Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč
Soška fronta

12 soških bitk

Legenda: Čedad (Cividale del Friuli), Devin (Duino), Devin-Nabrežina (Duino-Aurisina), Gorica (Gorizia), Gradež (Grado), Gradišče (Gradisca d'Isonzo), Milje (Muggia), Tolmeč (Tolmezzo), Trbiž (Tarvisio), Tržič (Monfalcone), Videm (Udine), Krmin (Cormons), Beljak (Villach), Borovlje (Ferlach), Celovec (Klagenfurt), Dobrla vas (Ebendorf), Lipnica (Leibnitz), Podklošter (Arnoldstein), Trst (Trieste)

Video

Foto

Soška fronta

Slovenija 12.11.2017 6:00

Na Goriškem pripravili tek v spomin na konec soške fronte

Ob 100-letnici konca bojev na goriških vrhovih so na Goriškem pripravili gorski tek "Tek treh vrhov - Corsa delle tre cime", na katerem pričakujejo mednarodno udeležbo. Tek bo povezal tri vrhove, Sabotin, Sveto Goro in Škabrijel, ter simbolno dve mesti, Novo Gorico in Gorico.

Slovenija 11.11.2017 8:00

Pohodniki danes na pot spomina na Krn

Letošnji Pohod spomina na Krn, ki ga pripravljajo že 18. zapored, bo imel še posebno zgodovinsko težo, saj bo organiziran ob obletnici konca soške fronte. Na pohodu in slovesnosti ob Krnskem jezeru pričakujejo okrog 1000 ljudi, je za STA povedal predsednik organizacijskega odbora Danijel Krivec.

Slovenija 29.10.2017 6:56

V Bovcu komemorativna slovesnost v spomin na žrtve plinskega napada

Ob spominu na grozote prve svetovne vojne letos mineva tudi 100 let od najhujše tragedije na soški fronti, ko so v Bovcu prvič uporabili bojni plin fosgen, ki je terjal na stotine žrtev. Ob stoletnici plinskega napada bosta Občina Bovec in Društvo 1313 danes ob 15. uri pripravila komemoracijo pri vhodu v rov ob cesti Bovec-Čezsoča.

Slovenija 24.10.2017 17:54

Tisočkilometrski tek madžarskih vojakov ob obletnici preboja pri Kobaridu

Ob celotni bojni črti nekdanje soške fronte se danes spominjajo preboja pri Kobaridu, ki je pomenil konec krvave morije na slovenskih tleh. V Kobaridu so pravkar sprejeli tekače, madžarske vojake, ki so pretekli celotno pot iz Budimpešte, na krajših postankih pa so se ob spominskih obeležjih poklonili mrtvim med prvo svetovno vojno.

svet 24.10.2017 13:19

Tudi v Italiji se spominjajo čudeža pri Kobaridu

Italijanska vojska je danes obeležila stoto obletnico začetka 12. soške bitke, znane kot čudež pri Kobaridu, ki se je v zgodovino zaradi poraza italijanske vojske vpisala tudi kot veliko italijansko ponižanje. Načelnik generalštaba italijanske vojske, general Danilo Errico je pred spomenik na sedežu generalštaba v Rimu položil venec.

Slovenija 24.10.2017 12:47

Prižig svečk uvod v spominski dan ob stoletnici konca soške fronte

S prižigom svečk so danes na izbranih lokacijah prve svetovne vojne in drugih točkah ob nekdanji soški fronti začeli spominski dan na dogodke pred natanko sto leti, ko so avstro-ogrske sile ob pomoči nemških po poltretjem letu bojev sprožile odločilno ofenzivo, ki je prinesla uspešen preboj, poraz italijanskih sil in s tem konec soške fronte.