Pregled - svet, 13. 11. (nedelja)

Ljubljana, 13. novembra - Pregled dogodkov v svetu v nedeljo, 13. novembra.

ISTANBUL - V turški metropoli Istanbul je odjeknila silovita eksplozija, v kateri je umrlo najmanj šest ljudi, več kot 50 pa je ranjenih. Po besedah turškega predsednika Recepa Tayyipa Erdogana prve ugotovitve nakazujejo na teroristični napad. Omenil je, da bi bila lahko vpletena ženska, a ni podal dodatnih pojasnil. V televizijskem nagovoru je Erdogan še napovedal, da bodo storilci kaznovani.

WASHINGTON - Ameriški mediji so demokratsko senatorko iz Nevade Catherine Cortez Masto razglasili za zmagovalko senatnih volitev v Nevadi proti republikancu Adamu Laxaltu, s čimer imajo sedaj demokrati po torkovih vmesnih volitvah sredi predsedniškega mandata v novem senatu zagotovljenih najmanj 50 sedežev. To pomeni, da so za zdaj na istem, kot so bili pred volitvami, ko je bilo razmerje moči v zveznem senatu 50 proti 50, odločilni glas za večino pa je prispevala demokratska podpredsednica ZDA Kamala Harris. Neodločena ostaja senatna tekma v Georgii, kjer se bosta v drugem krogu pomerila demokratski senator Raphael Warnock ter republikanski izzivalec Herschel Warnock. V novem predstavniškem domu imajo demokrati doslej potrjene 204 sedeže, republikanci pa 211. Za večino je potrebnih 218 sedežev.

PHNOM PENH - Na vrhu Aseana v Kambodži pričakovano niso sprejeli skupne deklaracije. Ruski zunanji minister Sergej Lavrov je za to obtožil ZDA in njihove zahodne zaveznice, ki da so vztrajale pri povsem nesprejemljivem besedilu glede razmer v Ukrajini. Je pa ameriška delegacija med nastopom Lavrova ostala v dvorani. Lavrov je menil, da si skušajo ZDA skupaj z Natom prisvojiti azijsko-pacifiško regijo z njeno militarizacijo. Zveza Nato po njegovih besedah ni več izključno obrambno zavezništvo, ampak namerava v regiji igrati vodilno vlogo ter tako imenovano obrambno linijo že premika na Južnokitajsko morje.

DŽAKARTA - Ministri za zdravje in finance držav skupine G20 so pred srečanjem voditeljev te skupine prihodnji teden na Baliju ustanovili sklad za boj proti naslednji svetovni pandemiji. Trenutno zajema 1,4 milijarde ameriških dolarjev, kar pa po ocenah predsedujočega ni dovolj za uspešno soočanje z novo krizo. Ustanovitev sklada je sporočil predsedujoči srečanju, indonezijski predsednik Joko Widodo, v družbi generalnega direktorja Svetovne zdravstvene organizacije in predsednika Svetovne banke. Po besedah Widoda bo sicer za soočanje z prihodnjo globalno pandemijo potrebnih 31 milijard dolarjev.

LONDON - Britanski finančni minister Jeremy Hunt je spričo zahtevnega gospodarskega položaja Velike Britanije napovedal obsežno zvišanje davkov.Bojim se, da bomo vsi morali plačevati višje davke, je dejal v pogovoru za televizijo Sky News. Nakazal je, da se bodo davki najbolj zvišali za premožnejše. Finančni minister bo v četrtek predstavil proračunski načrt, ki ga javnost napeto pričakuje. Po poročanju medijev manjka v proračunu okoli 40 milijard funtov (46 milijard evrov), ki jih namerava pokriti z zvišanjem davkov in varčevanjem.

TEHERAN - V Iranu so na smrt obsodili enega od udeležencev protestov po smrti Mahse Amini, za katero protestniki krivijo oblasti. Gre za prvo smrtno obsodbo katerega od protestnikov, po navedbah spletnega portala Mizan Online pa je bil med drugim obsojen zaradi zarote proti nacionalni varnosti. Na sodbo se lahko še pritoži, dodaja spletni portal. Iransko sodstvo je sicer danes sporočilo, da so zaradi vpletenosti v nemire obtožili več kot 750 ljudi v treh provincah. Skupaj pa je bilo od začetka demonstracij sredi septembra doslej obtoženih že več kot 2000 ljudi, od tega skoraj polovica v Teheranu.

TIRANA - Več tisoč privržencev desno usmerjene opozicije v Albaniji je v soboto v Tirani protestiralo proti levosredinski vladi. Vodja opozicije Sali Berisha je ob tem v nagovoru označil predsednika vlade Edija Ramo za sovražnika svobode in volilne pravice. Obtožil ga je zatiranja, volilnih prevar in korupcije. Gre za nadaljevanje protestov opozicije, ki so se začeli julija. Z njimi želi Berisha, ki je bil leta 1992 prvi svobodno izvoljeni albanski predsednik po padcu komunizma, odstraniti s položaja Ramo, ki je predsednik vlade od leta 2013.

KABUL - Talibanski režim je ženskam v Afganistanu prepovedal tudi vstop v telovadnice in javna kopališča. Nekaj dni prej so jim prepovedali vstop v parke in zabaviščne parke. S tem se nadaljuje omejevanje pravic žensk v Afganistanu, potem ko so tam lani znova prevzeli oblast talibani.

TEXAS CITY - Na letalskem šovu v ameriški zvezni državi Teksas sta v soboto trčili in nato strmoglavili starodobni letali iz časa druge svetovne vojne. Pri tem je umrlo šest ljudi, so potrdile lokalne oblasti. Posnetki kažejo, kako sta letali na nizki višini zadeli eno v drugo, pri tem pa se je eno prelomilo na pol. Ob padcu na tla je bilo videti ogenj. V množici, ki je spremljala prireditev, je bilo od 4000 do 6000 ljudi.

np/np
© STA, 2022