Pregled - Slovenija, 9. 11. (sreda)

Ljubljana, 9. novembra - Pregled dogodkov v Sloveniji in mednarodne dejavnosti Slovenije v sredo, 9. novembra.

BRDO PRI KRANJU - Poslanci in ministri vladnih strank Gibanje Svoboda, SD in Levica so se sestali na prvem rednem koalicijskem vrhu. Kot je v izjavi za medije dejal premier Robert Golob, so se seznanili z opravljenim delom. Nekateri koalicijski cilji so že realizirani, druge so začeli izpolnjevati, je dejal in pozval na prihajajoče volitve in referendume. Vodje koalicijskih poslanskih skupin so zadovoljni z izkupičkom koalicijskega vrha. V SD in Levici pa predvsem v luči teh pričakujejo tudi več posluha za koalicijske partnerje pri vsebinskih usklajevanjih in pripravi prihajajočih reform.

LJUBLJANA - Na ministrstvu za zdravje so z oktobrom znova vzpostavili sistem brisanja neizkoriščenih terminov zdravstvenih storitev s čakalnih seznamov. Pri tem je bilo prizadetih 5977 oseb, ki so jim izbrisali prihodnje termine. Med njimi je sicer na srečo del posameznikov, ki so čakali na rentgen prsnega koša, kjer čakalnih dob praktično ni, je poudarila Alenka Kolar z ministrstva za zdravje. Odgovornost pripisujejo napakam zdravstvenih izvajalcev pri zamikanju terminov.

LJUBLJANA - Skupščina ZZZS je sprejela rebalans letošnjega finančnega načrta s 194-milijonskim primanjkljajem, ki ga bo ZZZS še uspel pokriti z lastnimi sredstvi. Skupščino in vodstvo ob tem skrbijo projekcije poslovanja, saj bo ZZZS v letu 2023 predvidoma posloval s primanjkljajem v višini 412 milijonov evrov, ki ga zavod ne bo več mogel pokriti.

LJUBLJANA - Ministrica za javno upravo Sanja Ajanović Hovnik bo izhodišča za spremembe plačnega sistema javnega sektorja na vladi predvidoma predstavila čez dva tedna. Predvideva, da bodo na vladi sprejeta še v novembru, takoj zatem pa načrtujejo tudi javne posvete na to temo, je ministrica pojasnila po seji sveta za sistem plač v javnem sektorju. Na njej so se sicer seznanili z gibanjem plač v javnem sektorju v obdobju od leta 2008.

LJUBLJANA - Čez dva tedna, 23. in 24. novembra, bodo na volilnih zborih odločali o sestavi državnega sveta za nov petletni mandat. Za 40 svetniških mest je skupno 98 kandidatov, med njimi je tudi kar nekaj svetnikov aktualnega sklica. Za nov mandat se jih med 22 predstavniki lokalnih interesov poteguje 14, med 18 predstavniki funkcionalnih interesov pa deset.

LJUBLJANA - Predsednik republike Borut Pahor je podelil več odlikovanj. Red za zasluge so prejeli Slovenski gorniški klub Skala, Zveza geografov Slovenije in nekdanji ustavni sodnik Franc Testen. Medaljo za zasluge pa sta dobila raziskovalka zgodovine slovenske medicine Zvonka Zupanič Slavec in raziskovalec krajevne zgodovine Mihael Naglič.

LJUBLJANA - V ponedeljek se je zaključil javni poziv za izbiro kandidatov za profesionalne člane svetov zdravstvenih zavodov. Na razpis se jih je prijavilo 192, med njimi je večina sedanjih članov svetov zavodov, je na novinarski konferenci pojasnil v. d. direktorja urada za nadzor, kakovost in investicije v zdravstvu Aleš Šabeder.

NOVA GORICA - Na novogoriškem okrožnem sodišču je bil predobravnavni narok v zadevi smejalni plin. Štirje od šestih obtoženih za smrt bolnikov zaradi malomarnosti pri montaži plinskih napeljav v urgentnem centru šempetrske bolnišnice leta 2015 so se izrekli za nedolžne. Začetek sodne obravnave je napovedan za marec prihodnje leto.

LJUBLJANA - Združenje bank, kriminalistična policija in SI-CERT so pred mednarodnim tednom ozaveščanja o prevarah opozorili, da so spletne goljufije v skokovitem porastu. Policija je letos prejela 790 prijav s skupnim oškodovanjem blizu 14 milijonov evrov. Zato so pozvali k preventivnemu ravnanju: preverjanju pošiljatelja, povezave in priponke.

