NSKS ob predstavitvi poročila o manjšini pozval k analizi zavez iz avstrijske državne pogodbe

Celovec, 10. julija - Pristojni odbor koroškega deželnega zbora se je danes v Celovcu seznanil z letnim poročilom o položaju slovenske manjšine. Seje se je udeležil tudi predsednik Narodnega sveta koroških Slovencev (NSKS) Valentin Inzko, ki je do poročila kritičen. Pred prihajajočo 70. obletnico podpisa avstrijske državne pogodbe poziva k analizi zavez Dunaja.

Maribor, Alma Mater Europaea.
Diplomat in predstavnik koroških Slovencev ob osamosvojitvi Valentin Inzko.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

O poročilu, ki ga je glavar Koroške Peter Kaiser junija predstavil deželni vladi, je danes razpravljal odbor deželnega zbora, pristojen za manjšinska vprašanja, kjer je svoje videnje predstavil tudi Inzko, so sporočili iz NSKS, ene izmed osrednjih organizacij slovenske skupnosti v Avstriji.

Inzko je uvodoma poudaril, da se NSKS strinja z vsemi točkami stališča društva Slovenskih koroških pravnikov. Slednje je v svojem odzivu kritiziralo predvsem termin objave poročila in pa, da je nekritično napisano. "To poročilo nastaja tako rekoč brez diskusije s predstavniškimi organizacijami koroških Slovencev," je pred nekaj tedni dejal predsednik društva Rudi Vouk, ki je poudaril, da se Slovenci na avstrijskem Koroškem še naprej spopadajo s težavami pri možnosti rabe slovenščine.

Inzko je danes v Celovcu poudaril, da letošnje poročilo ne bi smelo biti rutinsko, saj da se bliža okrogla obletnica avstrijske državne pogodbe, ki je bila podpisana maja leta 1955. Ker ta mednarodna pogodba ureja tudi področje manjšin, Inzko meni, da je zdaj pravi čas, da skupnost z deželo in državo opravi temeljito analizo odprtih vprašanj in uresničenih oz. neuresničenih zavez.

Dunaj po prepričanju NSKS še vedno namreč ni izpolnil zavez s področja rabe slovenščine v pravosodju in glede namestitev dvojezičnih krajevnih tabel.

Do poročila je bila pred tedni kritična tudi koroška Slovenka in poslanka Zelenih v avstrijskem parlamentu Olga Voglauer, ki je v izjavi po predstavitvi opozorila, da se potrebe za krepitev večjezičnosti le deloma upoštevajo.

akt/lkr
© STA, 2024