Predsedniške volitve: Predsednik naj pokaže tudi na nepravilnosti v zdravstvu

Ljubljana, 4. novembra - Ena izmed najbolj perečih tem, ki se ji ne moreta izogniti niti predsedniška kandidata, je v zadnjem obdobju gotovo področje zdravstva. Po oceni Boruta Pahorja je stanje na tem področju zares zaskrbljujoče, najbolj pa pogreša ureditev zdravstvenega zavarovanja. Za Marjana Šarca stanje ni tako zelo slabo, treba pa bi bilo izboljšati organizacijo.

Ljubljana.
Zdravniki, zdravstvo, zdravstveni delavci.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V zdravniških vrstah pričakujejo, da bo predsednik republike, četudi nima izvršilne moči, s svojim mnenjem pokazal na nepravilnosti in opozoril na težave v zdravstvu. Predsednica Zdravniške zbornice Slovenije Zdenka Čebašek Travnik tako tudi pričakuje, da bo predsednik kdaj obiskal zdravniško zbornico in iz prve roke izvedel, v čem so glavne težave zdravstva.

Tudi po mnenju predsednika sindikata Fides Konrada Kuštrina se mora predsednik, kot je dejal za STA, zelo jasno oglasiti v primerih, kjer "stvari očitno ne funkcionirajo".

Za Pahorja neurejeno zdravstvo večja nevarnost kot bančna luknja, za Šarca stanje ni tako zelo slabo

Predsedniška kandidata imata glede razmer v zdravstvu nekoliko različna stališča, prav tako imata različne poglede, kje so največje težave in kaj bi bilo treba za izboljšanje stanja storiti.

Da je stanje zaskrbljujoče, je prepričan Pahor, ki je, kot je spomnil v pogovoru za STA, že ob prevzemu predsedniške funkcije opozoril, da neurejeno zdravstvo predstavlja večjo nevarnost za slovensko družbo kot bančna luknja. "Ne gre samo za finance, gre predvsem in najprej za celotno organiziranost, za koncept, ki se ni spremenil 20 let in tudi ni znakov, da se bo bistveno spremenil v naslednjih," je dejal.

Pahor sicer v osnovi podpira novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, saj se mu zdi, da predstavlja korak naprej, čeprav je nekaj stvari v njem slabo rešenih. Kar res pogreša, pa je ureditev zdravstvenega zavarovanja. "Zavarovanje je ena od tistih stvari, ki so bistvene, ključne, čeprav niso edine, so srce celotnega organizma," je poudaril. Z ureditvijo tega področja bi po njegovem mnenju naredili velik korak naprej.

Obenem svari, da "če ne bomo naredili sistema na osnovi solidarnosti bolj konkurenčnega, nam bodo zdravniki in zdravstveno osebje uhajali v tujino in na koncu nam bodo v tujino bežali tudi bolniki".

Po mnenju Pahorjevega protikandidata Šarca pa stanje slovenskega zdravstva ni tako zelo slabo. Bi se pa dalo z drugačno politiko še marsikaj rešiti, je prepričan. Meni, da bi bilo treba najprej spremeniti zakonodajo na področju nabav, tako da se medicinska oprema ne bi več kupovala prek posrednikov, pač pa neposredno na trgu.

Prav tako je treba po njegovem mnenju čim bolj "forsirati javno zdravstvo", koncesije pa podeljevati le tam, kjer ne gre drugače. "Bistvo vsega je boljša organiziranost. Treba je dati prave ljudi na prava mesta, imeti pravilno organiziranost in denar usmeriti tja, kjer bo učinek," je dejal v pogovoru za STA.

Šarec je spomnil še na dopolnilno zdravstveno zavarovanje, ki je po njegovih besedah postalo skoraj obvezno. "Te anomalije je treba odstraniti, pa bo zadeva drugačna," je prepričan Šarec.

Šarec bi Kolar Celarčevo odstavil, Pahor se ne želi vtikati v pristojnosti predsednika vlade

STA je kandidata tudi povprašala, ali ima ministrica za zdravje Milojka Kolar Celarc njuno podporo. Šarec je spomnil na svoj "dvoboj" z njo v času reorganizacije nujne medicinske pomoči. Če bi bil sam premier, bi ministrico, kot je pojasnil, odstavil že takrat.

Pahor pa se o tem ni želel opredeliti, saj se, kot je dejal, kot predsednik republike ne bo vtikal v stvari, ki so v jasni pristojnosti predsednika vlade. Ta je namreč edini odgovoren, da usmerja in odgovarja za delo ministrov, je dejal.

KANDIDATA SMO VPRAŠALI ŠE:

Ali podpirate novelo zakona o zdravstveni dejavnosti, ki ji grozi referendum? Se boste vključili v kampanjo, če bo?

Pahor: Podpiram, bi se pa sicer zavzel za podaljšanje veljavnosti koncesij s 15 na 30 let. V kampanjo se ne bom vključil, bom pa jasno povedal svoje stališče.

Šarec: Podpiram. V kampanjo se ne bom vključil, ker mora biti referendum stvar civilne družbe, ne politike.

Ali podpirate možnost zdravnikov, da bi lahko napredovali neomejeno po plačni lestvici navzgor?

Pahor: To ne more biti rešitev samo za zdravnike, vse poklicne skupine morajo biti obravnavane enakopravno.

Šarec: Vedno govorimo samo o zdravnikih, pozabljamo pa na drugo osebje v zdravstvu. Sistem plač v zdravstvu je treba urejati celovito. Parcialno urejanje plač se ni izkazalo za učinkovito rešitev.

Bi morali možnost stavke zdravnikov bolj omejiti (kot denimo policistom, vojakom)?

Pahor: Ne.

Šarec: Ne.

Ali podpirate obvezno cepljenje in sankcije za tiste, ki tega ne upoštevajo in s tem ogrožajo javno zdravje?

Pahor: Podpiram obvezno cepljenje.

Šarec: Da.

Ste za ukinitev dopolnilnega zdravstvenega zavarovanja?

Pahor: Da, vendar je vprašanje treba presojati v okviru celotne reforme zdravstvenega zavarovanja.

Šarec: V taki obliki zagotovo, saj je na nek način dopolnilno zdravstveno zavarovanje že obvezno. Zagovarjam samo en tip obveznega zdravstvenega zavarovanja, kjer se jasno opredeli pravice iz zdravstvene košarice, ki pa jih ne smemo zmanjševati, kvečjemu bi jih morali povečati.

mo/moz
© STA, 2017