.2017 14:31

Predsedniške volitve zaznamovala nizka volilna udeležba in tesna Pahorjeva zmaga

Iztekajoče se leto ni prineslo sprememb na najvišji funkciji v državi, saj je predsednik republike Borut Pahor v novembrskem drugem krogu predsedniških volitev premagal protikandidata Marjana Šarca in osvojil nov mandat. Njegova zmaga je bila tesna, na volišča pa je prišlo rekordno nizko število volivcev.

STA soočenja - drugi krog

Slovenija 10.11.2017 12:43

Predsedniške volitve: Kadič in Einsiedlerjeva večjih razlik pri javnem nastopanju med Pahorjem in Šarcem ne vidita

Po mnenju Edvarda Kadiča je bil predsedniški kandidat Marjan Šarec v četrtek na RTVS bolj prepričljiv, Boruta Pahorja je uspel nekajkrat postaviti v podrejen položaj. Saša Einsiedler pa meni, da je Pahor mnogo lepše uporabljal roki in bolje delal govorne poudarke. Če bi ju poslušali majhni otroci, bi jih Pahor zagotovo mnogo bolj pritegnil, meni.

Slovenija 7.11.2017 16:15

Predsedniške volitve: Znani Slovenci večinoma pozivajo k udeležbi na volitvah

Pred drugim krogom predsedniških volitev, v katerem se bosta pomerila aktualni predsednik Borut Pahor in kamniški župan Marjan Šarec, je STA za stališča vprašala več znanih Slovencev z različnih področij. Medtem ko jih večina poziva k udeležbi na volitvah, pa le redki izrekajo podporo enemu od kandidatov, nekateri odločitve še niso sprejeli.

Slovenija 5.11.2017 0:20

Predsedniške volitve: Predsednik naj zastavi svojo besedo v primeru kršitev človekovih pravic

Od predsednika republike javnost pričakuje, da se bo opredelil do najpomembnejših vprašanj, ki se dotikajo življenja ljudi, in zastavil svojo besedo v primeru kršitev človekovih pravic. Predsedniški kandidat Marjan Šarec pravi, da bi se zagotovo oglasil ob sovražnem govoru, Borut Pahor pa je prepričan, da je k strpnosti najbolj prispeval z lastnim zgledom.

Slovenija 4.11.2017 0:20

Predsedniške volitve: Predsednik naj pokaže tudi na nepravilnosti v zdravstvu

Ena izmed najbolj perečih tem, ki se ji ne moreta izogniti niti predsedniška kandidata, je v zadnjem obdobju gotovo področje zdravstva. Po oceni Boruta Pahorja je stanje na tem področju zares zaskrbljujoče, najbolj pa pogreša ureditev zdravstvenega zavarovanja. Za Marjana Šarca stanje ni tako zelo slabo, treba pa bi bilo izboljšati organizacijo.

Slovenija 2.11.2017 16:00

Predsedniške volitve: Predsednik predlaga in imenuje nekatere funkcionarje

Predsednik republike, ki bo mandat nastopil letos, bo moral po parlamentarnih volitvah prihodnje leto predlagati novega mandatarja, v naslednjih petih letih pa mandat poteče še trem ustavnim sodnicam in guvernerju Banke Slovenije. Predsedniška kandidata Borut Pahor in Marjan Šarec bi si želela drugačnih pristojnosti zlasti pri imenovanju KPK.

Slovenija 2.11.2017 16:00

Predsedniške volitve: Predsednik je vrhovni poveljnik obrambnih sil, a z malo pristojnostmi

Predsedniška kandidata Borut Pahor in Marjan Šarec ocenjujeta, da so spremembe v varnostno-obrambnem sistemu nujne ter da so plače vojakov prenizke. Imata pa nasprotni stališči do razkrivanja slabih ocen o pripravljenosti Slovenske vojske. Šarec tega ne bi storil, Pahor pa je prepričan, da je s takšnim ravnanjem v preteklosti vojski koristil.

STA soočenja - prvi krog

Slovenija 23.10.2017 0:11

V finalu predsedniške tekme ostajata Pahor in Šarec

Volitve predsednika republike še niso prinesle končnega zmagovalca, saj bo za izvolitev novega predsednika potreben še drugi krog. V njem se bo 12. novembra aktualni predsednik Borut Pahor, ki ni uspel prepričati absolutne večine volivcev, pomeril z izzivalcem, kamniškim županom Marjanom Šarcem.

Slovenija 15.10.2017 8:00

Predsedniške volitve: Kandidati o sodelovanju z drugimi vejami oblasti

Kandidati, ki se bodo pomerili na volitvah predsednika republike, so za STA odgovarjali na vprašanja, kako pomembno se jim zdi sodelovanje z drugimi vejami oblasti in parlamentarnimi strankami ter ali bodo opravljanju funkcije ravnali nadstrankarsko. Pojasnili so tudi, pri katerih vprašanjih se jim zdi nujno sprejemati kompromise.

Slovenija 14.10.2017 8:00

Predsedniške volitve: Kandidati o obrambno-varnostnem sistemu

Kandidati, ki se bodo pomerili na volitvah predsednika republike, so za STA odgovarjali na vprašanje, v katero smer bi moral po njihovem mnenju iti razvoj obrambno-varnostnega sistema v Sloveniji in kateri njegov del bi morali najbolj razvijati. Pojasnjevali so tudi, kako vidijo svojo vlogo pri tem.

Slovenija 13.10.2017 8:00

Predsedniške volitve: Kandidati o socialni pravičnosti

Kandidati, ki se bodo pomerili na volitvah predsednika republike, so za STA odgovarjali na vprašanje, ali je Slovenija po njihovem mnenju socialna država in kako bi lahko z izvolitvijo na funkcijo pripomogli k večji socialni pravičnosti.

Slovenija 11.10.2017 8:00

Predsedniške volitve: Kandidati o prihodnosti EU

Kandidati, ki se bodo pomerili na volitvah predsednika republike, so za STA odgovarjali na vprašanje, kakšna naj bo po njihovem mnenju Evropska unija v prihodnje in kakšno naj bo mesto Slovenije v njej.

Slovenija 10.10.2017 8:00

Predsedniške volitve: Kandidati o vlogi Slovenije v mednarodni skupnosti

Kandidati, ki se bodo pomerili na volitvah predsednika republike, so za STA odgovarjali na vprašanje, kako vidijo vlogo Slovenije v mednarodni skupnosti, še posebej v luči izzivov, kot so množične migracije in terorizem. Vprašali smo jih tudi, s kom od svetovnih voditeljev bi se želeli srečati najprej po morebitnem prevzemu predsedniške funkcije.