Avstrijska obrambna ministrica obsodila objavo podmladka avstrijskih svobodnjakov

Ljubljana, 13. februarja - Avstrijska obrambna ministrica Klaudia Tanner je danes kot nedopustno označila objavo koroške veje podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so volivce pozvali, naj z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele. Pri tem je še poudarila, da so narodne skupnosti integralni del Avstrije.

Ljubljana, MORS.
Izjava za medije ministra za obrambo Marjana Šarca in avstrijske ministrice za obrambo Klaudie Tanner.
Foto: Nebojša Tejić/STA

"Želim poudariti, da miselnost, ki je bila predmet te objave, ne predstavlja uradne pozicije republike Avstrije. Močno in ostro zavračamo takšno miselnost, vsakršno izključevanje določenih narodnostnih skupnosti in tudi spodbujanje strahov za kakršnekoli politične namene," je dejala na skupni novinarski konferenci z obrambnim ministrom Marjanom Šarcem v Ljubljani.

Ob tem je narodne skupnosti označila za integralni del Avstrije. "Avstrija se bo še naprej odločno zavzemala za varovanje pravic, potreb in zahtev narodnih skupnosti in bo vedno jasno nastopila proti sovražnemu govoru ali zlorabi te teme za kakršnekoli politične ali volilne namene," je še dodala.

Koroška veja mladinske organizacije FPÖ je v torek pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem volivce pozvala, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo stranko SPÖ in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je kmalu po objavi dejal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da se tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ "skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta vselej bila del koroške identitete".

Slovensko zunanje ministrstvo je zaradi spletne objave podmladka v petek opravilo pogovor z veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer, ki se je v imenu uradnega Dunaja odločno distancirala od objave. Preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju pa je avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve tudi posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka FPÖ.

rpe/vb
© STA, 2023