Pregled - Slovenija, 13. 11. (nedelja)

Ljubljana, 13. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 13. novembra.

LJUBLJANA - V Sloveniji je potekal drugi krog volitev predsednika republike. Po delnih neuradnih izidih Državne volilne komisije (DVK) je po slabih 87 odstotkih preštetih glasovnic za Natašo Pirc Musar glasovalo 53,83 odstotka volivk in volivcev, za Anžeta Logarja pa 46,17 odstotka. Volilna udeležba do 16. ure je bila po podatkih DVK 36,73-odstotna. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je začel v petek opolnoči, do 19. ure prejela 97 obvestil o domnevnih kršitvah.

LJUBLJANA - Predsedniška kandidatka Nataša Pirc Musar je izide volitev skupaj s podporniki pričakala v Ruski dači v ljubljanskih Gameljnah. Še pred objavo delnih neuradnih izidov je dejala, da pričakuje zmago. Prepričana je, da so ljudje prepoznali vrednote, ki jih zagovarja. V štabu je bila tudi predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič iz vrst Gibanja Svoboda, ki je v drugem krogu podprlo Pirc Musarjevo.

LJUBLJANA - Kandidat za predsednika republike Anže Logar, ki je sicer v prvem krogu volitev dobil največ, 33,95 odstotka glasov, in njegovi podporniki so rezultate drugega kroga volitev pričakali v lokalu v središču Ljubljane. Logar je kampanjo ocenil kot naporno, a vsebinsko. Rezultat volitev bo po njegovem mnenju pokazal, kako pomembno je za državljane govoriti o pozitivnih temah za prihodnost, kar je sicer bil poudarek njegove kampanje.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je po oddaji svojega glasu na volišču pred Gasilskim domom Trnovo dejal, da se veseli sodelovanja z naslednico ali naslednikom. Po desetih letih s položaja odhaja zadovoljen, saj se mu zdi, da mu je uspelo veliko od tega, kar si je zamislil. Želel je biti predsednik vseh, tudi tistih, ki ga niso sprejemali, je poudaril.

ISTANBUL/LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo je ob napadu v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih več ljudi, izrazilo sožalje svojcem in prijateljem žrtev. Slovenija stoji ob strani ljudstvu Turčije in želi hitro okrevanje ranjenim, so še zapisali na Twitterju. Slovensko veleposlaništvo v Ankari pozorno spremlja razmere po eksploziji v Istanbulu in za zdaj nima podatkov, da bi bili v njej poškodovani tudi slovenski državljani, so STA sporočili z zunanjega ministrstva.

LJUBLJANA - V trampolinskem parku Woop! na Leskoškovi cesti se je v soboto med športno aktivnostjo na trampolinu huje poškodoval profesionalni akrobat. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je padel v jamo pod trampolinom. Prvo pomoč so mu nudili v Gasilski brigadi Ljubljana, kasneje so ga odpeljali v bolnišnico.

MARIBOR - Na območju Policijske uprave Maribor so med zaradi nedovoljenega prehoda državne meje s Hrvaško in Madžarsko prijeli 31 tujcev. Kot so sporočili mariborski policisti, so šesterico, ki je zaprosila za mednarodno zaščito, odpeljali v azilni dom, ostale bodo vrnili tujim varnostnim organom.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 302 PCR-testih in 1086 hitrih antigenskih testih potrdili 184 okužb z novim koronavirusom. To je 491 okužb manj kot dan prej in 76 manj kot prejšnjo soboto.

LJUBLJANA - Zaradi neugodnih vremenskih razmer so bile stopnje samooskrbe v letu 2021 nižje pri vseh rastlinskih pridelkih. Najbolj se je po podatkih statističnega urada znižala stopnja samooskrbe s sadjem in krompirjem, malo manj pa z žiti in zelenjavo.

LJUBLJANA - Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije sta razglasili prejemnike priznanj zlata hruška. V kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga je strokovna komisija priznanje namenila knjigi Romeo in Julija iz sosednje ulice Vinka Möderndorferja. Priznanja bodo podelili v sklopu 38. Slovenskega knjižnega sejma.

LJUBLJANA - Društvo Humanitarček je zaznamovalo mednarodni dan prijaznosti v Sloveniji. Zaznamujemo ga od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti, so sporočili iz društva. Prve države, ki so začele praznovati ta dan, so bile Kanada, ZDA in Singapur.

bst/mrn/bst
© STA, 2022