Pregled - šport, 13. 11. (nedelja)

Ljubljana, 13. novembra - Pregled športnih dogodkov v Sloveniji in svetu v nedeljo 13. novembra.

SKOPJE - Na tekmi doslej neporaženih ekip na rokometnem evropskega prvenstva so Francozinje premagale Črno goro s 27:19 (12:9). Dvoboj 2. kroga glavnega dela v skupini II je bil v Skopju. Nizozemska in Španija sta se v isti skupini razšli z remijem 29:29 (15:17), prav tako v prestolnici Severne Makedonije. Slovenske rokometašice bodo drugo tekmo v skupini I v ljubljanskih Štožicah v ponedeljek ob 18. uri igrale proti Norveški, ob 20.30 bo nato še dvoboj Madžark in Švedinj. V torek, bosta preostali tekmi v skupini II, Nemke bodo igrale proti Franciji, Romunke pa s Črno goro.

BUDIMPEŠTA - Slovenska hokejska reprezentanca je na pripravljalnem turnirju v Budimpešti izgubila tekmo za peto mesto z Japonsko z 1:3. Slovenska hokejska reprezentanca je končala nastope na prijateljskem turnirju v Budimpešti. Slovenija, ki je pri vzhodnih sosedih igrala s precej pomlajeno zasedbo, saj je bil selektor Matjaž Kopitar zaradi številnih poškodb prisiljen vpoklicati precej novih igralcev, je danes izgubila dvoboj za peto mesto z Japonsko z 1:3. Izkupiček v Budimpešti sta tako dva poraza, še 2:4 proti Italiji, in zmaga po podaljšku z 2:1 proti Ukrajini.

GLASGOW - Žreb je določil, da bo slovenska ženska teniška reprezentanca v finalu kvalifikacij za zaključni turnir pokala Billie Jean King igrala z Romunijo. Dvoboj bo 14. in 15. aprila 2023 v Sloveniji, je prav tako določil žreb. Devet zmagovalcev aprilskih dvobojev se bo uvrstilo na novembrski finalni turnir, na katerem bo sodelovalo dvanajst najboljših reprezentanc na svetu. Tam imata mesto že zagotovljeno letošnja finalista, Švica in Avstralija, ter gostitelj tekmovanja, ki še ni znan. Slovenija si je mesto v zadnjem krogu kvalifikacij za F12 pokala BJK zagotovila v Velenju, kjer je senzacionalno premagala Kitajsko.

GLASGOW - Švicarke so osvojile naslov v teniškem pokalu Billie Jean King, ki se je končal v Glasgowu. Švicarke so v tretjem finalnem nastopu lovile sploh prvo lovoriko, Avstralke pa so v 19. finalu igrale za osmi naslov. Za Švico sta zmagali Jil Teichmann in Belinda Bencic. Švica je zmagala z 2:0.

TORINO - V Torinu se je začel zaključni teniški turnir ATP, že prvi dan pa je prišlo do presenečenja. Američan Taylor Fritz je s 7:6 in 6:1 premagal prvega nosilca Španca Rafaela Nadala, ki tega turnirja še nima v svoji bogati zbirki uspehov. Pred tem je v prvem dvoboju turnirja Norvežan Casper Ruud v skupini A s 7:6 (4) in 6:4 premagal Kanadčana Felixa Auger-Aliassima, novinca na zaključnem turnirju, ki si je nastop priboril s tremi turnirskimi in 16 posamičnimi zmagami ob koncu sezone.

SAO PAULO - Britanec George Russell (Mercedes) je zmagovalec dirke svetovnega prvenstva formule 1 v Braziliji. Zanj je to prva zmaga v karieri. Na drugem mestu je predzadnjo preizkušnjo sezone končal njegov moštveni sotekmovalec in rojak Lewis Hamilton, tretji je bil Španec Carlos Sainz (Ferrari). Tako kot je bila za Russlla so sploh prvi zmaga v karieri, pa je današnji uspeh obenem za Mercedes šele prva zmaga v letošnji sezoni, vse prejšnje dirke so dobili dirkači ekip Red Bull in Ferrari. Svetovni prvak Nizozemec Max Verstappen (Red Bull) je po trčenju s Hamiltonom na začetku dirke in dodatnem postanku v boksih tokrat končal šele na šestem mestu.

