Zunanje ministrstvo glede objave podmladka FPÖ opravilo pogovor z avstrijsko veleposlanico

Ljubljana, 10. februarja - Ministrstvo za zunanje in evropske zadeve (MZEZ) je danes opravilo pogovor z avstrijsko veleposlanico glede spletne objave koroškega podmladka FPÖ s protislovensko vsebino. Veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer se je v imenu Avstrije odločno distancirala od objave, so za STA potrdili v Mladiki.

Ljubljana.
Avstrijska veleposlanica Elisabeth Ellison-Kramer.
Foto: Bor Slana/STA
Arhiv STA

Slovensko zunanje ministrstvo je v četrtek napovedalo, da bo zaradi objave, v kateri so mladi svobodnjaki volivce pozvali, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo socialdemokratsko stranko (SPÖ) in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele, na pogovor poklicalo avstrijsko veleposlanico v Ljubljani.

Preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju pa je MZEZ avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo na družbenem omrežju.

O sporni objavi sta se nato danes pogovorila tudi zunanja ministrica Tanja Fajon in koroški deželni glavar Peter Kaiser, ki sta skupaj obsodila zapis mladih koroških svobodnjakov. Ministrica je Kaiserja v pogovoru pozvala k nujnemu ukrepanju, ta pa se je zavzel, da bo storil vse, da zagotovi uspešno sobivanje nemško in slovensko govorečih rojakov.

akt/vb
© STA, 2023