Urad za Slovence v zamejstvu pozdravlja podvojitev sredstev za avstrijske manjšine

Ljubljana, 8. oktobra - Urad vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu je danes v odzivu za STA poudaril, da z velikim zadovoljstvom sprejemajo novico o odločitvi avstrijske zvezne vlade o podvojitvi sredstev za avtohtone narodne skupnosti v Avstriji. Hkrati so v uradu izrazili obžalovanje, da je 7. člen avstrijske državne pogodbe še vedno neizpolnjen.

V uradu tudi pričakujejo, da bo sledila sistemska ureditev pravic manjšin.

"V dneh, ko mineva sto let od koroškega plebiscita, žal ugotavljamo, da obljube koroškega deželnega zbora, dane koroškim Slovencem tik pred plebiscitom (še vedno) niso bile izpolnjene. Prav tako ostaja neizpolnjen 7. člen avstrijske državne pogodbe iz leta 1955, ki zagotavlja pravice Slovencem na avstrijskem Koroškem in Štajerskem," so opozorili.

Ob tem so v uradu spomnili, da je bilo zadnje povišanja podpor narodnim skupnostim v Avstriji leta 1995, kar je ob inflaciji pomenilo veliko nazadovanje podpore v preteklih dveh desetletjih in pol, kar je že ogrožalo obstoj manjšinskih struktur.

Podvojena podpora bo po oceni urada omogočala, da bodo narodnostne organizacije svoje dejavnosti lahko usmerile v vse ključne sfere življenja, ki opredeljujejo identiteto - učenje jezika, ohranjanje kulture in razvoj novih kulturnih dejavnosti, podpora gospodarski dejavnosti, ki bo mlade ohranjanja na avtohtonem poselitvenem območju.

V uradu so še opozorili, da se je število koroških Slovencev posledično v preteklih stotih letih drastično zmanjšalo, odločitev aktualne vlade za podvojitev podpor pa je korak v pravo smer.

"Sedanja avstrijska vlada v koalicijski pogodbi daje konkretne obljube za narodne skupnosti, večje kot katerakoli vlada do sedaj. Le takšni, manjšini (in vsem avstrijskim manjšinam) naklonjeni ukrepi bodo omogočili ublažitev asimilacije, pa tudi nove razvojne perspektive, ki bodo narodnim skupnostim omogočile ohranitev in razvoj. Želimo in pričakujemo, da bo temu pozitivnemu dejanju sledila tudi sistemska ureditev pravic manjšin," so sporočili iz urada.

mlj/mc
© STA, 2020