Arčon na obisku pri slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem

Celovec, 15. aprila - Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon bo danes v Selah in Dobrli vasi začel dvodnevni obisk pri slovenski manjšini na avstrijskem Koroškem. Med obiskom, ki ga bo sklenil v torek v Celovcu, se bo seznanil z dejavnostmi in izzivi organizacij manjšine na športnem, kulturnem in izobraževalnem področju.

Ljubljana.
Minister za Slovence v zamejstvu in po svetu Matej Arčon.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Spremljala ga bo državna sekretarka na uradu vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Vesna Humar, so sporočili iz urada.

V Selah si bo minister danes ogledal športni park ob vznožju Košute in športno igrišče na Šajdi ter se srečal s predstavniki Športnega društva DSG Sele Zell, se sestal s predstavniki Interesne skupnosti selskih kmetov ter si ogledal njihov gospodarski center.

V nadaljevanju bodo ministru v Farnem domu svoje aktivnosti predstavili predstavniki katoliškega prosvetnega društva Planina Sele in pevskega društva Sele. Obiskal bo Ljudsko šolo Sele, ministra pa bo sprejel tudi župan, koroški Slovenec Heribert Kulmesch.

Popoldne bo ministra pot vodila v Dobrlo vas, kjer bo obiskal večjezični zasebni otroški vrtec Mavrica in se srečal s podjetnikom Stefanom Sienčnikom, ki mu bo predstavil dejavnosti, ki jih izvajajo v okviru Campusa Ad Fontes. Obiskal bo tudi Slovensko prosvetno društvo Srce v slovenskem kulturnem domu, kjer mu bodo ob aktivnostih društva predstavili tudi delovanje delovne skupnosti zasebnih dvo- in večjezičnih vrtcev.

Drugi dan se bo minister mudil v Celovcu, kjer se jima bo z državno sekretarko Humar pridružil slovenski generalni konzul Anton Novak. Obiskali bodo Mladinski dom, Slovensko študijsko knjižnico Celovec, Slovenski znanstveni inštitut, otroški vrtec Sonce, Varstvo ABCČ ter Košarkarski šolski klub KOŠ. Obisk bodo sklenili s srečanjem s predstavniki Slovenskega atletskega kluba.

Minister na obisk prihaja po tem, ko so predstavniki organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem v Evropskem parlamentu pred tednom dni predstavili peticijo o pomanjkljivem izvajanju manjšinskih pravic v Avstriji.

Predstavnike manjšinskih organizacij je zunanja ministrica Tanja Fajon v petek sprejela v Ljubljani.

vr/akt
© STA, 2024