Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč
Soška fronta

12 soških bitk

Legenda: Čedad (Cividale del Friuli), Devin (Duino), Devin-Nabrežina (Duino-Aurisina), Gorica (Gorizia), Gradež (Grado), Gradišče (Gradisca d'Isonzo), Milje (Muggia), Tolmeč (Tolmezzo), Trbiž (Tarvisio), Tržič (Monfalcone), Videm (Udine), Krmin (Cormons), Beljak (Villach), Borovlje (Ferlach), Celovec (Klagenfurt), Dobrla vas (Ebendorf), Lipnica (Leibnitz), Podklošter (Arnoldstein), Trst (Trieste)

Video

Foto

Soška fronta

Slovenija 20.10.2017 6:00

Stoletje od "čudežnega" konca soške fronte

Pred sto leti, 24. oktobra 1917, so avstro-ogrske sile ob pomoči nemških po skoraj poltretjem letu krvavih bojev na soški fronti sprožile odločilno ofenzivo, ki je prinesla preboj, popoln poraz italijanskih sil in s tem konec soške fronte. Spopad je dobil ime čudež pri Kobaridu, ker snovalci bitke niso pričakovali, da bo tako zelo uspešna.

Slovenija 20.10.2017 6:00

Ob 100. obletnici preboja pri Kobaridu številne prireditve

Ob 100. obletnici preboja pri Kobaridu na soški fronti bodo 24. oktobra vzdolž območja, kjer je med prvo svetovno vojno tekla soška fronta, pripravili več prireditev v spomin na čas, ko je bliskovita vojaška operacija avstro-ogrskih in neških sil prinesla zmago nad Italijani in s tem konec bojev na tej fronti.

Slovenija 20.10.2017 6:00

Priprave na 12. soško bitko ali Zvestoba v orožju

Priprave na prvo in hkrati zadnjo ofenzivo avstro-ogrske in nemške vojske na soški fronti so poimenovali Zvestoba v orožju (Waffentreue). Ključno vlogo v pripravah na operacijo sta imela nemška generala Erich Friedrich Wilhelm Ludendorff, ki jo je tudi poimenoval, in Konrad Krafft von Dellmensingen.

Slovenija 20.10.2017 6:00

Nemška vojska za štab v času preboja pri Kobaridu izbrala Kranj

Nemška vojska, ki je ob koncu soške fronte priskočila na pomoč avstro-ogrski, si je za štab v tem času izbrala Kranj. Od tam so koordinirali celotno 12. soško bitko, za to lokacijo pa so se odločili, ker je bila na pol poti med bojiščem in zbirališči čet na različnih lokacijah po Gorenjski, na primer na Bledu, v Bohinju in Škofji Loki.

svet 20.10.2017 6:00

Italijanski vojski med soško fronto poveljevali iz Vidma

V času prve svetovne vojne je bil med italijanskimi mesti najbližje soški fronti Videm, saj je ležal le dobrih 20 kilometrov od meje z Avstro-Ogrsko. Prav zato ga je poveljnik italijanske vojske, general Luigi Cadorna, izbral za sedež vrhovnega poveljstva vojske.