V Celovcu so se spomnili 30-letnice samostojnosti Slovenije

Celovec, 30. junija - V Celovcu so se danes rojaki z več dogodki spomnili dogajanja pred 30 leti in 30-letnice samostojnosti Slovenije. Na okrogli mizi in uvodnih govorih so sogovorniki spregovorili o svojih spominih iz časov osamosvajanja in kako so dogajanje občutili na avstrijsko-slovenski meji.

Ljubljana.
Prvi predsednik slovenske vlade Lojze Peterle.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

Na okrogli mizi o dogodkih pred 30 leti v organizaciji več slovenskih manjšinskih organizacij na avstrijskem Koroškem in slovenskega generalnega konzulata v Celovcu, je med drugim predsednik prve slovenske vlade Lojze Peterle izpostavil dolgoročne dobre priprave, ki so uspešno zaokrožile sanje Slovencev - od taborskih gibanj, prek majske deklaracije do vojnega in povojnega časa do uresničitve v ugodnem zgodovinskem trenutku, so sporočili iz Krščanske kulturne zveze.

Peterle je poudaril tudi dobro sosedstvo do avstrijskih deželnih in občinskih politikov v tistem času in o potrebnih povezavah po vsej Evropi. Prepričan je tudi, da je bilo dolgoročno za uspešno pot Slovenije po osamosvojitvi merodajno priznanje drugih držav in dober odnos do sosednih držav.

Raimund Grilc pa je spregovoril iz vidika tedanjega župana mestne občine Pliberk in predstavil stanje v obmejnem kraju.

Na okrogli mizi sta sodelovala še prvi pripadnik koroških Slovencev, izvoljen v avstrijski zvezni parlament, Karel Smolle ter vodja sektorja za Slovence v zamejstvu urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu Rudi Merljak.

Predsednik zbora narodnih predstavnikov pri Narodnem svetu koroških Slovencev Nanti Olip je danes izkoristil priložnost in čestital Sloveniji ob obletnici. Generalni konzul Anton Novak pa je izpostavil razvoj Slovenije od osamosvojitve do do predsedovanja v Evropski uniji.

V Celovcu so ob tem danes odprli tudi razstavo fotografij o vojni v Sloveniji 1991 avtorja Marjana Fere.

set/mlj
© STA, 2021