Pregled - svet, 12. 11. (sobota)

Ljubljana, 13. novembra - Pregled dogodkov v svetu v soboto, 12. novembra.

HERSON - Potem ko so se ruske sile po navedbah Moskve v petek v celoti umaknile iz mesta Herson na jugu Ukrajine, so vanj vstopili ukrajinski vojaki, ki so jih pričakali navdušeni prebivalci. Posnetki prikazujejo ulice, polne ljudi, ki mahajo z ukrajinskimi zastavami, pojejo domoljubne pesmi in objemajo vojake. Osvoboditev strateško pomembnega mesta praznujejo tudi drugod po državi, med drugim v Kijevu. Oblasti v Hersonu sicer opozarjajo, da je situacija tam po osmih mesecih okupacije zelo slaba, ljudje nimajo elektrike, primanjkuje čiste vode, hrane in zdravil. Rusija je medtem svoje upravno središče regije Herson po umiku svojih sil iz istoimenskega mesta preselila v mesto Heničensk, ki leži ob Azovskem morju, nedaleč od polotoka Krim.

PHNOM PENH - ZDA in Združenje držav jugovzhodne Azije bosta diplomatske vezi nadgradila v celovito strateško partnerstvo, je v nagovoru na vrhu Aseana napovedal predsednik ZDA Joe Biden. Kot je dejal, bosta Asean in ZDA tako sodelovala pri reševanju največjih vprašanj našega časa, vključno s podnebnimi spremembami in grožnjami pravni državi. ZDA si namreč prizadevajo okrepiti svoj vpliv v tej azijski regiji in s tem omejiti vlogo Kitajske v njej. Japonski premier Kishida je medtem na vrhu ostro kritiziral nedavne raketne poskuse Severne Koreje, ukrajinski zunanji minister Dmitro Kuleba pa je voditelje Aseana opozoril, da se Rusija s svetom igra "igre lakote".

ŠARM EL ŠEJK - Podnebna konferenca COP27 je po tednu dni na polovici, a odmevnejših dogovorov zaenkrat ni prinesla. Okoljska organizacija Greenpeace je sporočila, da več bogatih držav blokira napredek v pogajanjih glede odškodnin za tiste revne države, ki so jih podnebne spremembe najbolj prizadele, hkrati pa so k njim same večinoma zelo malo prispevale. Poleg tega se pogajalci ukvarjajo s tem, kako premostiti vrzel med dosedanjimi podnebnimi zavezami držav in tem, kaj bi bilo treba storiti za dosego ciljev pariške konference. Nekatere države naj bi pod vprašaj postavljale celo cilj omejitve globalnega segrevanja pod 1,5 stopinje Celzija. Ob robu konference je medtem danes potekal največji protest doslej, na katerem so okoljski aktivisti združili moči z borci za človekove pravice in zahtevali izpustitev znanega egiptovskega disidenta Ale Abdela Fataha.

WASHINGTON - Demokrati ameriškega predsednika Joeja Bidna so korak bližje temu, da po torkovih vmesnih volitvah ohranijo večino v zveznem senatue. Po izračunih ameriških medijev, med drugim CNN, NBC in CBS, je namreč zmagovalec senatnih volitev v zvezni državi Arizona demokrat Mark Kelly. V tesni bitki je uspel premagati republikanskega tekmeca Blakea Mastersa, ki ga je podpiral nekdanji predsednik Donald Trump. Gre za pomembno zmago, saj je razmerje v zgornjem domu ameriškega senata po volitvah tako izenačeno - tako republikanci kot demokrati so si zaenkrat zagotovili po 49 senatnih sedežev. Odprti ostajata še bitki v dveh zveznih državah, Georgii in Nevadi.

RIM/PARIZ - Francija je zaradi spora glede sprejema migrantov zaostrila nadzor na meji z Italijo. Z mejnega prehoda med italijansko Ventimiglio in francoskim Mentonom so poročali o dolgih kolonah, ki so nastale, ker francoska žandarmerija pregleduje vozila, ki prihajajo iz Italije. Okoli 500 francoskih policistov naj bi izvajalo nadzor na več prehodih na skrajnem jugu meje med državama. Ladja Ocean Viking, ki je v petek z 230 migranti na krovu prispela v francoski Toulon, potem ko je pred Sicilijo tri tedne zaman čakala na dovoljenje italijanskih oblasti za vplutje, je medtem Toulon zapustila. Iz nje so se izkrcali vsi potniki; veliko večino so jih namestili v bližnjem počitniškem kampu, mladoletne pa so predali socialnim službam.

ŽENEVA/MOSKVA - Neformalni sestanek med predstavniki ZN in Rusije glede izvoza žita in gnojil iz Ukrajine in Rusije v petek ni prinesel preboja, temveč sta strani le izmenjali mnenja. Medtem ko je rusko zunanje ministrstvo po pogovorih sporočilo, da je potekala obsežna izmenjava mnenj in da so se prisotni strinjali, da bi le neoviran dostop ruske hrane in gnojil na svetovne trge pripomogel k stabilizaciji cen in zagotovil prihodnjo letino, so ZN ocenili, da si svet ne more privoščiti, da bi težave z globalno dostopnostjo gnojil prerasle v globalno pomanjkanje hrane. Ob tem še vedno ni jasno, ali je Moskva sploh pripravljena obnoviti sporazum o izvozu žita iz Ukrajine, kateremu veljavnost poteče 19. novembra.

WASHINGTON - Bivši predsednik ZDA Donald Trump je v petek na sodišču na Floridi vložil tožbo, s katero želi preprečiti svoje zaslišanje pred odborom, ki preiskuje napad njegovih privržencev na kongres 6. januarja lani. Odbor predstavniškega doma ameriškega kongresa je Trumpu oktobra izdal poziv na zaslišanje, ki naj bi potekalo v ponedeljek, in Trump se je sprva celo hvalil, da bo prišel. A Trumpovi odvetniki zdaj trdijo, da ta uživa "absolutno imuniteto" in t. i. izvršni privilegij, zaradi česar je poziv na zaslišanje "neveljaven, nezakonit in ga ni mogoče uveljaviti".

KOEBENHAVN - Danska kraljica Margareta II. je praznovala 50 let na prestolu. Praznovanje bi moralo sicer potekati že januarja, a ga je takrat preprečila pandemija covida-19, zato so večino dogodkov preložili na september. A tudi takrat ni šlo vse po načrtih, saj je v približno istem času umrla britanska kraljica Elizabeta II. A danes je 82-letna kraljica le zapustila palačo Amalienborg in se s kočijo odpeljala do koebenhavnske mestne hiše, kjer je z balkona ob boku županje Sophie Haestorp Andersen pozdravila večtisočglavo množico. Margareta je sicer po smrti Elizabete II. postala evropska monarhinja z najdaljšim stažem.

KIJEV - Anonimni ulični umetnik Banksy je na Instagramu objavil svoje najnovejšo delo, mural telovadke, ki ga je umestil na ostanke pročelja ukrajinske stavbe, uničene v ruskem bombardiranju. Več podobnih del je bilo v zadnjem času opaženih v Kijevu in njegovi okolici, kar je sprožilo ugibanja, da umetnik ustvarja v Ukrajini.

jav/uk/msc/av/aaz/rp/jav
© STA, 2022