Pregled - svet, 9. 11. (sreda)

Ljubljana, 9. novembra - Pregled dogodkov v svetu v sredo, 9. novembra.

MOSKVA - Ruski obrambni minister Sergej Šojgu je ukazal umik ruskih sil z desnega brega reke Dneper v ukrajinski regiji Herson, tudi iz mesta Herson. Ukrajinske sile so pred nekaj tedni začele ofenzivo za osvoboditev Hersona, prestolnice istoimenske regije na jugu Ukrajine, ki jo je v začetku invazije na Ukrajino zasedla ruska vojska. Območje okoli Hersona je edino ozemlje pod nadzorom ruskih sil na desnem bregu Dnepra.

WASHINGTON - Glede na doslej znane izide ameriških vmesnih volitev je jasno, da še nekaj časa ne bo znano, kdo bo nadziral večino v zveznem kongresu. Edini odmeven odvzem senatnega sedeža je za zdaj uspel demokratom v Pensilvaniji. O tem, kdo bo imel od januarja večino v zgornjem domu ameriškega kongresa, sedaj odločajo le še štiri tekme. Izid boja za predstavniški dom, kjer je za večino potrebnih najmanj 218 sedežev, še ni znan, vendar pa se republikancem obeta zmaga. Ob robu vmesnih volitev pa so na referendumih v več zveznih državah zabeležili zgodovinske zmage podporniki pravice do splava.

BRUSELJ - Evropska komisija je predstavila predlog pravne podlage za makrofinančno pomoč Ukrajini za leto 2023 v skupni višini 18 milijard evrov. EU bo sredstva, ki jih bo komisija pridobivala z zadolževanjem na kapitalskih trgih, Ukrajini izplačala v obliki ugodnih posojil z ročnostjo do 35 let. Evropski komisar za proračun Johannes Hahn je pojasnil, da namerava EU prvo izplačilo izvesti že januarja prihodnje leto, in sicer nekoliko več kot 1,5 milijarde evrov. Nato pa bi na četrtletni ravni vnaprej izplačevali po okoli 4,5 milijarde evrov, da se zagotovi likvidnost Ukrajine.

BRUSELJ - EU je po besedah predsednice Evropske komisije Ursule von der Leyen na področju energetske oskrbe polno pripravljena na zimo. A leto 2023 bo pri oskrbi s plinom še bolj zahtevno, je poudarila v govoru v Evropskem parlamentu. Evropi bi tako lahko zmanjkalo za 30 milijard kubičnih metrov plina. Spomnila je, da je Rusija od začetka vojna dobave EU zmanjšala za 80 odstotkov, v osmih mesecih pa so unija in njene članice večino tega izpada uspele nadomestiti.

PARIZ/RIM - Med Francijo in Italija se je vnel diplomatski spor glede tega, katera država bi morala sprejeti 234 migrantov na krovu ladje Ocean Viking, ki ji oblasti niso dovolile vplutja v pristanišče na Siciliji. Italijanska premierka Giorgia Meloni je pozdravila pripravljenost Francije, da sprejme ladjo, čeprav ta tega uradno ni potrdila. Francoske oblasti pa so pozvale Italijo, naj odigra svojo vlogo in spoštuje evropske zaveze. Evropska komisija je v odzivu na spor sporočila, da imajo vlade zakonsko dolžnost, da zagotovijo varnost potnikom, ne glede na okoliščine, ki so jih privedle v ta položaj in pozvala k takojšnjemu izkrcanju migrantov.

RIMINI - Osrednjo Italijo je malo po sedmi uri stresel močan potres z magnitudo 5,6 s središčem v morju, 64 kilometrov vzhodno od Riminija, na globini deset kilometrov. Najmočneje so se tla tresla v deželi Marke. Sledilo je še najmanj 20 popotresnih sunkov. Ljudje so se v paniki marsikje zatekli na ulice, o večji škodi pa ni poročil. Šole so ponekod bile zaprte, železniški promet pa na območju Ancone ustavljen.

ATENE/BRUSELJ - Evropski delavci, ki se spopadajo z vse višjimi življenjskimi stroški, so stavkali v Belgiji in Grčiji. V prihodnjih dneh naj bi stavke ohromile tudi dele Velike Britanije, Francije in Španije. Stavke povzročajo velike težave vladam, ki za ukrepe pomoči že tako namenjajo milijarde evrov.

