Kaiser obsoja objavo podmladka avstrijskih svobodnjakov

Ljubljana/Celovec, 10. februarja - Zunanja ministrica Tanja Fajon in koroški deželni glavar Peter Kaiser sta danes obsodila spletno objavo podmladka avstrijske svobodnjaške stranke (FPÖ) s protislovensko vsebino. Ministrica je Kaiserja v pogovoru pozvala k nujnemu ukrepanju, ta pa se je zavzel, da bo storil vse, da zagotovi uspešno sobivanje nemško in slovensko govorečih rojakov.

Ljubljana, predsedniška palača.
Deželni glavar avstrijske Koroške Peter Kaiser.
Foto: Daniel Novakovič/STA
Arhiv STA

"Z deželnim glavarjem in s predsednikom SPÖ Koroška Petrom Kaiserjem sva se danes strinjala, da je retorika podmladka avstrijske svobodnjaške stranke FPÖ do slovenske skupnosti na avstrijskem Koroškem nedopustna," je na Twitterju zapisala Fajon, sicer tudi predsednica SD.

Ob tem je dodala, da je Kaiserja v telefonskem pogovoru opozorila, da nevarni pozivi k "ustavitvi poslovenjenja" dežele zbujajo ostro ogorčenje in da je ukrepanje nujno.

Strinjala sta se tudi, da tovrstna retorika predstavlja zlorabo volilne kampanje, ki ni zgolj napad na slovensko skupnost in spodbujanje protislovenskega sovraštva, temveč tudi napad na socialdemokratsko stranko (SPÖ). "Kaiser mi je zagotovil, da je socialna demokracija na avstrijskem Koroškem jamstvo za spoštovanje pravic slovenske skupnosti," je še dodala ministrica.

Kaiser je sicer že pred pogovorom z ministrico obsodil retoriko podmladka FPÖ in dejal, da bo storil vse, kar je v njegovi moči, da zagotovi uspešno sobivanje nemško in slovensko govorečih rojakov, poroča avstrijska tiskovna agencija APA.

Predsednik FPÖ Koroška Erwin Angerer je skušal medtem v četrtek na novinarski konferenci relativizirati potezo podmladka, saj da te niso bile uperjene proti slovenski manjšini, temveč proti SPÖ. Opozoril je tudi, da je treba biti v prihodnje pri objavah bolj previden, zlasti v času volitev, ter podmladku sporočil, da želi biti vnaprej obveščen o njihovih prihodnjih objavah.

Koroška veja mladinske organizacije FPÖ je v torek pred deželnozborskimi volitvami na Koroškem volivce pozvala, naj z glasovanjem z oblasti umaknejo stranko SPÖ in s tem ustavijo "slovenizacijo" dežele.

Predsednik Zveze slovenskih organizacij (ZSO), ene od krovnih organizacij slovenske manjšine na avstrijskem Koroškem, Manuel Jug je kmalu po objavi dejal, da z obžalovanjem ugotavljajo, da se tudi v tokratnem volilnem boju FPÖ "skuša hujskati proti slovenskemu jeziku in kulturi, ki sta vselej bila del koroške identitete".

Slovensko zunanje ministrstvo bo zaradi spletne objave podmladka na pogovor poklicalo veleposlanico Avstrije v Sloveniji Elisabeth Ellison-Kramer. Preko slovenskega veleposlaništva na Dunaju pa je avstrijskemu ministrstvu za evropske in mednarodne zadeve že posredovalo verbalno noto, v kateri je izrazilo zaskrbljenost nad objavo podmladka FPÖ.

rpe/jav
© STA, 2023