Italijanski senat odobril amandma osnutka volilnega zakona o zastopstvu manjšin

Rim, 27. marca - Italijanski senatni odbor za ustavna vprašanja je danes odobril amandma osnutka zakona o direktni izvolitvi predsednika vlade, ki določa, da bo morala nova volilna zakonodaja spoštovati določbe, ki ščitijo jezikovne manjšine. Stranka Slovenska skupnost je že pozdravila odobritev amandmaja in ga označila za zgodovinski dosežek za Slovence v Italiji.

Pobudo je predlagal senator Južnotirolske ljudske stranke (SVP) Meinhard Durnwalder, naknadno ga je podpisala tudi slovenska senatorka Demokratske stranke Tatjana Rojc. Amandma je nato v imenu vlade v senatnem odboru podprla ministrica za reforme Maria Elisabetta Alberti Casellati, poroča Primorski dnevnik.

Sprejetje amandmaja pomeni, da bo bodoča volilna zakonodaja morala spoštovati tudi določbo iz 26. člena zaščitnega zakona, po katerem mora volilna zakonodaja olajšati izvolitev poslanca in senatorja slovenske manjšine. Vsakršna volilna zakonodaja, ki določbe ne bi upoštevala, bi bila torej protiustavna, je pojasnila stranka slovenske manjšine v Italiji, Slovenska skupnost (SSK).

V luči tega je pozdravila odobritev amandmaja in ga označila za zgodovinski dosežek Slovencev v Italiji, ki bo ob dokončni odobritvi reforme o premierskem sistemu, slovenski narodni skupnosti prinesel ustavnopravno kritje za zajamčeno ali vsaj olajšano zastopstvo v italijanskem parlamentu. Da odločitev obvezuje snovalce nove volilne zakonodaje, je prepričana tudi senatorka Rojc.

rpe/set
© STA, 2024