Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Pahor pred obletnico koroškega plebiscita s predstavniki slovenske manjšine v Avstriji

Ljubljana, 8. oktobra - Predsednik republike Borut Pahor je danes pred obletnico koroškega plebiscita sprejel predstavnike slovenskih manjšinskih organizacij v Avstriji. Po oceni udeležencev pogovora se je vzdušje na avstrijskem Koroškem izboljšalo, a ostaja še veliko izzivov, ki so povezani z uveljavljanjem dejanske dvojezičnosti, so sporočili z urada predsednika.

Ljubljana, predsedniška palača.
Predsednik republike Borut Pahor jena delovni pogovor sprejel predstavnike slovenske narodne skupnosti v Avstriji.
Foto: Tamino Petelinšek/STA

Pahor je poudaril, da si bo še naprej prizadeval za kar najboljše odnose med državama in z avstrijskim predsednikom Alexandrom Van der Bellnom, saj se v ugodnejšem ozračju doseže večji napredek tudi za položaj manjšine.

Ob tem je spomnil na novico o sprejemu odloka italijanske vlade glede vračanja Narodnega doma v Trstu slovenski narodni skupnosti, do česar je prišlo tako zaradi odličnih odnosov med državama kot tudi po zaslugi enotnega nastopa manjšinskih organizacij ter izrazil upanje, da bo tudi slovenska skupnost v Avstriji v ključnih izzivih nastopila enotneje.

To je bilo tretje srečanje predsednika Pahorja v razširjenem formatu, ki ga predstavniki manjšine pozdravljajo in želijo posvetovanja na tak način nadaljevati tudi nadalje.

Srečanje so organizirali pred obletnico koroškega plebiscita, 10. oktobra in leto dni po pomembni obeležitvi 100. obletnice plebiscita, ki sta se je prvič skupaj udeležila predsednika Slovenije in Avstrije.

set/ms
© STA, 2021