Uporabniško ime
Geslo

Še nimate uporabniškega imena in gesla?
Registrirajte se.

Pomoč

Ministrica Jaklitsch v goriškem Državnem izobraževalnem zavodu Trubar-Gregorčič in Doberdobu

Gorica/Doberdob, 17. decembra - Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch je danes obiskala Gorico in Doberdob. V Gorici je obiskala Državni izobraževalni zavod s slovenskim učnim jezikom Trubar-Gregorčič, so danes sporočili z urada vlade za Slovence v zamejstvu in po svetu.

Ljubljana.
Ministrica za Slovence v zamejstvu in po svetu Helena Jaklitsch.
Foto: Nik Jevšnik/STA
Arhiv STA

Vodstvo goriškega izobraževalnega zavoda je ministrici predstavilo stvarnost slovenskih šol v Gorici ter izzive, s katerimi se soočajo pri delu.

Slovensko šolstvo na Goriškem sicer ima zelo dolgo tradicijo. V šolskem centru, ki ga sestavljata licejski in tehnični del, dijaki lahko pridobijo kakovostno ter široko izobrazbo, zato se vpisujejo tako dijaki z Goriške kot Tržaške in Slovenije. Izziv predstavlja manjšanje števila vpisov, kar je posledica tudi demografskih sprememb, s katerimi se sooča manjšina. Težava pa je iskanje usposobljenih kadrov, še posebej na področjih, kot so informatika in tehnični predmeti.

Beseda je tekla tudi o avtonomiji urada za slovenske šole, ki je, kot so se strinjali na današnjem srečanju, ključnega pomena za učinkovito in kakovostno delovanje slovenskega manjšinskega šolstva.

Ministrica Jaklitsch je danes obiskala še Doberdob, kjer je s tamkajšnjim župnikom župnije Sv. Martina Ambrožem Kodeljo govorila o življenju Slovencev v Doberdobu in o izzivih, s katerimi se soočajo.

mlj/blm
© STA, 2021