KRANJ - Vaterpolisti kranjskega Triglava so v zadnjem srečanju kvalifikacij za pokal challenger v skupini D v domačem bazenu izgubili z grškim Apollon Smyrnisom s 6:20. Iz kranjske skupine sta se v nadaljevanje tekmovanja uvrstila Apollon in nemški Ludwigsburg, ki je Triglav ugnal v soboto.

MURSKA SOBOTA - Nogometaši Mure so v 17. krogu Prve lige Telemach premagali Gorico z 2:0 (1:0). Maribor je visoko s 4:0 (3:0) zmagal v Sežani, Celje in Koper pa sta se razšla z 1:1 (0:1).

LJUBLJANA - Eno največjih športnih tekmovanj v Sloveniji naslednje leto bo svetovno prvenstvo v nordijskem smučanju v Planici. Tekmovanje se bo začelo 21. februarja 2023, kar pomeni, da je danes do začetka le še sto dni, so sporočili iz Smučarske zveze Slovenije. Kot so poudarili pri krovni domači smučarski zvezi, so SP v Planici podprli tudi številni športniki, ki sicer niso neposredno povezani z nordijskim smučanjem, so pa vsem tekmovalkam in tekmovalcem zaželeli veliko uspehov. Izpostavili so hokejskega zvezdnika Los Angelesa Anžeta Kopitarja, ki je izrazil veselje, da Planica, dolina nordijskega smučanja, gosti svetovno prvenstvo v nordijskih disciplinah.

TOKIO - Belgijec Thierry Neuville s Hyundaijem je zmagovalec relija po Japonski, zadnje letošnje dirke za svetovno prvenstvo. Za njim sta se zvrstila moštveni kolega Estonec Ott Tänak in Japonec Takamota Katsute iz moštva Toyota. Prvi je zaostal 1:11 minute, drugi 2:11. Neuville je dosegel že 17. zmago v karieri ter prvo po jesenskem slavju v Grčiji. V skupnem seštevku za SP se je že na reliju na Novi Zelandiji naslova veselil Finec Kalle Rovanperä iz ekipe Toyota, ki pa je imel tokrat v soboto težave s pnevmatikami in je na koncu zasedel 12. mesto.

LOS ANGELES - Hokejisti Los Angelesa z Anžetom Kopitarjem so davi v severnoameriški ligi NHL premagali Detroit s 4:3 in potrdili drugo mesto v pacifiški skupini in na zahodu. Po deseti zmagi so pri 21 točkah. Los Angeles zdaj čaka serija gostovanj. Po prostem večeru bo na sporedu tekma v olimpijskem Calgaryju, nato v Vancouvru, iz Kanade pa se ekipa vrača v ameriški Seattle. Boston, ki vodi na vzhodu, je s 3:1 ugnal Buffalo in ujel doslej vodilno ekipo lige in zahoda Vegas Knights. Ta je danes v domači dvorani izgubila proti St. Louisu s 3:2.

DALLAS - Košarkarji Dallasa so ponoči v severnoameriški ligi NBA premagali Portland Trail Blazers s 117:112. Vnovič pa je blestel Luka Dončič in dosegel 49. trojni dvojček v karieri ter desetič letos presegel mejo 30 košev na tekmi. Zbral je 42 točk, 13 skokov in 10 podaj. Ponoči sta blestela tudi Jayson Tatum in Joel Embiid. Tatum je dosegel 43 točk za šesto zaporedno zmago Bostona. Lanski finalisti lige so s 117:108 ugnali Detroit. Embiid pa se je s Philadelphia 76ers veselil zmage nad Atlanta Hawks 121:109, sam pa je na tej tekmi dosegel kar 42 točk. Washington Wizards pa so s 121:112 premagali Utah. Izstopal je nekdanji Dončićev soigralec pri Dallasu Kristaps Porzingis z 31 točkami in 10 skoki. Kljub porazu Utah še vedno vodi na zahodu.

TORINO - V Torinu se je začel zaključni teniški turnir ATP, že prvi dan pa je prišlo do presenečenja. Američan Taylor Fritz je s 7:6 in 6:1 premagal prvega nosilca Španca Rafaela Nadala, ki tega turnirja še nima v svoji bogati zbirki uspehov.Pred tem je v prvem dvoboju turnirja Norvežan Casper Ruud v skupini A s 7:6 (4) in 6:4 premagal Kanadčana Felixa Auger-Aliassima, novinca na zaključnem turnirju, ki si je nastop priboril s tremi turnirskimi in 16 posamičnimi zmagami ob koncu sezone.

lr/jz/gj/tb/am/ad/zzb/ag/ic/jz
© STA, 2022