Pregled - Slovenija, 13. 11. (nedelja)

Ljubljana, 13. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v nedeljo, 13. novembra.

SPREMENJENO LJUBLJANA - Slovenija je dobila prvo predsednico republike v zgodovini. Nataša Pirc Musar je v drugem krogu predsedniških volitev po neuradnih izidih po večini vseh preštetih glasovnic s 53,98 odstotka glasov premagala protikandidata Anžeta Logarja, ki je prepričal 46,02 odstotka volivcev. Volitev se je udeležilo 51,22 odstotka volivcev. Med volilnimi enotami so najvišjo volilno udeležbo zabeležili v volilni enoti Kranj, in sicer 55,91-odstotno, najnižjo pa v volilni enoti Maribor, kjer je volilo 49,14 odstotka volivk in volivcev. Dežurna služba ministrstva za notranje zadeve je od začetka volilnega molka, ki se je začel v petek opolnoči, do 19. ure prejela 97 obvestil o domnevnih kršitvah.

NOVO LJUBLJANA - Novoizvoljena predsednica republike Nataša Pirc Musar se je v medijskem središču po objavi njene zmage zahvalila volivcem, ki so odšli na volitve, še posebej tistim, ki so glasovali zanjo. Dejala je, da so ljudje na demokratičnih volitvah z demokratično večino povedali, kakšno Slovenijo si želijo. Napovedala je, da bo garala za temeljne človekove pravice, ustavne pravice in demokracijo. Čestitala je tudi svojemu protikandidatu Anžetu Logarju in mu zaželela vso srečo na njegovi nadaljnji poti.

NOVO LJUBLJANA - Anže Logar je v izjavi v medijskem središču čestital prvi predsednici republike Nataši Pirc Musar. Želi si, da bo delovala povezovalno in da bo predsednica vseh, saj Slovenija to potrebuje še bolj kot kadarkoli doslej. Imata različne poglede, je dejal Logar, ki pa verjame, da je Pirc Musar slišala njegovo ključno sporočilo o sodelovanju in pričakovanju, da bo predsednica vseh. Izrazil je še željo, da bo Pirc Musarjeva delovala povezovalno.

NOVO LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor, ki se bo s položaja po desetih letih poslovil 22. decembra, je v telefonskem pogovoru čestital novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar, ji zaželel uspešno delo in jo v torek povabil na pogovor v predsedniško palačo. Pahor je čestital tudi protikandidatu Pirc Musarjeve v drugem krogu Anžetu Logarju, posebej za njegov povezovalni nagovor ljudem po volitvah.

NOVO LJUBLJANA - Predsednik vlade Robert Golob je novi slovenski predsednici Nataši Pirc Musar čestital za zmago na predsedniških volitvah ter ji zaželel srečo. Poudaril je, da je izvolitev dokaz, da si državljanke in državljani želijo živeti v državi, v kateri bodo spoštovane temeljne prvine demokracije, kot so človekove pravice, vladavina prava, neodvisni mediji, svoboda in spoštljiv dialog. Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič pa je ob čestitkah izrazila prepričanje o tvornem sodelovanju Pirc Musar z zakonodajno vejo oblasti.

NOVO BRUSELJ/DUNAJ - Novoizvoljeni predsednici republike Nataši Pirc Musar je med prvimi čestitala predsednica Evropske komisije Ursula von der Leyen, ki je na Twitterju zapisala, da je kot prva ženska na tem položaju tlakovala pot bodočim generacijam. Čestitala sta ji tudi avstrijski predsednik Alexander Van der Bellen in evropski komisar Janez Lenarčič, pa tudi kosovska predsednica Vjosa Osmani-Sadriu in predsednik Albanije Bajram Begaj.

ISTANBUL/LJUBLJANA - Slovensko zunanje ministrstvo je ob napadu v Istanbulu, v katerem je bilo ubitih več ljudi, izrazilo sožalje svojcem in prijateljem žrtev. Slovenija stoji ob strani ljudstvu Turčije in želi hitro okrevanje ranjenim, so še zapisali na Twitterju. Slovensko veleposlaništvo v Ankari pozorno spremlja razmere po eksploziji v Istanbulu in za zdaj nima podatkov, da bi bili v njej poškodovani tudi slovenski državljani, so STA sporočili z zunanjega ministrstva.

LJUBLJANA - V trampolinskem parku Woop! na Leskoškovi cesti se je v soboto med športno aktivnostjo na trampolinu huje poškodoval profesionalni akrobat. Po podatkih uprave za zaščito in reševanje je padel v jamo pod trampolinom. Prvo pomoč so mu nudili v Gasilski brigadi Ljubljana, kasneje so ga odpeljali v bolnišnico.

MARIBOR - Na območju Policijske uprave Maribor so med zaradi nedovoljenega prehoda državne meje s Hrvaško in Madžarsko prijeli 31 tujcev. Kot so sporočili mariborski policisti, so šesterico, ki je zaprosila za mednarodno zaščito, odpeljali v azilni dom, ostale bodo vrnili tujim varnostnim organom.

LJUBLJANA - V soboto so v Sloveniji ob 302 PCR-testih in 1086 hitrih antigenskih testih potrdili 184 okužb z novim koronavirusom. To je 491 okužb manj kot dan prej in 76 manj kot prejšnjo soboto.

LJUBLJANA - Zaradi neugodnih vremenskih razmer so bile stopnje samooskrbe v letu 2021 nižje pri vseh rastlinskih pridelkih. Najbolj se je po podatkih statističnega urada znižala stopnja samooskrbe s sadjem in krompirjem, malo manj pa z žiti in zelenjavo.

LJUBLJANA - Mestna knjižnica Ljubljana in Zveza bibliotekarskih društev Slovenije sta razglasili prejemnike priznanj zlata hruška. V kategoriji izvirna slovenska mladinska leposlovna knjiga je strokovna komisija priznanje namenila knjigi Romeo in Julija iz sosednje ulice Vinka Möderndorferja. Priznanja bodo podelili v sklopu 38. Slovenskega knjižnega sejma.

LJUBLJANA - Društvo Humanitarček je zaznamovalo mednarodni dan prijaznosti v Sloveniji. Zaznamujemo ga od leta 1998, ko je bila podpisana deklaracija o prijaznosti, so sporočili iz društva. Prve države, ki so začele praznovati ta dan, so bile Kanada, ZDA in Singapur.

bst/mrn/bst
© STA, 2022