Tudi letos v spomin na soško fronto vrsta dogodkov

V spomin na soško fronto, na kateri so pred stotimi leti potekali zadnje odločilne in izjemno krvave bitke, bodo tudi letos potekali številni dogodki - od spominskih pohodov, predavanj in razstav do uprizoritve bitke in skupnega koncerta vojaških orkestrov. Sledi izbor nekaterih dogodkov.

24. oktober; Kobarid

  • Skupna spominska slovesnost na trgu v Kobaridu.
  • Maša za vse padle ob 100-letnici bitke pri Kobaridu; cerkev sv. Antona nad Kobaridom.
  • Prižiganje sveč vzdolž nekdanje soške fronte na Poti miru od Alp do Jadrana.
  • Spominski tek madžarskih in slovenskih vojakov iz Budimpešte do Kobarida.
  • Spominski pohod nemških vojakov iz Tolmina do Kobarida.
  • Dan odprtih vrat Ustanove Fundacija Poti miru v Posočju

21. oktober 2017, Kobarid

Ob dnevu Kobariškega muzeja bodo odprli razstavo z naslovom Kobarid - Caporetto - Karfreit 1917, Muzej novejše zgodovine Slovenije in Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju pa bosta odprli Gostujočo razstavo z naslovom Kaj čudežnega je na vojni, v okviru katere si bo moč ogledati fotografije o preboju pri Kobaridu iz zbirke Muzeja novejše zgodovine Slovenije.

12.-13. oktober; Ljubljana

V Muzeju novejše zgodovine Slovenije bo potekala mednarodna konferenca z naslovom Od zmage do poraza, od poraza do zmage: avstrijsko-italijanska fronta od Kobarida do Vittoria Veneta.

17. september 2017; Kolovrat

Kobariški muzej in Kulturno društvo Triglav pripravljata uprizoritev bitke na Kolovratu.

avgust/september 2017

ZRC SAZU in Teološka fakulteta Univerze v Ljubljani pripravljata mednarodno konferenco o mirovnih pobudah med prvo svetovno vojno.

19. avgust 2017; Mrzli vrh

V organizaciji društva Peski 1915-1917 Tolmin bo pred kaverno z oltarjem iz leta 1917 na Mrzlem vrhu nad Tolminom potekala spominska slovesnost z mašo za padle v prvi svetovni vojni. Predviden je tudi kulturni program s slavnostnim govorom in polaganjem vencev.

16.-20. julij 2017; območje fronte, Modrejce

Zgodovinski vlak Isonzo Expresz bo na območje nekdanje soške fronte od Bovca do Doberdoba pripeljal okrog 400 Madžarov. V okviru obiska bo 16. julija na avstro-ogrskem vojaškem pokopališču Modrejce pri Tolminu potekala spominska slovesnost.

9. julij 2017; Kobarid

Nastop vojaških orkestrov iz več držav, ki ga v Kobaridu pod častnim pokroviteljstvom predsednika republike Boruta Pahorja prirejajo nacionalni odbor za obeleževanje 100-letnice prve svetovne vojne, ministrstvi za obrambo in za kulturo, Občina Kobarid, Kobariški muzej, Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju in Posoški razvojni center.

16. junij; Kobarid

Odprtje razstave z naslovom 1917 - Ženske na ulicah za kruh in narod, ki sta jo pripravila Oddelek za zgodovino Filozofske fakultete v Ljubljani in Ustanova Fundacija Poti miru v Posočju, ter razstave z naslovom Po vojnih sledeh dr. Franceta Koblarja s fotografskim aparatom, ki sta jo pripravila Andreja Koblar Perko in Andrej Perko.

26. maj; Hudi Log

Slavnostno odkritje spomenika vojakom bivšega 21. cesarsko-kraljevega pehotnega polka, ki so ga v Hudem Logu v občini Miren - Kostanjevica postavili Čehi.

12. in 13. maj; Tolmin, Kobarid

Skupna spominska slovesnost pred nemško kostnico v Tolminu ter polaganje vencev predstavnikov Nemčije, Avstrije, Madžarske in Slovenije pri nemški kostnici v Tolminu, pri avstro-ogrskem pokopališču Modrejce pri Tolminu in v italijanski kostnici v Kobaridu. Organizator je nemška zveza za vojna grobišča v sodelovanju z avstrijskimi, madžarskimi in slovenskimi partnerji.