Predsedniške volitve: Izpadli kandidati večinoma ne razkrivajo, koga bodo volili v drugem krogu

Ljubljana, 7. novembra - Kandidati, ki so izpadli v prvem krogu predsedniških volitev, ne razkrivajo, ali bodo v drugem krogu podprli aktualnega predsednika Boruta Pahorja ali kamniškega župana Marjana Šarca. Medtem ko nekateri o podpori še niso odločeni, nekateri na to vprašanje niso želeli odgovoriti, eden pa je napovedal, da na volitve ne bo šel.

Ljubljana, UE Ljubljana.
Predsedniške volitve, volilna skrinjica.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Zunaj drugega kroga je s tretjim mestom in s 13,68 odstotka glasov ostala kandidatka SDS in evropska poslanka Romana Tomc, ki je za STA pojasnila le, da se bo nedeljskega glasovanja udeležila. Na vprašanje, ali je pripravljena povedati, za koga bo glasovala, pa ni odgovorila.

Četrtouvrščena, kandidatka NSi in predsednica stranke Ljudmila Novak, ki je prejela 7,24 odstotka glasov, je pojasnila, da se še ni odločila, koga bo podprla. Napovedala pa je, da bo v nedeljo odšla na volitve, k temu poziva tudi vse Slovence, "saj so volitve naša državljanska dolžnost".

Nasprotno pa je kandidat Zedinjene Slovenije in predsednik stranke Andrej Šiško napovedal, da se drugega kroga ne bo udeležil, enako svetuje tudi drugim volivcem. "Preostala kandidata sta bila vnaprej nastavljena," je prepričan Šiško, ki je v prvem krogu prejel 2,21 odstotka glasov. Opozoril je tudi na diskriminacijo kandidatov, ki da ji v drugi krog uvrščena kandidata nista nasprotovala.

Koprski župan, sicer kandidat stranke Slovenija za vedno, Boris Popovič glede podpore v drugem krogu še ni želel odgovoriti. Sam je v prvem krogu sicer zbral 1,80 odstotka glasov.

Aktualna ministrica za izobraževanje, znanost in šport Maja Makovec Brenčič, ki je na volitvah nastopila kot kandidatka SMC in prejela 1,74 odstotka glasov, je napovedala, da se bo volitev udeležila, odločitev o glasovanju pa bo sprejela po zadnjih soočenjih obeh kandidatov.

Prav tako je udeležbo na nedeljskih volitvah napovedala samostojna podjetnica Suzana Lara Krause, saj meni, da je udeležba tako kot pravica tudi državljanska dolžnost. Po njenih navedbah je treba vzpodbujati politično participacijo in ljudem povrniti zaupanje v sistem, "ob tem pa spoštovati načela demokratičnih volitev: splošnost in enakost volilne pravice ter svobodo in tudi tajnost glasovanja". Krausova je kot kandidatka SLS v prvem krogu dobila 0,78 odstotka glasov.

Kandidatka stranke Glas za otroke in družine Angelca Likovič, ki je v prvem krogu prejela 0,59 odstotka glasov, na vprašanja STA ni odgovorila.

V nedeljskem drugem krogu volitev se bosta pomerila zmagovalca prvega kroga, ki je bil 22. oktobra. Takrat je ob 44,24-odstotni volilni udeležbi Pahor prejel 47,21 odstotka glasov, Šarec pa 24,76 odstotka.

spc/moz
© STA, 2017