Soška fronta

12 soških bitk

Legenda: Čedad (Cividale del Friuli), Devin (Duino), Devin-Nabrežina (Duino-Aurisina), Gorica (Gorizia), Gradež (Grado), Gradišče (Gradisca d'Isonzo), Milje (Muggia), Tolmeč (Tolmezzo), Trbiž (Tarvisio), Tržič (Monfalcone), Videm (Udine), Krmin (Cormons), Beljak (Villach), Borovlje (Ferlach), Celovec (Klagenfurt), Dobrla vas (Ebendorf), Lipnica (Leibnitz), Podklošter (Arnoldstein), Trst (Trieste)

Video

Foto

Soška fronta

Slovenija 2.11.2021 18:45

Svoj spomenik dobili padli madžarski vojaki na soški fronti

Na Prevali nad Novo Gorico so danes odkrili spomenik padlim madžarskim vojakom na soški fronti. Slavnostna govornika na prireditvi sta bila ministra za obrambo Slovenije in Madžarske, Matej Tonin in Tibor Benko. Oba sta poudarila pomen spominjanja in skrbi za spominska obeležja ter miru.

svet 29.10.2020 16:38

V Doberdobu so se poklonili padlim na soški fronti

V občinskem parku v Doberdobu pred spomenikom slovenskim vojakom na soškem bojišču med letoma 1915 in 1917 so popoldne pripravili priložnostno protokolarno slovesnost. Sovpadala je s četrto obletnico odkritja prvega spomenika slovenskim vojakom na goriškem Krasu in tradicionalno mirovno pobudo Prižgimo luč za mir.

Slovenija 26.11.2019 16:19

Pot miru od Alp do Jadrana tudi priložnost za turistični razvoj

Doslej urejene točke in celotna Pot miru so zelo obiskani, večja prepoznavnost pa bi prinesla nove turistične priložnosti. Dolgoročen cilj pa je vpis Poti miru na seznam kulturne dediščine pri Unescu, za kar že potekajo aktivnosti, je ob robu današnje čezmejne konference (Za)kaj je pot miru? za STA povedala vodja Fundacije poti miru Maša Klavora.

svet 11.11.2019 13:51

Pred 101 letom se je končala prva svetovna vojna

Pred 101 letom se je s podpisom premirja končala prva svetovna vojna, ki je zahtevala na milijone življenj. Mirovna pogodba je bila podpisana pol leta kasneje, 28. junija 1919, v Versaillesu.

svet 8.9.2019 9:12

Mineva sto let od senžermenske mirovne pogodbe

Pred sto leti, 10. septembra 1919, so v prvi svetovi vojni poražena Avstrija in zmagovalne sile antante podpisale senžermensko mirovno pogodbo. Avstrija je s pogodbo potrdila razpad Avstro-Ogrske monarhije in priznala nove države Madžarsko, Češkoslovaško, Poljsko ter Kraljevino Srbov, Hrvatov in Slovencev.