LUXEMBOURG - Dosedanja finančna pomoč EU za prestrukturiranje premogovniških regij je imela po ugotovitvah Evropskega računskega sodišča omejen učinek na ustvarjanje novih delovnih mest in prehod na obnovljive vire energije. Revizorji zato pozivajo k bolj učinkoviti porabi sredstev lani ustanovljenega sklada za pravični prehod.

LJUBLJANA - STA združuje svoj portal Inside Slovenia s portalom The Slovenia Times. S tem želi vzpostaviti enotno in kakovostno spletno mesto z novicami o Sloveniji v angleškem jeziku. Poleg dnevnih novic o dogajanju v zvezi s Slovenijo v angleškem jeziku bodo na strani tudi druge vsebine, relevantne za angleško govoreče javnosti.

LJUBLJANA - S kostumsko dramo o avstrijski cesarici Sisi z naslovom Korzet režiserke Marie Kreutzer se je začel 33. Ljubljanski mednarodni filmski festival (Liffe). V 33. izvedbi bo do 20. novembra prikazal približno 90 celovečernih in okoli 30 kratkih filmov. Za nagrado vodomec bo tekmovalo deset filmov.

LJUBLJANA - Predsednica sveta zavoda Muzeja slovenske osamosvojitve Alenka Puhar je notranjo ministrico Tatjano Bobnar seznanila z več primeri vandalizma, ki so povezani z omenjenim muzejem in njegovimi sodelavci. Ministrica za notranje zadeve Tatjana Bobnar je v odgovoru na pismo zatrdila, da bo zadevo predala policiji v seznanitev in nadaljnje delo.

LJUBLJANA - V okviru zlatega abonmaja Cankarjevega doma je v Gallusovi dvorani nastopil Orkester Romanske Švice. Z dirigentom Jonathanom Nottom je izvedel prvi violinski koncert Dmitrija Šostakoviča in simfonično pesnitev Tako je govoril Zaratustra Richarda Straussa. Solistka v Šostakovičevem koncertu je bila violinistka Viktoria Mullova.

LJUBLJANA - Na vrtu DSP so predstavili prototip prvega slovenskega pesmomata, ki ga njegovi snovalci imenujejo pesniška mašina. Ta za en evrski kovanec natisne in prebere izbrano pesem. Na voljo je že 200 pesmi več kot 50 slovenskih pesnic in pesnikov, seznam pa še dopolnjujejo, obetajo se tudi prevodi, je na predstavitvi dejal eden od snovalcev Igor Divjak.

PREGLED DOGODKOV, POVEZANIH S PREDSEDNIŠKIMI VOLITVAMI

LJUBLJANA - Prvi dan predčasnega glasovanja v drugem krogu predsedniških volitev, ki je potekal v torek, je po podatkih okrajnih volilnih komisij svoj glas oddalo 24.760 volivcev oz. 1,56 odstotka vseh volilnih upravičencev, so sporočili iz Državne volilne komisije (DVK). Predčasno je možno pred nedeljskim glasovanjem glas oddati še danes in v četrtek.

LJUBLJANA - Pred nedeljskim drugim krogom predsedniških volitev se je iztekel rok, v katerem je bilo možno oddati zahteve za nekatere posebne oblike glasovanja, kot sta glasovanje izven okraja stalnega prebivališča in glasovanje na domu zaradi bolezni.

LJUBLJANA - Kandidata za predsednika republike Anže Logar in Nataša Pirc Musar napovedujeta, da bosta, če bosta izvoljena, namenila veliko pozornosti vprašanjem Zahodnega Balkana, ki, kot menita, sodi v evropsko družino. Logar napoveduje nadaljevanje prizadevanj s svoje nekdanje ministrske funkcije, Pirc Musarjeva pa nadgradnjo pobude Brdo-Brioni.

LJUBLJANA - Predsednica DZ Urška Klakočar Zupančič je ob oddaji glasu na predčasnem glasovanju za volitve predsednika republike dejala, da je prepričana, da bo tokrat zmagala ženska. Od nje pričakuje tvorno sodelovanje in dobre odnose. Sicer pravi, da bo sodelovala z vsakim, ki želi dobro za državo. Volivce je pozvala, da se udeležijo glasovanja.

LJUBLJANA - V ZZB NOB Slovenije so pred drugim krogom predsedniških volitev podprli Natašo Pirc Musar. V njej vidijo "zaupanja vredno kandidatko, ki se bo kot predsednica republike postavila v bran vladavine prava, človekovih pravic in demokracije, ki se bo zgledovala po svetlih plateh naše zgodovine ter se zavzemala za blagostanje posameznikov in skupnosti".

vb/vb
© STA, 2022