Predsednica republike danes na obisku na avstrijskem Koroškem

Celovec, 16. maja - Predsednica republike Nataša Pirc Musar bo danes na delovnem obisku na avstrijskem Koroškem. Po napovedih se bo sešla s predstavniki slovenske manjšine in koroškim glavarjem Petrom Kaiserjem, obiskala pa bo tudi dve slovenski šoli in se sešla s podjetniki.

Brdo pri Kranju.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Foto: Boštjan Podlogar/STA
Arhiv STA

V Celovcu bo obiskala Dvojezično trgovsko akademijo in Slovensko gimnazijo, kjer bo imela pogovor z dijaki. Drevi se bo udeležila tudi slavnostne akademije Slovenske gimnazije.

S predstavniki slovenske skupnosti v Avstriji se bo predsednica Pirc Musar sešla na delovnem kosilu. Predstavniki manjšine že dlje časa opozarjajo na pomanjkljivo izvajanje njihovih pravic v Avstriji, ki jim jih sicer zagotavlja 7. člen Avstrijske državne pogodbe (ADP). Med drugim izpostavljajo potrebo po ureditvi rabe slovenščine v šolstvu, sodstvu in upravi.

V Celovcu se bo predsednica ločeno srečala tudi s koroškim politikom Karlom Smollejem, ki je letos prejel Tischlerjevo nagrado za dolgoletno politično delovanje na zvezni in deželni ravni v Avstriji ter za izredne dosežke v prid slovenski skupnosti na Koroškem.

Srečala se bo še s koroškim deželnim glavarjem Petrom Kaiserjem. Ta se je konec aprila na Brdu pri Kranju udeležil zasedanja Skupnega odbora Slovenija - Koroška, po katerem so izpostavili krepitev sodelovanja na številnih področjih.

V sklopu obiska bo predsednica v Rudi blizu Velikovca popoldne imela tudi pogovor s podjetniki na avstrijskem Koroškem in obiskala podjetje Urbas Machinenfabrik.

mc/set
© STA, 2024