Pregled - lokalne volitve 2022, 9. 11. (sreda)

Ljubljana, 9. novembra - Pregled dogodkov, povezanih z lokalnimi volitvami, v sredo, 9. novembra.

LJUBLJANA - Iztekel se je rok za prijavo glasovanja po pošti na lokalih volitvah, na katerih bodo 20. novembra v 212 občinah volili nova vodstva. Volivci, ki bi želeli glasovati po pošti, ker bodo na dan volitev v bolnišnici, socialnovarstvenem zavodu za institucionalno varstvo, priporu ali zavodu za izvrševanje kazenskih sankcij, morajo o tem obvestiti pristojne občinske volilne komisije. Na enak način lahko glasujejo tudi invalidi, ki to sporočijo pristojni volilni komisiji in predložijo odločbo pristojnega organa o priznanju statusa invalida. Prav tako lahko po pošti glasujejo volivci, ki jim je odrejena izolacija zaradi okužbe s koronavirusom. Tudi oni morajo obvestilu priložiti ustrezno dokazilo. Ne omogoča pa zakon na lokalnih volitvah glasovanja na volišču izven kraja bivališča (t. i. volišča omnia), prav tako ni glasovanja iz tujine.

NOVO LJUBLJANA - Kranjski županski kandidati so na predvolilnem soočenju na Televiziji Slovenija spregovorili o izzivih prekomernega priseljevanja tujcev, pomanjkanja stanovanj in ureditve sodobne avtobusne postaje. Izzivalci aktualnega župana so prepričani, da bi bili sami na njegovem mestu bolj proaktivni in da bi lahko pospešili postopke. Soočenja se je udeležilo pet od šestih kandidatov, medtem ko Igor Velov, ki kandidira s podpisi volivcev, na soočenje ni prišel, čeprav se je nanj prijavil. So se pa na soočenju zbrali aktualni župan in kandidat SD Matjaž Rakovec, kandidat SDS, NSi, SLS in Zelenih Slovenije Ivo Bajec, kandidat Več za Kranj Aleksander Svetelj, kandidat Gibanja Svoboda Srečko Barbič in predsednik Resni.ce Zoran Stevanović.

KOPER - Ustavno sodišče je zavrglo pritožbe Patrika Grebla in Liste Zavedno Koper na 13 sodb novogoriškega upravnega sodišča, ki je zavrnilo njihove kandidature. Pritožb, ki jih je kot vlagatelj kandidature Liste Zavedno Koper vložil odvetnik Boštjan Bedene, ni sprejelo v obravnavo, saj je ocenilo, da niso izpolnjeni pogoji iz zakona o ustavnem sodišču. Kandidati so se na sodišče obrnili po tistem, ko je občinska volilna komisija kandidature zavrnila, ker jih organi stranke niso potrjevali s tajnim glasovanjem.

MARIBOR - Kandidat Gibanja Svoboda za župana Mestne občine Maribor Vojko Flis v primeru izvolitve napoveduje ozelenitev in uravnotežen razvoj vseh delov mesta ter javni servis po meri vseh občank in občanov. "Naš cilj je proaktivna občina z vizijo razvoja, namesto le krpanja starega stanja," je povedal na današnji predstavitvi. Obnova ulic in cest je zanj nekaj samoumevnega, vendar pa potrebuje občina po njegovih besedah za to strateški pristop, ki bo prinesel ureditev ustrezne infrastrukture za kakovostno bivanje vseh prebivalcev občine. To bi med drugim dosegel s pospešenim črpanjem sredstev EU in vzpostavljanjem pogojev za nov gospodarski zagon Maribora.

LJUBLJANA - Lista Gibanje Svoboda želi za ljubljanski mestni svet dobiti več glasov kot druge liste, je danes povedal nosilec liste Samo Logar. V mestnem svetu si bodo prizadevali za odprto in vključujočo Ljubljano, ki bo skrbela za zdravstvo in kjer nihče ne bo brez osebnega zdravnika. Želijo Ljubljano, kjer bodo kultura, umetnost in šport vedno dobrodošli, so poudarili na novinarski konferenci. O povolilnem sodelovanju v mestnem svetu z Listo Zorana Jankovića je Logar dejal, da sporazum ni podpisan, dogovorili pa so se, da počakajo na rezultat volitev in se nato odločijo.

