Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč
Soška fronta

12 soških bitk

Legenda: Čedad (Cividale del Friuli), Devin (Duino), Devin-Nabrežina (Duino-Aurisina), Gorica (Gorizia), Gradež (Grado), Gradišče (Gradisca d'Isonzo), Milje (Muggia), Tolmeč (Tolmezzo), Trbiž (Tarvisio), Tržič (Monfalcone), Videm (Udine), Krmin (Cormons), Beljak (Villach), Borovlje (Ferlach), Celovec (Klagenfurt), Dobrla vas (Ebendorf), Lipnica (Leibnitz), Podklošter (Arnoldstein), Trst (Trieste)

Video

Foto

Soška fronta

Slovenija 27.5.2017 7:12

Rahten: Majniška deklaracija je bila pomemben izraz slovenske narodne samozavesti

V avstrijskem državnem zboru na Dunaju so 30. maja 1917 prebrali majniško deklaracijo, politično izjavo poslancev Jugoslovanskega kluba za združitev Južnih Slovanov v monarhiji v avtonomno enoto. Kot je v pogovoru za STA ocenil zgodovinar in slovenski veleposlanik na Dunaju Andrej Rahten, gre za pomemben izraz slovenske narodne samozavesti.

Slovenija 18.5.2017 14:08

Podpisali pismo podpore za vpis Poti miru na Unescov seznam

Ob robu današnje seje sveta severnoprimorske regije so župani severnoprimorskih in nekaterih drugih občin ter Slovenskih železnic podpisali pismo podpore in sodelovanja pri pripravi serijske nominacije za vpis Pot miru od Alp do Jadrana - dediščina 1. svetovne vojne na UNESCO seznam svetovne dediščine.

Slovenija 13.5.2017 13:30

V Tolminu ob obletnici prve svetovne vojne pozivi k miru

Pred nemško kostnico pri Tolminu so se s spominsko slovesnostjo poklonili stoti obletnici bojev na soški fronti. Slovesnost, ki jo je priredila nemška komisija za vojna grobišča, je povezala predstavnike večine narodov, ki so se bojevali v Posočju, potekala pa je v znamenju spomina na številne žrtve tedanje morije ter pozivov k miru in sožitju.

Slovenija 10.5.2017 0:40

Stoletje od zadnjih italijanskih ofenziv na soški fronti in čudeža pri Kobaridu

Pred sto leti je italijanska vojska sprožila 10. in 11. ofenzivo na soški fronti, svoji zadnji v tem krvavem spopadu prve svetovne vojne. Oktobra 1917 je sledil 'čudež pri Kobaridu', prva ofenziva avstro-ogrske strani, s katero se je ta doslej največji spopad na gorskem območju v zgodovini človeštva in največji na slovenskem ozemlju tudi končal.