PARIZ - Francoski predsednik Emmanuel Macron je sporočil, da Francija po več kot desetletju končuje misijo Barkhane proti džihadistom v Sahelu. Ta misija je na vrhuncu štela približno 5100 pripadnikov, ki so delovali v petih afriških državah. Zadnji francoski vojaki so Mali zapustili sredi avgusta, v ostalih državah Sahela pa je ostalo še okrog 2500 vojakov. V predstavitvi prioritet strateške obrambe je Macron napovedal še francosko-britanski vrh v začetku prihodnjega leta, na katerem naj bi strani okrepili vojaško in obrambno sodelovanje.

LONDON - Generalni sekretar zveze Nato Jens Stoltenberg se je v pogovoru z britanskim premierjem Rishijem Sunakom med obiskom v Londonu zahvalil Veliki Britaniji za pomemben prispevek zavezništvu in močni podpori Ukrajini v vojni z Rusijo, so sporočili iz Nata. Pozdravil je tudi močno britansko podporo Ukrajini, vključno z urjenjem skoraj 30.000 ukrajinskih vojakov v zadnjih letih. Stoltenberg je prvi tuji visoki predstavnik, s katerim se je Sunak sestal na Downing Streetu odkar je prevzel položaj pred dvema tednoma.

LONDON - Visoki član britanske vlade Gavin Williamson je pozno v torek zaradi obtožb o pošiljanju grozilnih sporočil poslancem in nekdanjim sodelavcem odstopil s položaja. V teku je preiskava, 46-letni Williamson, ki je bil v preteklosti že dvakrat razrešen s položaja, pa očitke o ustrahovanju zavrača.

PJONGJANG - Severna Koreja je po navedbah južnokorejske vojske ponovno izstrelila najmanj eno balistično raketo, ki je poletela proti Japonskemu morju. Izstrelitev so kasneje potrdile tudi japonske oblasti. Pjongjang je pred tem v ponedeljek obljubil, da bo njegov odgovor na nedavne skupne vojaške vaje zračnih sil ZDA in Južne Koreje trajen, odločen in prepričljiv.

PODGORICA - Okoli 15.000 ljudi je v torek zvečer na protivladnem protestu pred parlamentom v črnogorski prestolnici Podgorica zahtevalo umik sprememb zakona o predsedniku Črne gore, dogovor o izboru ustavnih sodnikov ter razpis predčasnih parlamentarnih volitev. Vse politične akterje so v Bruslju pozvali k vzdržnosti od dejanj, ki bi lahko dodatno poglobila institucionalno krizo in spodkopala demokratične institucije v državi.

BURSA - V požaru v stanovanju v turški pokrajini Bursa je pozno v torek umrlo devet sirskih državljanov, med njimi 31-letna ženska in osem otrok, starih od enega do 12 let, je sporočil guverner pokrajine Yakup Canbolat. Požar je po navedbah oblasti verjetno povzročila grelna naprava v stanovanju.

KATMANDU - Nepal je ponoči stresel močan potres, v katerem je umrlo najmanj šest ljudi, so sporočile tamkajšnje oblasti. Med mrtvimi so bili tudi trije otroci, stari od 8 do 14 let, ranjenih je bilo še najmanj šest ljudi. V potresu z magnitudo 6,6, ki je prizadel osrednji in zahodni del države, je bilo po navedbah lokalnih oblasti uničenih približno deset hiš.

DORTMUND - Nemška vlada je blokirala prodajo proizvajalca mikročipov Elmos s sedežem v Dortmund kitajskemu investitorju. Blokado je predlagal gospodarski minister Robert Habeck, kot razlog pa navedel varnostna tveganja. Odločitev nemške vlade o blokadi nakupa prihaja po tem, ko je kancler Olaf Scholz podprl kontroverzni posel, ki je kitajskemu državnemu ladjarju, družbi Cosco, omogočil nakup 24,9-odstotnega deleža terminala v hamburškem pristanišču. Več ministrov, vključno s Habeckom, je dogovoru nasprotovalo.

akt/akt
© STA, 2022