KRANJ - Kandidati za župana Kranja so se v soočenju za STA strinjali o ključnih infrastrukturnih projektih za občino. Medtem ko aktualni župan Matjaž Rakovec meni, da je občina v štirih letih dosegla izjemen pospešek, njegovi izzivalci ocenjujejo, da občina nima jasne razvojne strategije. Rakovec (SD) sicer med drugim napoveduje dodatno povečanje rekordnih investicij z evropskimi sredstvi ter nadaljevanje projektov ustanovitve občinskega stanovanjskega sklada in razširitve zdravstvenega doma. Ivo Bajec (SDS, NSi, SLS, Zeleni Slovenije) bi povezal vse akterje kranjske politike, uredil politiko priseljevanja tujcev, pospešil gradnjo industrijske cone v Hrastju, štiripasovnice in novega doma za starejše. Srečko Barbič (Gibanje Svoboda) bi razvoj pospeševal s projekti, sofinanciranimi iz evropskih in državnih sredstev, gradil bi dom za starejše, stanovanja za mlade ter uredil Poslovno cono Hrastje in turistično infrastrukturo. Zoran Stevanović (Državljansko gibanje Resni.ca) namerava spodbujati lokalno gospodarstvo in ustanoviti svet menedžerjev, gradil bi športno dvorano in dom upokojencev, preselil industrijsko cono Laze in razširil vpadnico Šenčur-Primskovo. Aleksander Svetelj (Več za Kranj) bi z ugodnimi pogoji bi v Kranj privabil več podjetij, kot ključne projekte vidi Poslovno cono Hrastje, dom za starejše in prometno infrastrukturo. Igor Velov (skupina volivcev/Lista za razvoj Kranja) bi gradil dvorano, dom upokojencev, bolnišnico in stanovanja, za enakomeren razvoj občine bi v prvih stotih dneh začel infrastrukturni projekt v vsaki krajevni skupnosti.

NOVO MESTO - Svoja stališča in program sta v soočenju za STA predstavila tudi kandidata za župana Mestne občine Novo mesto, ki med prednostne naloge postavljata ureditev prometa ter stanovanj za starejše občane in mlade družine. Aktualni župan Gregor Macedoni (skupina volivcev) napoveduje bistveno povečanje fonda javnih najemniških stanovanj in prenovo Narodnega doma. Ureditev gostega mestnega prometa in odpravo zamaškov pričakuje od izgradnje mestnih obvoznic z novima mostovoma prek Krke. Nadaljeval bi prenovo državnih in občinskih cest ter izboljšal prometno infrastrukturo v vsej občini. Srečko Vovko (SD) napoveduje izgradnjo dnevnih centrov in varovanih stanovanj za starejše, stanovanj za mlade družine in perspektivne gospodarske kadre ter ureditev mirujočega prometa z novo parkirno hišo v mestnem središču. Je za brezplačni javni prevoz, dodaten most prek Krke in obvozno cesto ter izboljšanje železniške povezave.

AJDOVŠČINA - V Občini Ajdovščina so sedanjega župana Tadeja Beočanina, ki je na položaju zadnja dva mandata in se kot kandidat SD zanj ponovno poteguje (pri tem so ga podprli tudi v Zvezi za Primorsko, Listi Burja in stranki Levica), izzvali trije kandidati. To so nekdanji dolgoletni župan Marjan Poljšak, ki kandidira s podporo Socialistične partije Slovenije, kandidatka Gibanja Svoboda Nada Pirjevec in kandidat NSi Jožko Premrn.

ŠKOFJA LOKA - Škofjeloški župan Tine Radinja se po štiriletnem vodenju občine na prihajajočih volitvah s podpisi volivcev poteguje za drugi županski mandat. Njegovi izzivalci so kandidat Komunalno ekološke liste Rolando Krajnik, kandidat SDS Gašper Hafner in kandidat Levice Martin Trampuš.

LENDAVA - V Lendavi se za županski stolček potegujejo trije kandidati. Sedanji podžupan, ki opravlja funkcijo župana, Ivan Koncut kandidira s podporo SD. Kandidaturo profesorja angleščine in nemščine ter samostojnega podjetnika Petra Oletiča je vložila skupina volivcev. Na občino pa se želi vrniti nekdanji župan Janez Magyar, ki je s položaja odstopil zaradi poslanske funkcije, njegovo kandidaturo sta podprli SDS in NSi.

SEŽANA - V občini Sežana bodo župana izbrali izmed šesterice kandidatov. Med njimi sta oba, ki sta se pred štirimi leti pomerila v drugem krogu, aktualni župan David Škabar in Andrej Sila. Kandidaturo sta vložila s podpisi volivcev, tako kot Jernej Bortolato. Podporo strank imajo Milan Škapin (Gibanje Svoboda), Rudi Pečar (LDS) in Ljubica Jelušič (SD).

MOKRONOG - Vesna - zelena stranka je predstavila kandidata za župana občine Mokronog-Trebelno Uroša Pikla in kandidate za občinski svet. Stranka Vesna bo imela lastne kandidate za župane in županje še v občinah Kobilje, Ljubljana, Moravske Toplice, Turnišče in Vrhnika.

LOGATEC - Pred lokalnimi volitvami, ki bodo 20. novembra, so v Logatcu predstavili samostojno in nestrankarsko Občansko listo Logatec 2030. Sodelovali so kandidat za župana občine Logatec Bogdan Lipovšek ter kandidati za občinske svetnike.

vb/spc/apo/vb
© STA, 2022