Andrina Mračnikar z novim filmom Mila Marija

Celovec, 6. februarja - Na avstrijskem Koroškem in v Sloveniji bo jeseni in pozimi potekalo snemanje novega filma Andrine Mračnikar Mila Marija. Za snemanje film sta moči združila dunajska produkcijska hiša Amorur Fou in Vertigo film iz Ljubljane. Film Mila Marija bo pripovedoval zgodovino koroško-slovenske družine med letoma 1932 in 1950.

Ljubljana, Kinodvor.
Režiserka Andrina Mračnikar.
Foto: Katja Kodba/STA
Arhiv STA

Po napovedih se bo film osredinil na obdobje druge svetovne vojne in odporniški boj.

Mračnikar se med drugim podpisuje pod celovečerni dokumentarni film Izginjanje, ki govori o izginjanju slovenskega jezika na avstrijske Koroškem ter zgodovini preganjanja in diskriminaciji koroških Slovencev v zadnjem stoletju.

Zgodovinsko dogajanje koroških Slovencev je v filmu prikazano prek pogovorov z več družinskimi člani režiserke, ki osvetljujejo različne oblike preganjanja, poniževanja in zastraševanja, film pa je obogaten še z družinskimi fotografijami, odlomki iz preteklih režiserkinih filmov in arhivskimi posnetki različnih prelomnih dogodkov v zgodovini avstrijske Koroške.

Film avstrijsko-slovenske koprodukcije je bil v Avstriji dobro sprejet. Med drugim je leta 2022 prejel nagrado občinstva na festivalu avstrijskega filma Diagonale v Gradcu in vesno za posebne dosežke na 25. Festivalu slovenskega filma. Mračnikar je tudi prejela nagrado Štigličev pogled za izjemno režijo.

Andrina Mračnikar se je rodila leta 1981 v avstrijskem Halleinu. Odraščala je v Ljubljani, Celovcu in Hodišah. Študirala je umetnostno zgodovino na Dunaju, režijo na ljubljanski AGRFT ter režijo, scenaristiko in dramaturgijo na Dunajski filmski akademiji.

O koroških Slovencih in nacionalsocializmu govorita govorita tudi njen kratki dokumentarni film Andri 1924-1944 in dokumentarni celovečerni film Korošec govori nemško.

mlj/tv
© STA, 2024