Organizaciji slovenske narodne skupnosti v Italiji čestitali novi slovenski vladi

Ljubljana, 10. junija - Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze (SKGZ) Ksenija Dobrila in predsednik Sveta slovenskih organizacij (SSO) Walter Bandelj sta danes čestitala novi vladi v Ljubljani, ob tem pa opozorila tudi na izzive in vprašanja, s katerimi se srečujejo Slovenci v Italiji. Izpostavila sta zlasti oblikovanje novega volilnega zakona v Italiji.

Italija, Trst.
Predsednica Slovenske kulturno-gospodarske zveze Ksenija Dobrila.
Foto: Nebojša Tejić/STA
Arhiv STA

V skupnem dopisu sta predsednika krovnih organizacij dejala, da se je slovenska narodna skupnost v Italiji v preteklih letih spopadla s številnimi izzivi. Pri tem sta izpostavila vrnitev Narodnega doma v Trstu ob 100-letnici njegovega požiga.

Kot nov potencialni izziv pa sta izpostavila oblikovanje novega volilnega zakona v Italiji v prihodnjih mesecih, ki bi lahko hudo prizadel slovensko narodno skupnost. Italijanski parlament je namreč leta 2019 izglasoval ustavno spremembo, s katero zmanjšuje število parlamentarcev, kar pa resno ogroža izvolitev Slovenca v osrednje italijansko zakonodajno telo, sta sporočili organizaciji.

"Neizvolitev Slovenca v parlament, prvič v povojnem obdobju, bi naši narodni skupnosti v Italiji povzročila nepopravljivo škodo," sta še opozorila.

Prav tako sta predsedniku vlade in ministrom zaželela uspešno delo v korist vseh Slovencev in izrazila željo po čimprejšnjem srečanju.

rpe/ms
© STA, 2022