Pirc Musar objavo podmladka avstrijskih svobodnjakov označila kot nedopustno

Ljubljana, 10. februarja - Predsednica Nataša Pirc Musar je danes kot nedopustno označila spletno objavo koroške veje podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ), v kateri so volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele. Pravice narodnih manjšin so temeljne človekove pravice, je poudarila.

Ljubljana.
Predsednica republike Nataša Pirc Musar.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

Pirc Musar je prek Twitterja sporočila, da mora pravice manjšin dosledno spoštovati vsaka država. "Kot Slovenija je tudi Avstrija država pogodbenica Okvirne konvencije za varstvo narodnih manjšin," je zapisala predsednica.

Ob tem se je zahvalila koroškemu deželnemu glavarju Petru Kaiserju, ki da se je iskreno zavzel za zaščito slovenske manjšine in sobivanje v sožitju z avstrijskimi rojaki.

Glede sporne objave se je s Kaiserjem danes že pogovarjala zunanja ministrica Tanja Fajon, slovensko zunanje ministrstvo pa je v četrtek sporočilo, da bo zaradi torkove spletne objave podmladka na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer.

akt/vb
© STA, 2023