Predsednica ob obisku Kamnika zagotovila pomoč prizadetim v neurju

Kamnik/Tacen, 6. avgusta - Predsednica republike Nataša Pirc Musar je ob obisku Kamnika zagotovila, da za odpravo katastrofalnih posledic ujme država daje na voljo vse resurse. Sama dobiva veliko klicev predsednikov drugih, ne le sosednjih držav, vse so pripravljene pomagati. Slovenija pričakuje tudi pomoč EU. Kot je dodala, prva pomoč v Slovenijo že prihaja.

Kamnik.
Predsednica republike Nataše Pirc Musar na obisku prizadetih lokacij v občini Kamnik ter srečanju s predstavniki gasilcev, civilne zaščite in lokalne skupnosti.
Foto: Nejc Šporin/UPRS

Kamnik.
Predsednica republike Nataše Pirc Musar na obisku prizadetih lokacij v občini Kamnik ter srečanju s predstavniki gasilcev, civilne zaščite in lokalne skupnosti.
Foto: Nejc Šporin/UPRS

Kamnik.
Izjava za medije predsednice republike Nataše Pirc Musar ob obisku prizadetih lokacij v občini Kamnik ter srečanju s predstavniki gasilcev, civilne zaščite in lokalne skupnosti.
Foto: STA

Ker so razmere hude, "zagotovo ne bo šlo čez noč, a na koncu bo Slovenija zmogla - zmogla s pomočjo nas, ki živimo tukaj, zmogla s pomočjo vseh, ki nam bodo pomagali iz tujine, tudi s finančnimi sredstvi znotraj Evropske unije", je poudarila predsednica.

Ob obisku prizadetih lokacij na območju Kamnika je dejala, da gre za kraje, na katere je tudi osebno navezana, saj gre za njen rojstni kraj, slike opustošenja pa so grozljive. Med drugim je popolnoma uničilo povsem novo poslopje gorske reševalne službe, je pojasnila.

"Odneslo jim je popolnoma vse," je dejala Pirc Musar in napovedala, da bo gorske reševalce sprejela v predsedniški palači na pogovor. Ob tem pa je menila, da je napočil čas, ko bo treba razmisliti tudi o tem, da bi gorska reševalna služba postala del javne službe in bi imeli nekaj profesionalnih gorskih reševalcev, podobno kot pri gasilcih, ostali pa bi delovali kot prostovoljci.

Kot je povedala, v teh dneh dobiva veliko klicev predsednikov drugih držav, vse so pripravljene pomagati. Danes sta se slišala tudi s srbskim predsednikom in poljskim premierjem. Prva pomoč pa v Slovenijo že prihaja.

V soboto sta o tem govorila s predsednikom vlade Robertom Golobom; dela se popis stvari, ki jih Slovenija ne more zagotovit sama, ta seznam pa naj bi bil pripravljen danes tekom dneva. "Vsi bomo napeli vse sile, tudi jaz sama osebno bom poklicala predsednike, da bodo pomagali s tisto najnujnejšo opremo, ki je v Sloveniji ni oziroma je že morda primanjkuje," je zagotovila.

Kamniški župan Matej Slapar je državo pozval, naj čim prej pristopi k pomoči in zagotovi sredstva za sanacijo, da bi lahko v doglednem času nazaj vzpostavili uničeno infrastrukturo in pomagali najbolj prizadetim. Od te infrastrukture je odvisno tudi marsikatero podjetje in delovna mesta, je dodal.

Ob izjemnem dežju so poplavili vsi pritoki Kamniške Bistrice, dolina Bistričice, dolina Tunjščice, dolina Črne in dolina Kamniške Bistrice. "Razmere so katastrofalne, dejansko so vasi in doline odrezane od sveta," je povedal Slapar. Po njegovih besedah so se v teh dolinah sprožili še plazovi, reke so odnašale vejevje in drevesa.

Župan je pojasnil, da škoda po prvih ocenah znaša vsaj 500 milijonov evrov, saj je uničena celotna infrastruktura po dolini Črna, dolini Kamniške Bistrice in tudi dolini Bistričice. Nekaj hiš je odneslo, nekatere so še ogrožene.

Ljudi iz najbolj ogroženih hiš so evakuirali s pomočjo helikopterja, nekaterim, ki so ostali v svojih domovih in so odrezani od sveta, pa skupaj z gasilskimi enotami in ostalimi pripadniki civilne zaščite dovažajo hrano in druge nujne življenjske potrebščine. Komunalno podjetje Kamnik je uspelo zagotoviti, da je sistem vodovoda vsaj toliko popravljen, da je voda v soboto že pritekla v Kamniku, v vmesnem času pa so z gasilskimi društvi organizirali odjemna mesta za pitno vodo. Elektro podjetje, ki oskrbuje območje, je naredilo vse, da je elektrika kar se da hitro prišla do domov, tistim, ki pa elektrike še vedno nimajo prišla, pa so zagotovili agregate, je navedel župan in se zahvalil vsem, ki pomagajo na terenu že od četrtka ponoči.

Predsednica republike je danes obiskala tudi Policijsko akademijo v Tacnu, kjer sta jo sprejela državna sekretarka na ministrstvu za notranje zadeve Tina Heferle in namestnik generalnega direktorja policije Robert Ferenc. Pogovarjala se je tudi z ljudmi, ki so tam poiskali zatočišče pred poplavami, so sporočili z ministrstva.

Kot so navedli, je bilo v Tacnu v teh dneh nastanjenih 38 oseb, ki so v Policijski akademiji prenočili. Več kot 70 osebam iz lokalnega okoliša so nudili pomoč pri začasnem umiku s poplavljenih območij. Pomagali so tudi pri reševanju živali.

Trenutno je v Tacnu nastanjenih še deset oseb. Drugi so, ko so bile ceste znova prevozne in njihove hiše varno dostopne, odšli reševat premoženje in se bodo vrnili zvečer, če ne bodo mogli prebivati na svojih domovih. Vse, ki bi potrebovali zatočišče v Policijski akademiji, pa pozivajo, da pokličejo na telefonsko številko 01 514 7005.

tz/bdo/bdo
© STA, 2023