Pomursko gospodarstvo lani z višjim dobičkom

Murska Sobota, 16. maja - Gospodarske družbe v pomurski regiji so lani ustvarile 133 milijonov evrov neto čistega dobička, kar je nominalno 11 odstotkov več kot leta 2022. Tudi upoštevajoč inflacijo to pomeni rast, kažejo podatki murskosoboške izpostave Ajpesa. Najbolje so poslovale družbe s področja predelovalne dejavnosti.

Murska Sobota, izpostava Ajpesa v MS.
Vodja soboške izpostave Ajpesa Andreja Ružič, Klavdija Gjergjek in Saša Ferletič so predstavile podatke o poslovanju pomurskega gospodarstva v letu 2023.
Foto: Vida Toš/STA

Murska Sobota, izpostava Ajpesa v MS.
Andreja Ružič in Klavdija Gjergjek s soboške izpostave Ajpesa in Saša Ferletič so predstavile podatke o poslovanju pomurskega gospodarstva v letu 2023.
Prisoten je bil tudi Direktor Pomurske Gospodarske zbornice Robert Grah.
Foto: Vida Toš/STA

Glede na indeks rasti neto čistega dobička so družbe pomurske regije za eno odstotno točko presegle slovensko povprečje in so na petem mestu med dvanajstimi statističnimi regijami v Sloveniji.

Gospodarske družbe v pomurski regiji so ustvarile 3,9 odstotka višji obseg skupnih prihodkov, obseg prodaje na tujih trgih pa se je povečal za 4,1 odstotka.

Skupnih prihodkov so gospodarske družbe ustvarile 3,58 milijarde evrov, na tujem trgu pa so pridelale skoraj 1,33 milijarde evrov prihodkov.

vit/jes
© STA, 2024