Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč
Soška fronta

12 soških bitk

Legenda: Čedad (Cividale del Friuli), Devin (Duino), Devin-Nabrežina (Duino-Aurisina), Gorica (Gorizia), Gradež (Grado), Gradišče (Gradisca d'Isonzo), Milje (Muggia), Tolmeč (Tolmezzo), Trbiž (Tarvisio), Tržič (Monfalcone), Videm (Udine), Krmin (Cormons), Beljak (Villach), Borovlje (Ferlach), Celovec (Klagenfurt), Dobrla vas (Ebendorf), Lipnica (Leibnitz), Podklošter (Arnoldstein), Trst (Trieste)

Video

Foto

Soška fronta

Slovenija 18.5.2017 14:08

Podpisali pismo podpore za vpis Poti miru na Unescov seznam

Ob robu današnje seje sveta severnoprimorske regije so župani severnoprimorskih in nekaterih drugih občin ter Slovenskih železnic podpisali pismo podpore in sodelovanja pri pripravi serijske nominacije za vpis Pot miru od Alp do Jadrana - dediščina 1. svetovne vojne na UNESCO seznam svetovne dediščine.

Slovenija 13.5.2017 13:30

V Tolminu ob obletnici prve svetovne vojne pozivi k miru

Pred nemško kostnico pri Tolminu so se s spominsko slovesnostjo poklonili stoti obletnici bojev na soški fronti. Slovesnost, ki jo je priredila nemška komisija za vojna grobišča, je povezala predstavnike večine narodov, ki so se bojevali v Posočju, potekala pa je v znamenju spomina na številne žrtve tedanje morije ter pozivov k miru in sožitju.

Slovenija 10.5.2017 0:40

Stoletje od zadnjih italijanskih ofenziv na soški fronti in čudeža pri Kobaridu

Pred sto leti je italijanska vojska sprožila 10. in 11. ofenzivo na soški fronti, svoji zadnji v tem krvavem spopadu prve svetovne vojne. Oktobra 1917 je sledil 'čudež pri Kobaridu', prva ofenziva avstro-ogrske strani, s katero se je ta doslej največji spopad na gorskem območju v zgodovini človeštva in največji na slovenskem ozemlju tudi končal.

Slovenija 10.5.2017 0:40

Soška fronta in njenih 12 bitk (kronologija)

Soška fronta, prizorišče največjega spopada na gorskem območju v zgodovini človeštva in največji spopad na slovenskem ozemlju sploh, se je začela leta 1915, ko je Italija takratni Avstro-Ogrski napovedala vojno. Sledilo je 12 krvavih bitk, fronta pa je trajala skoraj poltretje leto in se je sklenila pred 100 leti, oktobra 1917.

Slovenija 10.5.2017 0:40

Vojaški orkestri bodo igrali v spomin na konec soške fronte

V spomin na soško fronto, ki se je s krvavimi ofenzivami končala pred stotimi leti, bodo letos potekale številne prireditve. Osrednji dogodek bo julijski mednarodni koncert vojaških orkestrov v Kobaridu, ki se ga bodo udeležili tudi visoki predstavniki več držav. Zanimiva bo tudi uprizoritev bitke na Kolovratu, predvidena v septembru.

Slovenija 10.5.2017 0:40

Tudi letos v spomin na soško fronto vrsta dogodkov (seznam)

V spomin na soško fronto, na kateri so pred stotimi leti potekali zadnje odločilne in izjemno krvave bitke, bodo tudi letos potekali številni dogodki - od spominskih pohodov, predavanj in razstav do uprizoritve bitke in skupnega koncerta vojaških orkestrov. Sledi izbor nekaterih dogodkov.